Nives Šikanić Dugić
04. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani, Uredno dojim vec 4 mjeseca  svoju curicu. Od rodjenja dijete samo sisa,  bez dohrane. Dogodila mi se situacija da sam imala rizican spolni odnos. Kako nikako sada ne bi zeljela ostat trudna nakon 30 sati popila sam escapell. Kako beba spava cijelu noc popila sam je navecer po zadnjem podoju, zatim je proslo 9 sati, ujutro sam se probudila i izdojila prvu kolicinu mlijeka. Tek nakon toga doruckovala, popila caj za dojilje i podojila bebu. Sad se bojim da li ima ikakvog stetnog utjecaja na dijete. Da li je moje mlijeko i dalje pouzdano za hranjenje? Da li postoje neke opasnosti? Inace jos nisam dobila prvu menstruaciju nakon poroda... ima li to ikakve veze i jesam li napravila pogresan odabir?

Dobro si postupila. Escapelle je hitna kontracepcija koja u sebi ima hormon levonorgestrel  koji se izlučuje u majčino mlijeko. Preporuka je da se  izbjegava dojenje najmanje 8 sati nakon primjene levonorgestrela, što si ti i učinila. Kako se hormon izlučuje iz organizama, tako slobodno možeš dalje dojiti i nema  štetnog učinka na dijete.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Kako možemo posvojiti dijete?

Bojan Krsnik
11. 11. 2016.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada
Poštovani. Ja i supruga smo se odlučili na posvajanje djeteta. Imamo i ja i supruga posao. U braku smo osam godina. Imamo 32 godine i želja nam je posvojiti dijete kada već ne mozemo imati svoje. Kažite mi što nam je cčniti. Hvala vam na odgovoru.
 
Poštovani,
ukoliko ste se odlučili na zasnivanje obitelji posvojenjem prvi je korak javiti se Centru za socijalnu skrb, nadležnom prema mjestu prebivališta. 
Centar će započeti obradu potencijalnih posvojitelja nakon čega izdaje mišljenje o podobnosti. Centar je dužan u roku od 6 mjeseci izdati mišljenje.  U istom periodu preporučamo da se prijavite na stručnu pripremu za potencijalne posvojitelje u trajanju od 40 sati, koja je zakonski obavezna i uvjet je za ulazak u Registar potencijalnih posvojitelja. Pripremu organizira i ADOPTA, ureduga za potporu posvajanju, a prijava je obavezna. 
 
Više informacija o samom procesu možete saznati na: http://www.adopta.hr/potencijalni-posvojitelji/postupak-posvojenja.html
Više o stručnoj pripremi – ADOPTAonica saznajte na: http://www.adopta.hr/potencijalni-posvojitelji/adoptanice-strucna-priprema.html
Ako trebate informacije vezano za posvojenje izvan Zagreba, možete ih pronaći na ADOPTinoj infoMAPI: http://www.adopta.hr/infoMAPA/infomapa.html
 
Više o ADOPTi i cijelom sustavu podrške saznajte na www.adopta.hr
 
Na pitanje odgovorila:

Petra Matković, prof.psih.

Voditeljica ADOPTinog savjetovališta za posvojiteljsku zajednicu

© Mama je mama 2019