Nives Šikanić Dugić
05. 07. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Imam 18 godina i imam povećanu bazalnu temperaturu (37, inače mi je uvijek 36,4) i mučninu u trbuhu već tjedan dana  (pila sam Peptoran, ali ne pomaže). Imala sam spolni odnos, ali je bio zaštićen. Koristili smo kondom i on 100% nije pukao niti je dečko ejakulirao u mene. E sad, mene je užasno strah da nisam možda trudna jer smo jednom imali spolne odnose kad su meni bili plodni dani i htjela bih ići vaditi beta Hcg iz krvi da se 100% razuvjerim pa me zanimalo trebam li nužno čekati izostanak menstruacije ili mogu otoći na pretragu 2 dana prije nego što bih trebala dobiti menstruaciju. Lijep pozdrav i hvala na odgovoru.
 
Beta HCG možeš napraviti i prije izostanka menstruacije, za razliku od ostalih testova koji se rade nakon izostanka menstruacije.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Novčana pomoć

Bojan Krsnik
18. 02. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Imam 16,5 godina i trudna sam mjesec dana. Zanima me mogu li dobiti ikakvu socijalnu pomoć za sebe i dijete, otac mog djeteta je punoljetan i trenutno radi na tome da se zaposli, ali svaka pomoć bi nam dobrodošla.

Sve dok si maloljetna tvoji roditelji ili skrbnici moraju skrbiti o tebi. Roditeljska skrb prestaje kad dijete stekne poslovnu sposobnost (punoljetnošću, rođenjem djeteta ili sklapanjem braka prije punoljetnosti). Roditelji ujedno moraju i uzdržavati svoju maloljetnu djecu. Obiteljski zakon kaže da roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje ne živi s njim u obiteljskoj zajednici a bio je dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje. Roditelji su dužni uzdržavati i punoljetno dijete koje se redovito školuje i ispunjava sve obveze, pa čak i godinu dana nakon prestanka obrazovanja ukoliko se dijete ne može zaposliti.


Iz tvog se pitanja ne razaznaje živiš li još s roditeljima ili s dečkom, no sve dok si maloljetna i bez poslovne sposobnosti o tebi skrbe roditelji i oni od centra za socijalnu skrb traže neku od novčanih naknada ukoliko za tim postoji potreba. Iste ćeš radnje moći i ti poduzimati kad postaneš punoljetna ili stekneš poslovnu sposobnost. Do tada savjetujemo da pomoć (npr. jednokratnu novčanu pomoć) potraži tvoj dečko ili da se obratiš centru ukoliko smatraš da se tvoji roditelji neadekvatno brinu o tebi, posebice ako ti treba naći odgovarajući smještaj.

 

© Mama je mama 2019