Nives Šikanić Dugić
05. 07. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Imam 18 godina i imam povećanu bazalnu temperaturu (37, inače mi je uvijek 36,4) i mučninu u trbuhu već tjedan dana  (pila sam Peptoran, ali ne pomaže). Imala sam spolni odnos, ali je bio zaštićen. Koristili smo kondom i on 100% nije pukao niti je dečko ejakulirao u mene. E sad, mene je užasno strah da nisam možda trudna jer smo jednom imali spolne odnose kad su meni bili plodni dani i htjela bih ići vaditi beta Hcg iz krvi da se 100% razuvjerim pa me zanimalo trebam li nužno čekati izostanak menstruacije ili mogu otoći na pretragu 2 dana prije nego što bih trebala dobiti menstruaciju. Lijep pozdrav i hvala na odgovoru.
 
Beta HCG možeš napraviti i prije izostanka menstruacije, za razliku od ostalih testova koji se rade nakon izostanka menstruacije.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Noćne more kod djeteta

Helena Rajčić
29. 01. 2014.
AUTORICA:
Helena Rajčić
mag. psihologije

Molim da mi pomognete savjetom. Imam 20 godina i dijete od 30 mjeseci. On se već neko vrijeme budi  usred noći u morama i nikako da se odvikne od bočice. Kako ga odvići i trebam li uopće već krenuti s odvikavanjem?

Većina djece ima noćne more u nekom periodu djetinjstva i one su sastavni dio razvoja dječje psihe. Djecu u toj dobi loši snovi jako uznemiruju jer još uvijek ne razumiju dobro razliku između sna i stvarnosti. Važno je da svom djetetu pružiš osjećaj sigurnosti i zaštićenosti tako da ga zagrliš i utješiš. Nježno mu i sa smiješkom objasni da je sve u redu i da nema opasnosti. Ostani uz njega dok se ne smiri i ne pokaže da je spremno za nastavak spavanja.

Također, u njegovoj sobi možeš ostaviti upaljeno noćno svjetlo, ponuditi omiljenu igračku kao društvo, čitati mu bajke ili priče povezane s mirnim spavanjem. Tijekom dana možeš obratiti pažnju na televizijske emisije ili crtane filmove koje dijete gleda (možda su nasilni, zastrašujući ili neprimjereni njegovoj dobi).

Pročitaj više

© Mama je mama 2019