Nives Šikanić Dugić
04. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani, Uredno dojim vec 4 mjeseca  svoju curicu. Od rodjenja dijete samo sisa,  bez dohrane. Dogodila mi se situacija da sam imala rizican spolni odnos. Kako nikako sada ne bi zeljela ostat trudna nakon 30 sati popila sam escapell. Kako beba spava cijelu noc popila sam je navecer po zadnjem podoju, zatim je proslo 9 sati, ujutro sam se probudila i izdojila prvu kolicinu mlijeka. Tek nakon toga doruckovala, popila caj za dojilje i podojila bebu. Sad se bojim da li ima ikakvog stetnog utjecaja na dijete. Da li je moje mlijeko i dalje pouzdano za hranjenje? Da li postoje neke opasnosti? Inace jos nisam dobila prvu menstruaciju nakon poroda... ima li to ikakve veze i jesam li napravila pogresan odabir?

Dobro si postupila. Escapelle je hitna kontracepcija koja u sebi ima hormon levonorgestrel  koji se izlučuje u majčino mlijeko. Preporuka je da se  izbjegava dojenje najmanje 8 sati nakon primjene levonorgestrela, što si ti i učinila. Kako se hormon izlučuje iz organizama, tako slobodno možeš dalje dojiti i nema  štetnog učinka na dijete.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Nesiguran sam oko veličine spolnog organa


27. 08. 2019.
AUTORICA:
Mia Krpan
mag.psych.
 
Zdravo. Izvinite ne znam da li je pitanje za Vas ali, imam 20 godina i imam pitanja u vezi mog polnog organa , naime je tanak i stvara mi problem za izbor prezervativa i otežava mi psihički ulazak u neku vezu sa devojkom, kada je opusten obim iznosi 8,2cm i dužine 6,8cm a kada je u erektivnom stanju onda je obim 10,2cm a duzina 12,8cm zanima me da lice još rasti obim, do kad raste, šta utiče na obim i koje su normalne dimenzije, obim me zanima jer izgleda previše tanko.... Nadam se odgovoru, hvala
 
Mladići i muškarci su često zabrinuti oko veličine svog spolnog organa te im se ovo pitanje posebno često nameće u vrijeme puberteta. Veličina i opseg muškog spolnog organa varira od osobe do osobe i te mjere ovise o genetici. Ono što čitam je da te to čini dovoljno nesigurnim da se ne osjećaš ugodno ostvariti vezu s nekime. Ulazak u novu vezu, otvaranje novoj osobi i ostvarivanje bliskosti s novom osobom nikada nije lako. Teži tome da veza s osobom s kojom odabereš ući u vezu ima zdrave temelje te da se međusobno poštujete, razumijete i vjerujete si. Važno je imati na umu da kada nađeš osobu s kojom ćeš se osjećati ugodno i sigurno onda će se i tvoje nesigurnosti vezane uz proporcije tvog tijela i spolnog organa smanjiti.

© Mama je mama 2019