Edukativni video Zatraži pristanak! (Fáðu já!) snimljen je tijekom 2012. godine te obrađuje temu spolnog ponašanja mladih s naglaskom na prevenciju seksualnog zlostavljanja i rizičnog seksualnog ponašanja.

Video Zatraži pristanak!  na tinejdžerima pristupačan način jasno prikazuje razliku između nasilnog i neprihvatljivog ponašanja te nenasilnog  i prihvatljivog ponašanja prikazujući zanimljive i ponekad komične situacije, pritom prenoseći nedvosmislenu poruku o važnosti komunikacije i poštivanja druge osobe.  Snimljen je u sklopu projekta Osvještavanje seksualnog, mentalnog i fizičkog nasilja nad djecom u suradnji Ministarstva socijalne skrbi, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrazovanja, znanosti i kulture Republike Island.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Želim se upisati kao otac, ali majka ne dopušta!

Ines Bojić
25. 04. 2019.
AUTORICA:
Maja Sammsa
dipl.iur.
 

Postovani! Imam imam 19 godina trebao bih se upisati kao otac dijeteta, mama ima 17 godina i ne zeli da se upisem kao otac... Sto da napravim? Naravno dijete je moje dokazano dna analizom.

Osoba koja sebe smatra ocem djeteta može priznati očinstvo pred matičnim uredom, centrom za socijalnu skrb ili sudom. Za upis očinstva potreban je pristanak majke djeteta.
Ukoliko majka ne da pristanak na upis očinstva, otac može svoje očinstvo dokazivati u sudskom postupku.
Da bi mogao pokrenuti sudski postupak potrebno je prethodno u matičnom uredu dati izjavu o priznavanju očinstva, nakon toga matičar poziva majku da se očituje po tom pitanju, ukoliko majka odbije dati pristanak, otac dobije tzv. odbijenicu tada može pokrenuti sudski postupak.

© Mama je mama 2019