Što znače prijatelji s povlasticama? 

Neka istraživanja pokazuju da više od 50% mladih u dvadesetima je imalo barem jedno iskustvo prijatelja/ice s povlasticama. Razlog tome može biti nespremnost na preuzimanje odgovornosti i obaveze koje nosi veza pa je upuštanje u neobavezniji odnos u pravilu i lakši.  

Bračna i obiteljska psihoterapeutkinja Sheri Meyers objašnjava razlike između odnosa prijatelja s povlasticama i seksa bez obaveza. Prijatelj/ica s povlasticama uključuje prijateljstvo u kojem se seks povremeno dogodi dok kod seksa bez obaveza– ne smije biti nikakvih očekivanja!  

Između prijatelja s povlasticama obično postoji velika fizička privlačnost, naklonost, sviđanje i odobravanje međusobnih karakteristika međutim rizici ovakvog odnosa postoje.  

Što uključuje prijatelj/ica s povlasticama? 

PRIJATELJSTVO  – često se događa da su prijatelji s povlasticama prije toga odnosa bili samo prijatelji pa bi glavni fokus ovakvog odnosa trebao biti na očuvanju prijateljstva, ne samo na seksu. 

NISTE SI MEĐUSOBNO BILI PRVI IZBOR – budući da niste u pravoj vezi očito je da si niste bili prvi izbor pri biranju partnera. Pomisao da nekome nismo bili prvi izbor i nije tako ugodan osjećaj. 

MOGUĆE RAZVIJANJE OSJEĆAJA –Teško je zamisliti da se baš nikakvi osjećaji ne razviju nakon nekog vremena provedenog zajedno. Mogu se javiti samo kod jedne osobe i ne mora značiti da će tvoj/a partner/ica osjećati isto te se ona može nastaviti ponašati neobavezno što može biti bolno. Mogućnost da osoba do koje ti je stalo možda ima još neku vezu osim s tobom može biti vrlo teška.  

Što sve NE uključuje prijatelj/ica s povlasticama? 

VJERNOST/ODANOST – kod prijateljstava s povlasticama vjernost i odanost se ne očekuju; odnosno jedna osoba ili obje mogu imati i drugog partnera (osim ako se drugačije ne dogovorite) 

BLISKOST – prednosti romantične i partnerske ljubavi su produbljivanje odnosa i bliskost te mogu voditi vrlo ispunjavajućem i podržavajućem odnosu međutim u pravilu nisu dio odnosa prijatelja s povlasticama. 

PREDANOST – nedostatak predanosti koji je karakterističan za ovakav odnos može voditi u gašenje strasti i intimnosti. S obzirom da niste obavezni jedan drugome polagati račune niti na bilo kakav način ulagati u taj odnos može se dogoditi da strast i uzbuđenje koje vas spaja polagano nestane. 

OTVORENOST  I ISKRENOST – važne karakteristike prijateljstva i partnerskog odnosa su otvorenost i iskrenost, međutim u ovakvom prijateljstvu se to baš i ne očekuje pa se postavlja pitanje je li to onda pravo prijateljstvo? Ako je prijateljstvo to što vas prvenstveno veže, normalno je pričati o svemu no, seksualno ponašanje partnera/ice je i dalje zabranjena tema ako ste samo prijatelji s povlasticama. 

Ono što izostaje kod prijateljstva s povlasticama je predanost, vjernost i odanostU teoriji možda zvuči super i zabavno jer je neobavezno, međutim u praksi stvari nisu tako jasne i jednostavne. Kao socijalna bića, težimo bliskosti i povezivanju. Normalno je da želimo biti voljeni i da mi želimo pružiti ljubav nekome drugome 

Istraživanja pokazuju da se muškarci u takvim odnosima više fokusiraju na seks, a žene na prijateljstvo. Je li moguće imati ravnopravan odnos s prijateljima s povlasticama u kojem oboje imate isti stav i mišljenje o tom odnosu kroz cijelo trajanje odnosa? Možeš li u potpunosti imati kontrolu nad time hoćeš li i kada početi osjećati nešto, da nećeš htjeti „više“? Možeš li znati hoće li jedno od vas dvoje htjeti provoditi više vremena skupa, zvati češće nego „bi trebalo“, htjeti prespavati ili htjeti upoznati međusobne prijatelje? 

Bez obzira na kakav se odnos odlučiš imati bitno je da komuniciraš s tom osobom, da se dogovorite pravila, da vam je oboje jasno u što se upuštate i da se pritom štitite i ponašate odgovorno i s poštovanjem jedan prema drugome.  

 

Autorica: Mia Krpan, mag.psih.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Jesam li depresivna?

Martina Trbus
04. 12. 2014.
AUTORICA:
Marina Trbus
prof.psih.
Imam 19 godina. Ove godine sam maturirala sa dovoljnim rezultatom. Zbog toga nisam uspjela upisati fakultet, užasno sam tužna zbog toga, ali sam upisala pripreme za državnu maturu i nadam se kako ću maturirati barem sa 3. Ove godine sam dobila otkaz, radila sam kao asistent na nastavi. Dječak s downovim sindromom je bio agresivan i težak slučaj za mene, pa su mi dali otkaz. To me pogotovo pogodilo jer sam mislila kako znam sa takvom djecom, a trudila sam se raditi najbolje što mogu svoj posao. Sada sam doma po cijele dane, sve dok me ne pobere dečko kada dođe sa faksa. Užasno mi je preko dana, dućan mi je 5 min. od stana, a meni se neda otići u dućan, kao da sam se prejako ulijenila, a čini mi se kako nemam snage otići u grad, barem u kafić. Kao da mi se neda ništa raditi, a tijelo traži nekakvu fizičku aktivnost, a ja mu to branim, i ne znam zašto. Jednostavno, shvatila sam da sam lijena. Možete li mi pomoći? Koji je moj problem? Samo sam se ulijenila, kako dečko kaže, ili sam upala u umjerenu depresiju, da napomenem, od kad je dečko krenuo na faks, ja se ovako osjećam, istina je da sam ljubomorna, ali mu pomažem i želim da završi taj faks. Mislim kako je važno da Vam napišem, kako ponekad znam ostati do navečer u krevetu, sve dok on ne dođe do mene. Jesam li u depresiji? Ne želim ići kod psihijatra jer su tu i neki drugi problemi. Možete li mi Vi pomoći? Hvala
 
Poštovana,
doživljaji koje proživljavamo u svom životu, ponekad ispred sebe imaju +, no nažalost, ponekada imaju i -. Bojim se da se vama u kratkom razdoblju dogodilo nekoliko tih - situacija i da vaše unutarnje biće traži oporavak od svih tih - događanja. Ako to usporedimo sa prehladom, vi ste trenutno u situaciji gdje ste imali tri snažne prehlade (loš uspjeh na maturi, otkaz i upis na fakultet vašeg dečka, ali ne i vaš upis), imunitet vam je iscrpljen i opće stanje vam je loše. Ono što čujem iz vašeg pitanja je da li je to normalno i kako da se pokrenete?
Pročitaj više

© Mama je mama 2019