Što znače prijatelji s povlasticama? 

Neka istraživanja pokazuju da više od 50% mladih u dvadesetima je imalo barem jedno iskustvo prijatelja/ice s povlasticama. Razlog tome može biti nespremnost na preuzimanje odgovornosti i obaveze koje nosi veza pa je upuštanje u neobavezniji odnos u pravilu i lakši.  

Bračna i obiteljska psihoterapeutkinja Sheri Meyers objašnjava razlike između odnosa prijatelja s povlasticama i seksa bez obaveza. Prijatelj/ica s povlasticama uključuje prijateljstvo u kojem se seks povremeno dogodi dok kod seksa bez obaveza– ne smije biti nikakvih očekivanja!  

Između prijatelja s povlasticama obično postoji velika fizička privlačnost, naklonost, sviđanje i odobravanje međusobnih karakteristika međutim rizici ovakvog odnosa postoje.  

Što uključuje prijatelj/ica s povlasticama? 

PRIJATELJSTVO  – često se događa da su prijatelji s povlasticama prije toga odnosa bili samo prijatelji pa bi glavni fokus ovakvog odnosa trebao biti na očuvanju prijateljstva, ne samo na seksu. 

NISTE SI MEĐUSOBNO BILI PRVI IZBOR – budući da niste u pravoj vezi očito je da si niste bili prvi izbor pri biranju partnera. Pomisao da nekome nismo bili prvi izbor i nije tako ugodan osjećaj. 

MOGUĆE RAZVIJANJE OSJEĆAJA –Teško je zamisliti da se baš nikakvi osjećaji ne razviju nakon nekog vremena provedenog zajedno. Mogu se javiti samo kod jedne osobe i ne mora značiti da će tvoj/a partner/ica osjećati isto te se ona može nastaviti ponašati neobavezno što može biti bolno. Mogućnost da osoba do koje ti je stalo možda ima još neku vezu osim s tobom može biti vrlo teška.  

Što sve NE uključuje prijatelj/ica s povlasticama? 

VJERNOST/ODANOST – kod prijateljstava s povlasticama vjernost i odanost se ne očekuju; odnosno jedna osoba ili obje mogu imati i drugog partnera (osim ako se drugačije ne dogovorite) 

BLISKOST – prednosti romantične i partnerske ljubavi su produbljivanje odnosa i bliskost te mogu voditi vrlo ispunjavajućem i podržavajućem odnosu međutim u pravilu nisu dio odnosa prijatelja s povlasticama. 

PREDANOST – nedostatak predanosti koji je karakterističan za ovakav odnos može voditi u gašenje strasti i intimnosti. S obzirom da niste obavezni jedan drugome polagati račune niti na bilo kakav način ulagati u taj odnos može se dogoditi da strast i uzbuđenje koje vas spaja polagano nestane. 

OTVORENOST  I ISKRENOST – važne karakteristike prijateljstva i partnerskog odnosa su otvorenost i iskrenost, međutim u ovakvom prijateljstvu se to baš i ne očekuje pa se postavlja pitanje je li to onda pravo prijateljstvo? Ako je prijateljstvo to što vas prvenstveno veže, normalno je pričati o svemu no, seksualno ponašanje partnera/ice je i dalje zabranjena tema ako ste samo prijatelji s povlasticama. 

Ono što izostaje kod prijateljstva s povlasticama je predanost, vjernost i odanostU teoriji možda zvuči super i zabavno jer je neobavezno, međutim u praksi stvari nisu tako jasne i jednostavne. Kao socijalna bića, težimo bliskosti i povezivanju. Normalno je da želimo biti voljeni i da mi želimo pružiti ljubav nekome drugome 

Istraživanja pokazuju da se muškarci u takvim odnosima više fokusiraju na seks, a žene na prijateljstvo. Je li moguće imati ravnopravan odnos s prijateljima s povlasticama u kojem oboje imate isti stav i mišljenje o tom odnosu kroz cijelo trajanje odnosa? Možeš li u potpunosti imati kontrolu nad time hoćeš li i kada početi osjećati nešto, da nećeš htjeti „više“? Možeš li znati hoće li jedno od vas dvoje htjeti provoditi više vremena skupa, zvati češće nego „bi trebalo“, htjeti prespavati ili htjeti upoznati međusobne prijatelje? 

Bez obzira na kakav se odnos odlučiš imati bitno je da komuniciraš s tom osobom, da se dogovorite pravila, da vam je oboje jasno u što se upuštate i da se pritom štitite i ponašate odgovorno i s poštovanjem jedan prema drugome.  

 

Autorica: Mia Krpan, mag.psih.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Neobičan iscjedak na donjem vešu

Iva Buconjić
02. 01. 2019.
AUTORICA:
Iva Buconjić
mag.psych.

Postovanje, potreban mi je savet. Imam cerku koja ima 20 god. Ja i njena majka smo razvedeni vise od 10god i ona zivi samnom. Pored ostalih kucnih poslova koje obavljam takodje i perem ves. Primetio sam na njenim gacicama nesto za mene neobicno sto mi je zaparalo oci. Na gacicama sam video fleku bele boje neznam kako bih je opisao izgleda kao osusena razmazana slina bele boje a na tom mestu gacice su ukrucene. Gacice koje je sutradan skinula su bile normalne bez fleke pa gacice koje je skinula dan posle opet su imale belu fleku kao osusena slina. Narednih 5 dana opet su gacice izgledale normalne bez ikakvih fleka. Sesti dan opet fleka nalik slini bele boje. Posumnjao sam da je rec o zaostaloj spermi koja je iscurila. Najvise sam posumnjao zbog toga sto se to ne pojavljuje svaki dan nego nekad svaki drugi nekad posle 5 dana nekad posle 3 i tako, nema pravila. Ono sto me zanima postoji li mogucnost da je to sekret ili se stvarno radi o spermi? Da li sekret moze tako da se pojavljuje u tom obliku ili na taj nacin (svaki drugi, treci, peti dan). Ja sam musko i neznam ali po nekoj mojoj logici ako je sekret onda takav sekret treba da se pojavljuje svaki dan a ne danas ima sutra nema prekosutra ima pa cetri dana nema... pa opet peti ima... neznam molim vas pomozite mi. Malo sam zabrinut. Razumem da ona ima 20god i da je normalno da u tim godinama vodi sexualni zivot ali ako je stvarno rec o spermi znaci da ona pokusava da zatrudni. Ne zelim da panicim niti da zapocinjem sa njom bilo kakav razgovor na tu temu da ne bih ispao dosadan, panicar, gnjavator. Ali ako sam upravu onda bih definitivno morao sa njom da obavim razgovor. Ipak mislim da je suvise mlada, studira, dobar je student znate kako. Sveki roditelj previse brine i zeli sve najbolje za svoje dete. Ne bih voleo da uradi nesto zbog cega ce da se kaje.


Iz vašeg pitanja vidim da se jako brinete za vašu kći što je svakako pohvalno. Također iščitavam da kod vas svakako vrijedi ona "malo dijete mala briga, veliko dijete velika briga", posebno jer ste samohrani otac koji brine o ženskom djetetu. Prema tome kako opisujete vašu kći, čini se da radite dobar posao.
Bilo bi deplasirano da ovako putem poruke pretpostavljamo što se nalazi na donjem vešu vaše kćeri, ali ono što vam mogu reći jest da kod žena iscjedak ovisi o nizu faktora te da je sasvim moguće da se radi samo o tome.
Ono što bih vam svakako savjetovala jesu dvije stvari -
1. Ukoliko se brinete o potencijalnoj trudnoći svakako razgovarajte s vašom kćeri. Ne trebate spominjati što ste vidjeli, možete povesti razgovor na razini "Imaš 20 godina, vjerujem da si imala dečke, da si možda bila spolno aktivna, vjerujem da ti je ovo možda nelagodno slušati, i meni je malo nelagodno, ali volio bih da znaš koliko je važno brinuti o sebi i svome zdravlju...", možete ju i pitati koristi li zaštitu i je li bila kod ginekologa. OK je da vam je nelagodno, ali na ovaj način šaljete svojoj kćeri poruku da s vama može pričati i o temama koje nisu najugodnije, da ju razumijete i stojite iza nje. Na taj način sigurno nećete ispasti "gnjavator", moguće da će kćeri biti nelagodno, ali s vremenom će to svakako postati simpatičan trenutak.
2. Povjerenje u odnosu je vrlo važno, a povjerenje se postiže otvorenom komunikacijom. Svakako vam savjetujem da ubuduće izbjegnete provjeravajuća ponašanja tako što otvoreno pričate sa svojom kćeri - često temeljem njih u glavi možemo iskonstruirati "paralelni svemir" koji nema veze s pravim događajima. Postoji mogućnost i da (možda ne u ovoj situaciji, ali inače) ona shvati kako nadzirete neki aspekt njenoga života te da vam to zamjeri. Postoji izvrsna izreka, da dijete odgajate, a da adolescentu vjerujete na temelju toga kako ste ga odgajali. Možete se ponašati kao sportski trener - davati savjete, otvoreno komunicirati i bisti dostupni, ali vaše dijete sada igra svoju utakmicu.

 

 

© Mama je mama 2019