Kontaktiraj stručnjaka

Molimo vas da prije postavljanja pitanja našim stručnjacima svakako pročitate već objavljena pitanja i odgovore jer su možda naši stručnjaci na isto ili slično pitanje već odgovorili. Ovaj portal i njegovi sadržaji namijenjeni su prije svega maloljetnim trudnicama, roditeljima te adolescentima koji se suočavaju s pitanjima i sumnjama vezanim uz trudnoću, zaštitu od trudnoće i teškoćama zbog rizičnih spolnih aktivnosti. S obzirom da zaprimamo veliki broj upita, na ostala pitanja, kao i na pitanja koja se ponavljaju, nismo u mogućnosti odgovarati. Odgovorit ćemo vam u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od 7 dana. Na pitanja vezana uz pravnu regulativu možemo davati odgovore samo za zakone i propise koji se primjenjuju na području Republike Hrvatske.

Prije nego pošaljete upit, molimo vas da pročitate pravila korištenja portala:
-Važno nam je da nam kažete koliko godina imate kako bismo dobili potpuniju sliku o vama i vašem zdravstvenom stanju.
-Ako opisujete zdravstveni problem, potrudite se da njegove elemente navedete kronološkim redom.
-Ne pretjerujte u uporabi upitnika, uskličnika i ostalih znakova te riječi HITNO kako biste privukli pažnju na svoju poruku.
-Budite jasni.
-Naslov neka se odnosi na sažetak vašeg upita u jednoj ili nekoliko riječi.
-Koristite primjeren rječnik.
-Prije nego pošaljete e-mail ponovno ga pročitajte te provjerite jeste li propustili neku bitnu informaciju.

E-mail: 
Pitanje 
    
{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}

Pitaj GINEKOLOGA

Dubravko Lepušić
31. 10. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Pozdrav, Izvinjavam se na smetnji, htjela bih da Vas upitam ako mi možete pomoći. Bila sam kod ginekologa prošle sedmice, ali me zanima ako mi možete dati svoje mišljenje. Prošle sedmice sam bila na pregledu kod doktora jer sam u zadnje vrijeme počela imati bolne odnose. Ta bol se pojavljuje pri samoj penetraciji i nepodnošljiva je. Doktor je ustanovio da imam jaku upalu prepisao mi vaginalete i medazol tablete meni i partneru. Papa test sam radila i uredan je. Terapiju sam potrošila i nemam vise iscjetka i neugodnog mirisa. Partner i ja smo nakon toga imali 2 normalna odnosa s malom neugodnošću a treći je već opet bio bolan. Doktor nije mogao vidjeti niti naći nikakvu promjenu na sluzokozi. Zanima me da li mi možete reci u čemu bi mogao biti problem. Čitala sam da postoji vaginizam, pa ne znam da li je to u pitanju. Hvala

S obzirom na sve navedeno trebalo bi učiniti dodatne pretrage. Prvenstveno briseve na bakterije i viruse, pa kada se isključi upala (koju vam je doktor već konstatirao) nakon toga krenuti dalje u terapiji( kao npr estrogeske kreme) 

 

Dubravko Lepušić
31. 10. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Bok saznala sam danas da sam pozitivna na HPV 16 i 33 i niz koji već ide.. ali na HPV 18 je negativan. Imam i klamidiju. Prije 7 dana dala mi je antibiotik i vaginalete pa me zanima jel to izlječivo. Taj HPV 16? I može li se liječiti antibioticima.

Infekcija HPV- om može biti samo sa jednim tipom a može biti i kombinirana. Sprječava se cijepljenjem a ako osoba nije bila cijepljena i pozitivna je na HPV bitne su redovite kontrole PAPA testa ( barem jednom godišnje a ovisno o nalazu i češće). Dakle nema specifičnog liječenja. U vašem slučaju očito vam je liječnica dala antibiotik radi Chlamidije koja se liječi antibioticima. HPV infekcija je problem ako se žena redovito ne kontrolira inače se može bez problema držati pod kontrolom .

Nives Šikanić Dugić
31. 10. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 

Dakle ovako.. Imam 16 godina. Dobila sam mengu 6 dana ranije. Tamo smeđe je (gotovo crne) boje, oskudna je i gusta. Prije otprilike mjesec dana dečko i ja smo se međusobno zadovoljavali ali mislim da nije bilo sperme na njegovim prstima. Dakle ja nikada nemam istu mjesečnicu (nekada je oskudnija, nekada je obilnija, boja varira..) ali ovakvu nisam imala nikad.  Također ovih dana imam vrtoglavicu i glavobolju, ali NEMAM veliku potrebu za mokrenjem, jutarnje mučnine ili zatvor. Ja ciljam na implantacijsko krvarenje.. Ali čitala sam da je normalno ponekad imati tamo smeđi iscjedak prije menstruacije. Danas je 5. dan kako krvarim ali piše da implantacijsko krvarenje traje max. 3 dana ali ima i slučaja da traje duže ako je došlo do spontanog pobačaja. Jako se bojim trudnoće i ovih dana ništa ne jedem, stalno plačem i nije mi ni do čega. Napravila sam test 2 puta ali su oba bila negativna. No i dalje se bojim, a nemam s kim o tome razgovarati..

Pravilo je da, ukoliko dođe oskudna menstruacija, treba napraviti ultrazvučni pregled. Javi se svom ginekologu koji će ti isključiti urednu građu jajnika, ali i trudnoću.

Nives Šikanić Dugić
31. 10. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 

Zdravo, Dobila sam od ginekologa da pijem panklav, ciprosinal i mac miror vaginalete.
panklav sam popila, 2 dan već pijem ciprocinal.
imala sam odnos jučer sa zaštitom prvi put od početka terapije.
koristila sam i lubrikant, jako me je peklo i boljelo dole.
u posljednja 3 dana osjećam i svrab s vremena na vreme, a dok piškim nemam ni bolove ni peckanje. Nisam u srbiji pa ne mogu da odem kod ginekologa. hvala

S obzirom na trošenje dva antibiotika, vjerojatno se poremetila vaginalna flora. Uz antibotsku terapiju preporuča se uvijek terapija mikonazol ili klotrimazol- vaginaletama i kremom  za svrbež, radi smirivanja simptoma. U nastavku terapije traba obnoviti vaginalnu fiziološku floru te se koriste vaginalete koje u sebi sadrže laktobacil.

Nives Šikanić Dugić
31. 10. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 

Pijem lyndinette vec 6 godina, no zadnja sam tri dana bila hospitalizirana i zaboravila sam popiti tablete (dakle tri tablete kojima počinje treći tjedan). Što da sad napravim? Pijem novu kutiju ili napravim 7 dana pauzu ili nastavim gdje sam stala? Hvala!

S obzirom da si preskočila 3 tablete, nastavi pauzu do ukupno 7 dana (još 4 dana) i onda uzmi novu kutiju i nastavi s novim  pakiranjem

Postavi pitanje našim stručnjacima

Je li predomišljanje od svadbe pred udaju veliki blam?

Martina Trbus
23. 09. 2016.
AUTORICA:
Marina Trbus
prof.psih.
Pozdrav,
je li premišljanje od svadbe pred udaju veliki blam? Kako bi to okarakterizirali?
 
Predomišljanje pred svadbu nije veliki blam niti za to postoji neko jednostavno objašnjenje na razini karaktera. Pokazuje jedino da razmišljaš o posljedicama svog ponašanja, kratkoročno i dugoročno.
Ukoliko imaš nekih sumnji oko udaje, trebaš imati na umu da je to ozbiljna obveza, dapače, to je službeni ugovor te da bi ga razvrgnula, potrebna je pravna procedura - razvod koji nije samo tehničko pitanje, već kao što zasigurno znaš, nosi sa sobom puno teških emocija.
Da zaključim, dobro razmisli što ti želiš, razgovaraj s partnerom što i kako on vidi vaš brak, kako ga ti vidiš, koja su vam očekivanja i strahovi...možda i on ima neke dileme, ali se boji razgovarati da te ne povrijedi. U svakom slučaju, razgovor o tome što ti želiš, ali i čuti što on želi, je dobar temelj za svaki odnos, a posebno za odnos u braku.
Sretno!

© Mama je mama 2019