TABU TEMA projekt je u sklopu kojeg su snimljena i objavljena dva kratka filma pod nazivom Rušimo tabue i Pomozimo mladima da budu odgovorni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekt je usmjeren na osvješćivanje mladih na važnost odgovornog spolnog ponašanja. Filmovi na jednostavan i mladima pristupačan način podsjećaju na važnost korištenja zaštite pri spolnim odnosima te testitanje na spolno prenosive bolesti. U osmišljavanju i izradi filmova sudjelovali su mladi volonteri Udruge roditelja Korak po Korak, a projekt je financiran od strane Grada Zagreba.

 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Prijava imena djeteta u vanbračnoj zajednici

Bojan Krsnik
20. 05. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada
Poštovani, uskoro ću postati mama i željela bih prijaviti dijete da nosi očevo prezime ali on neće biti prisutan prilikom poroda i prijave djeteta. Nismo vjenčani ali živimo u vanbračnoj zajednici već duže vrijeme i uz sve to on je stranac, molim pomoć.
 
Poštovana,
dijete ćete prijaviti u nadležnom matičnom uredu, u roku od 15 dana od rođenja djeteta, koji će Vam za njega izdati rodni list i domovnicu. Upis rođenja djeteta u maticu rođenih obavlja se na temelju usmene ili pisane prijave matičaru područja kojem pripada mjesto rođenja djeteta.
U Vašem slučaju kako navodite, dijete će se roditi izvan braka i time je majka ta koja prijavljuje dijete u matični ured. Kod prijavljivanja osobnog imena djetetu, rok za prijavljivanje je 30 dana od rođenja. Ime djetetu određuju roditelji osobno i sporazumno u matičnom uredu. Ukoliko otac nije prisutan nećete moći djetetu dati njegovo prezime već  svoje, a otac će naknadnim priznanjem, kada oboje kod matičara date izjavu da njega smatrate ocem djeteta, biti upisan u matičnu knjigu kao otac djeteta i tek tada možete djetetu dati očevo prezime.
 
 

© Mama je mama 2019