Kontaktiraj stručnjaka

Molimo vas da prije postavljanja pitanja našim stručnjacima svakako pročitate već objavljena pitanja i odgovore jer su možda naši stručnjaci na isto ili slično pitanje već odgovorili. Ovaj portal i njegovi sadržaji namijenjeni su prije svega maloljetnim trudnicama, roditeljima te adolescentima koji se suočavaju s pitanjima i sumnjama vezanim uz trudnoću, zaštitu od trudnoće i teškoćama zbog rizičnih spolnih aktivnosti. S obzirom da zaprimamo veliki broj upita, na ostala pitanja, kao i na pitanja koja se ponavljaju, nismo u mogućnosti odgovarati. Odgovorit ćemo vam u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od 7 dana. Na pitanja vezana uz pravnu regulativu možemo davati odgovore samo za zakone i propise koji se primjenjuju na području Republike Hrvatske.

Prije nego pošaljete upit, molimo vas da pročitate pravila korištenja portala:
-Važno nam je da nam kažete koliko godina imate kako bismo dobili potpuniju sliku o vama i vašem zdravstvenom stanju.
-Ako opisujete zdravstveni problem, potrudite se da njegove elemente navedete kronološkim redom.
-Ne pretjerujte u uporabi upitnika, uskličnika i ostalih znakova te riječi HITNO kako biste privukli pažnju na svoju poruku.
-Budite jasni.
-Naslov neka se odnosi na sažetak vašeg upita u jednoj ili nekoliko riječi.
-Koristite primjeren rječnik.
-Prije nego pošaljete e-mail ponovno ga pročitajte te provjerite jeste li propustili neku bitnu informaciju.

E-mail: 
Pitanje 
    
{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}

Pitaj GINEKOLOGA

Nives Šikanić Dugić
09. 05. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, zanima me da li tablete medazol mogu utjecati na ciklus tj. kašnjenje menstruacije? Pila sam 3 navečer i 2 drugo jutro zbog bakterije gardnella. Hvala lp

Medazol si pila zbog neke upale, pa bolesno stanje može utjecati na kašnjenje menstruacije.Bez obzira na to, ukoliko ti menstruacija kasni više od 10 dana, javi se svom ginekologu da se napravi ultrazvuk. 

Nives Šikanić Dugić
09. 05. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, išla sam na papa test i ustanovljeno mi je ostecenje (nema HPV-a) te sam zatim isla na briseve i nasli su mi ureaplasmu. Lijecila sam se doksiciklinom te kontrolni bris je bio u redu. Unatoč tome i dalje imam povećani iscjedak zućkaste boje bez mirisa. Nemam svrab, iritaciju koze, pečenje i sl. Mozete li mi dati informacije zbog cega imam takav cudan iscjedak? Lijep pozdrav

Pojačan obojen iscjedak može nastati i umnažanjem bakterija koje su normalni stanovnici u rodnici, ali i zbog bakterija u okolini, poput crijevnih, kožnih bakterija te   specifičnih bakterija, poput klamidije, mikoplazme i dr.Potrebno je ponoviti bris i vidjeti o čemu se radi te prema nalazu provesti terapiju.

Nives Šikanić Dugić
09. 05. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani! Imam 23 godine, nerotkinja. Koristim Qlaira tablete vec 2 godine radi problema sa zeljezom. Dogodilo mi se da sam zaboravila popiti 3 tablete zaredom, prekinula sam sa uzimanje po preporuci lijecnika, no vec drugi dan nakon prekida imam bolove kao da cu dobiti mentruaciju, a i ujutro se javilo malo krvarenje, kasnije vise nije. Nisam napomenula da sam sa uzimanjem stala 16.dana ciklusa, a inace menstruaciju dobivam 28.dan. Prije tableta ciklusi su bili jako neredoviti. Moje pitanje je kada mogu ocekivati menstruaciju i kada mogu opet poceti piti qlairu?

S obzirom da si nakon 3 propuštene tablete  potpuno prestala dalje uzimati kontracepciju, zato se i javilo krvarenje. Sada sačekaj slijedeću spontanu menstruaciju i ponovo počni piti tablete prvi dan menstruacije, kao kada si prvi puta počinjala piti tablete i dalje uobičajeno, kao do sada.

 

Dubravko Lepušić
09. 05. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovani, molim Vas za mišljenje. Nalazim se u 11. tjednu trudnoće (10+4) te mi je od početka trudnoće (6tj) utvrđena cista na jajniku. DO=pretvoren u hipoehogenu cistu 4,1X4,0 cm. LO=pretvoren u bilokularnu cistu 7,7x4,9 cm. Oba ovarija bez pat.detekt.protoka. Nema sl.tekućine u C.Douglasi. Sa 6 tjedana su mi vađeni markeri CA125 koji su iznosili 61 dok su sa 10 tjedana trudnoće isti iznosili 54. Novim ultrazvukom u 11 tjednu trudnoće cista je smanjena na 7,6x4,7cm. Zanima me da li je za navedeno preporučljivo napraviti operativni zahvat?ako da u kojem tjednu je preporučljivo navedeno napraviti?unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Bilo bi preporucljivo maknuti cistu s obzirom na velicinu te nalaz Ca125 ,operativno i to vec sada u ranoj trudnoci.
Nives Šikanić Dugić
09. 05. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Pozdrav. Imam 22 godine. U petak (prije 4 dana) osjetila sam laganu temperaturu, pojacaj iscjedak i povecane limfne cvorove u preponama. Preko vikenda su se simptomi pogorsali. Da ne duljim, jucer sam bila kod svog ginekologa koji je utvrdio da je rijec o genitalnom herpesu i gljivicama u rodnici. Dobila sam herplexim tablete i kremu. Te da se ispirem acidi boricima. Sve to koristim. Moje najvece pitanje za koliko smatrate da ce herpesi nestati? Jedan je sigurno velicine 1cm a sve po spolovilu su mi plikovi koji su puknuli. Jako me boli , pece i svrbi. Neizdrzivo je. A kad kremu namazem , bol mi se prosiri do stopala. Ne znam koliko cu ovo jos izdrzati. Zanima me samo kada se ocekuje povlacenje simptoma i kako da ih ublazim? I samim time me zanima je li moguce da se herpes prenio samo spolnim putem? (Antibiotike sam popila na isti dan tj petak kada sam osjetila simptome , rijec je bila o gnojnoj angini). Stalnog partnera imam vec pola godine a isto tako prije njega nisam mjenjala partnere. Prvo sam ja dobila herpes pa je partner 3 dana nakon mene. Je li moguce da sam ja uzrocnik? Hvala i veliki pozdrav

Herpes simplex-virus tip 2 (HSV-2) povezuje se s oštećenjem genitalne sluznice (sluznice spolnih organa) i prenosi se spolnim kontaktom.Simptomi se javljaju 1 do 2 tj nakon kontakta sa zaraženom osobom. Tople kupke mogu ublažiti bol genitalnog herpesa,a ponekad i korištenje mlačnog zraka iz fena, na daljinu, može smnjiti pečenje. Terapija aciclovir tabletama neće izliječiti bolest, ali će ublažiti simptome. Aciclovir krema se može stavljati na spolovilo svakih 1-2 sata, osobito početkom mazanja, a onda smanjiti na 5 puta dnevno, kao i i tablete. Nakon 7-10 dana najčešće se znatno smanjuju simptomi i povlače ulceracije.
HSV-2 se također prenosi bez prisutnosti ikakvih simptoma, pogotovo kod žena.
Kako se u određenom postotku u genitalnom području može naći i Herpes simplex virus tip1 (HSV1),koji se inače nalazi na usnama i licu te da bi točno znala o kojem se tipu virusa radi potrebno je napraviti dodatne pretrage.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Možemo li prijetnjom prekidom rješavati probleme?

Silvija Stanić
29. 07. 2016.
AUTORICA:
Silvija Stanić
dipl.psih.
Imam 19 godina i prije tjedan dana sam se posvađala s dečkom s kojim sam za manje od mjesec dana trebala proslaviti dvije godine veze. On mi je prva prava ljubav, kao i ja njemu. Često smo se svađali oko gluposti ali bi se pomirili nakon par sati. Prije tjedan dana sam mu ja u ljutnji preko poruke (jer trenutno nije u gradu) rekla da prekidam s njim na šta je on odgovorio „ajde daj smiri se, ohladi se“ . Tri dana nakon sam mu se javila, on je došao u grad jer mi je već prije obećao da će doći i našli smo se, na šta je on bio hladnokrvan prema meni i rekao da mu se ne da više ovako jer nam je svaki dan u vezi postao rutina i da me voli ali misli da me voli iz navike a ne kao na početku veze i da mu se ne da svađati stalno. Ja sam pola sata plakala, zagrlili smo se još jednom i poljubili te me odveo doma, a kad sam izašla iz auta stajala sam da vidim kako će otići s autom ali nije odlazio dok ja na kraju nisam otišla. Već dva dana plačem, ne mogu spavati i uznemirena sam, po noći najviše. Već me dvaput bio ostavio (nakon mjesec dana veze, pa nakon 5 mjeseci veze) ali se nakon dan dva pokajao i vratio meni plačući. Kako da se nosim sa situacijom? Što vi savjetujete?
 
Čini mi se kako i ti i dečko prekid ili prijetnju prekidom koristite kao alat za rješavanje problema. Navodiš da je on već dva puta prekidao s tobom, a spominješ kako si i sama prekid spomenula u trenutku ljutnje. Malo me to podsjeća na igru s vatrom, uvijek postoji opasnost da se netko opeče. Različiti stavovi i različita mišljenja doista mogu biti izazov za par, brojni su razlozi koji mogu dovesti do svađe. No samo o vama ovisi kako ćete se suočiti s problemima. Učestale svađe doista mogu biti zamorne. Vaša veza, kako navodiš, trajala je dvije godine i sasvim je uobičajeno da se odnos mijenja te da nije sve kao na početku. To je ujedno i prilika da se veza razvije na nekoj novoj razini. No za to je potrebno puno truda i puno ulaganja, s obje strane. 
Čini se kako ti je žao što ste prekinuli i kako bi htjela nastaviti vezu. Svakako bih ti savjetovala da otvoreno popričaš s njim. Reci mu kako se osjećaš. Ukoliko želiš nastaviti vezu, reci to otvoreno. Ako i nećete nastaviti dalje kao par, kroz razgovor imate šansu završiti to poglavlje na prijateljski način. Ako odlučite pokušati još jednom, pokušajte ovu situaciju pretvoriti u lekciju za budućnost.
I na kraju, ako ostanete kod prekida kao konačne odluke, uzmi si dovoljno vremena da se suočiš sa svim emocijama koje će se javljati. Sasvim je normalno da si tužna, navodiš da plačeš, ne spavaš, da si uznemirena. Prekid veze uvijek predstavlja gubitak i potrebno je vremena da se cijela erupcija emocija smiri. To je proces koji traje i često je težak, no postoje načini da ga olakšaš. Pokušaj izabrati neku novu aktivnost, nešto zanimljivo, možda nešto što oduvijek želiš. Sad, je li to rolanje, ples, oslikavanje predmeta ili pak nešto četvrto, najbolje ćeš znati sama. Sretno

 

© Mama je mama 2019