Kontaktiraj stručnjaka

Molimo vas da prije postavljanja pitanja našim stručnjacima svakako pročitate već objavljena pitanja i odgovore jer su možda naši stručnjaci na isto ili slično pitanje već odgovorili. Ovaj portal i njegovi sadržaji namijenjeni su prije svega maloljetnim trudnicama, roditeljima te adolescentima koji se suočavaju s pitanjima i sumnjama vezanim uz trudnoću, zaštitu od trudnoće i teškoćama zbog rizičnih spolnih aktivnosti. S obzirom da zaprimamo veliki broj upita, na ostala pitanja, kao i na pitanja koja se ponavljaju, nismo u mogućnosti odgovarati. Odgovorit ćemo vam u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od 7 dana. Na pitanja vezana uz pravnu regulativu možemo davati odgovore samo za zakone i propise koji se primjenjuju na području Republike Hrvatske.

Prije nego pošaljete upit, molimo vas da pročitate pravila korištenja portala:
-Važno nam je da nam kažete koliko godina imate kako bismo dobili potpuniju sliku o vama i vašem zdravstvenom stanju.
-Ako opisujete zdravstveni problem, potrudite se da njegove elemente navedete kronološkim redom.
-Ne pretjerujte u uporabi upitnika, uskličnika i ostalih znakova te riječi HITNO kako biste privukli pažnju na svoju poruku.
-Budite jasni.
-Naslov neka se odnosi na sažetak vašeg upita u jednoj ili nekoliko riječi.
-Koristite primjeren rječnik.
-Prije nego pošaljete e-mail ponovno ga pročitajte te provjerite jeste li propustili neku bitnu informaciju.

E-mail: 
Pitanje 
    
{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}

Pitaj GINEKOLOGA

Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
 
Veliki pozdrav. Zabrinuta sam i trebam pomoc.
Prije oko mjesec i po dana sam dobila recept od ginekologa za antibaby pilule(Kleodina).Pitala sam ga sa obzirom da se pilule pocinju uzimat sa prvim danom menstrualnog ciklusa a ja nisam mogla da cekam mjesec dana sa obzirom da mi je tek menstruacija zavrsila,rekao mi je da smijem uzeti i prije menstruacije ali 2 sedmice da nemam odnose sta sam i uradila.Nakon 2 sedmice sam dobila menstruaciju i nisam uzela pilule 7 dana kako inace procedura ide ali nisam imala ni odnose....onda posle 7 dana sam opet pocela uzimati do danasnjeg dana a menstr.mi je zadnja bila 14 og jula...
Pitanje je...je li moguce da mi se sta hormonski poremetilo jer inace nakon 21 dana se prestane sa pilulama i dobije se menstruacija a ja ih od pocetka nisam uzela po proceduri i sad se bojim trudnoce iako pilule uzimam svaki dan od pocetka jula osim tih 7 dana pauze...a menstruaciju nemam vec mjesec dana. Molim vas pomozite mi Pozdrav

Hormonska kontracepcija, pa tako i Kleodina počinju se uzimati 1.dan menstruacije zato da bi već počela kontracepcijska zaštita i sigurnost od trudnoće iza te menstruacije. Sve druge kombinacije uzimanja ne daju sigurnu zaštitu. Nije posve jasno koliko dugo uzimaš kontracepciju i kada si trebala dobiti menstruaciju. Najbolje da se javiš svom ginekologu, da napravi ultrazvučni pregled i korigira uzimanje tableta i vidi gdje si u uzimanju tableta pogriješila.
 
Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 

Postovana, imam 26 god i vec 2 godine pijem adexu. Dogodilo mi se da sam zadnju tabletu prije pauze od 7 dana popila kasnije za nekih 7 sati... i zanima me jos dali je moguce da Lamal utjece na djelovanje adexe ili obrnuto. Lamal pijem vec godinu dana uz adexu. 100mg ujutro i 150mg uvecer. Hvala

Hormonska kontracepcija koju piješ može smaniti djelovanje lamotrigina (Lamal),dok se u vrijeme 7-dnevne pauze, u kojoj ne piješ pilule, njegove vrijednosti povećavaju. Da do toga nebi došlo može se uzimati hormonska kontracepcija bez pauze, o čemu se moraš dogovoriti sa svojim ginekologom. Može se također mjeriti koncentracija lijeka u serumu i prema tome određivati doza lijeka. O tome se moraš konzultirati se sa svojim liječnikom koji ti prepisuje Lamal.

Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Danas sam prvi put (prvi dan mjesecnice) pocela piti kontracepcijske pilule Yaz. Zabunom sam umjesto 1. popila 22. Znaci ta je i dalje ruzicasta. Zanima me kako da dalje pijem tablete i da li ce imati isti ucinak?
Hvala unaprijed!

Samo nastavi piti redom sve roze tablete do kraja, jer one sadrže hormone, a na kraju su 4 bijele, placebo tablete (bez hormona) , pod kojima ćeš dobiti menstruaciju, Na taj način ćeš i dalje imati kontracepcijsku zaštitu.
Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 

 

Nakon popijene 2 kutije tableta Jazz započela sam s trećom kutijom. Međutim, 1.tjedan 3.kutije dogodila mi se pogreška. Tablete sam držala na strani gdje ih vadim i umjesto 1.reda zabunom krenula piti zadnji red koji sadrži 4 placebo tablete( s te strane 1.red je zadnji). Naravno, nisam primjetila sve dok nakon 6 popijenih tableta nisam ponovo dobila menstruaciju ( krvarenje) koje sam imala prije tjedan dana. Moja doktorica je bila na god. I ja sam nastavila dalje s 1.im redom tableta. Sta dalje napraviti i kako ponovo uskladiti hormone? Da li sam jako poremetila ciklus? Napomena da tablete pijem radi akni..
Unaprijed hvala na odgovoru. LP,


Nastavi dalje piti do kraja roze tablete(s hormonima) i onda napravi 4 dana pauzu (umjesto bijelih placebo tableta ) u kojoj se opet može javiti oskudna menstruacija. Nakon ta 4 dana nastavi s novim pakiranjem Yaz-a.S obzirom da ih pijes zbog akni neće se ništa dogoditi, jer ih ne piješ za zaštitu od trudnoće.

 

 

Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Lp,trudna sam 14+4. Jucer sam.ofarbala.kosu dal ne.moze ista biti bebici? zabrinuta sam. hvala

Ne trebas se bojati za svoju bebu, jer joj boja za kosu nece nastetiti.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Novčana pomoć

Bojan Krsnik
18. 02. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Imam 16,5 godina i trudna sam mjesec dana. Zanima me mogu li dobiti ikakvu socijalnu pomoć za sebe i dijete, otac mog djeteta je punoljetan i trenutno radi na tome da se zaposli, ali svaka pomoć bi nam dobrodošla.

Sve dok si maloljetna tvoji roditelji ili skrbnici moraju skrbiti o tebi. Roditeljska skrb prestaje kad dijete stekne poslovnu sposobnost (punoljetnošću, rođenjem djeteta ili sklapanjem braka prije punoljetnosti). Roditelji ujedno moraju i uzdržavati svoju maloljetnu djecu. Obiteljski zakon kaže da roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje ne živi s njim u obiteljskoj zajednici a bio je dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje. Roditelji su dužni uzdržavati i punoljetno dijete koje se redovito školuje i ispunjava sve obveze, pa čak i godinu dana nakon prestanka obrazovanja ukoliko se dijete ne može zaposliti.


Iz tvog se pitanja ne razaznaje živiš li još s roditeljima ili s dečkom, no sve dok si maloljetna i bez poslovne sposobnosti o tebi skrbe roditelji i oni od centra za socijalnu skrb traže neku od novčanih naknada ukoliko za tim postoji potreba. Iste ćeš radnje moći i ti poduzimati kad postaneš punoljetna ili stekneš poslovnu sposobnost. Do tada savjetujemo da pomoć (npr. jednokratnu novčanu pomoć) potraži tvoj dečko ili da se obratiš centru ukoliko smatraš da se tvoji roditelji neadekvatno brinu o tebi, posebice ako ti treba naći odgovarajući smještaj.

 

© Mama je mama 2019