Nives Šikanić Dugić
08. 06. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Dobar dan, zelela bih vas pitati nesto. Imala sam odnos sa svojim deckom veceras, i on je svrsio u mene slucajno, posle 5 min sam otisla u wc i ispiskila se i nakon toga sam se istusirala. Da li postoji mogucnost da ostanem trudna? Bojim se tablete koja se pije za dan posle, zbog negativnih nuspojava. Veliki pozdrav, hvala vam!


Nema podataka o menstruacijskom ciklusu i zadnjoj menstruaciji pa pretpostavljam da se bojis trudnoce.Svakako uzmi hitnu kontracepciju jer moze imati minimalne nuspojave ,ali i veliku djelotvornost u sprjecavanju trudnoce.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Prijetnja zatvorom

Bojan Krsnik
23. 12. 2016.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada
Imam 15 godina i trudna sam, u vezi sam s dečkom koji ima 19 godina. Mama mi prijeti ako ne pobacim da će ga strpati u zatvor. Može li ona to napraviti?
 
Poštovana,
Kaznenim zakonom (NN, broj: 144/12) člankom 158. propisano je da tko izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom mlađim od 15 godina, ili ga navede da izvrši spolni odnošaj ili s njime izjednačenu spolnu radnju s trećom osobom ili da nad samim sobom izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od 1 do 10 godina.
Dakle, zakonom je zabranjen spolni odnos punoljetne osobe s maloljetnom osobom do 15 godine (osoba ispod 14 godina je dijete), a od 15 do 18 godine, samo uz njezin pristanak.
Obzirom da ste Vi prema Vašim riječima u ljubavnoj vezi s 19-godišnjakom vlastitom voljom, isto nije zakonom kažnjivo.

 

© Mama je mama 2018