Nives Šikanić Dugić
23. 01. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Prije dvije godine sam otisla na prvi pregled u Klaicevu kod ginekologa.. pregled je prosao okej i sve sam sam sama radila (tada sam imala 15 godina) u povijesti bolesti ginekolog mi je napisao razlog dolaska spolni odnos. Moji roditelji ne znaju za to ali sam mami rekla da zelim ic kod ginekologa. U petak bih trebala ici na popunjavanje obrasca (s mamom) da zelim ici kod jednog ginekologa koji zivi blize meni (da se prebacim) Mene sad zanima hoce li meni pisat da sam vec bila na prvom pregledu (jer san trazila uputnicu za prvi pregled) i da sam prijavljena u Klaicevoj?
 
Ginekološka ambulanta u Klinici za dječje bolesti (u Klaićevoj bolnici) je specijalistička ambulanta i tamo se dolazi na pregled s uputnicom, ali se tamo ne možeš prijaviti. Sada se  prijavljuješ ginekologu u primarnoj zdravstvnoj zaštiti  koji će te dalje pratiti i k njemu se dolazi bez uputnice. Novoizabranom ginekologu možeš, ali i ne moraš pokazati svoju povijest bolesti sa prvog pregleda, to sama odlučuješ.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Bivši suprug više ne dozvoljava da dijete živi samnom!

Maja Sammsa
14. 06. 2019.
AUTORICA:
Maja Sammsa
dipl.iur.
 
Dobar Dan! Ja i muz se rastajemo,bio je sud i bio je suglasan da dijete kod mene zivi,sada mi prijeti da nezeli vise da dijete zivi kod mene i bio je agresivan,a sudska presuda je na pocetku 7 mij.,sta uciniti? napominjem da sam nezaposlena,a on je zaposlen,da li mi moze uzet dijete? unaprijed Hvala.

Prilikom razvoda braka ukoliko bračni drugovi imaju zajedničko maloljetno dijete dužni su pokrenuti postupak obveznog savjetovanja pri nadležnom centru za socijalnu skrb. Prilikom spomenutog postupka roditelji sklapaju plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi u kojem dogovaraju s kojim će roditeljem dijete živjeti, susrete i druženja s drugim roditeljem te uzdržavanje. Ukoliko roditelji ne postignu dogovor oko prethodno navedenih pitanja, sud odlučuje o istom na prijedlog nadležnog centra. Centar svoj prijedlog temelji na provedenim testiranjima, a ne činjenici koji je roditelj zaposlen. U svakom trenutku svaki od roditelja može tražiti izmjenu sudske odluke, a postupak je isti.

© Mama je mama 2019