Nives Šikanić Dugić
04. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani, Uredno dojim vec 4 mjeseca  svoju curicu. Od rodjenja dijete samo sisa,  bez dohrane. Dogodila mi se situacija da sam imala rizican spolni odnos. Kako nikako sada ne bi zeljela ostat trudna nakon 30 sati popila sam escapell. Kako beba spava cijelu noc popila sam je navecer po zadnjem podoju, zatim je proslo 9 sati, ujutro sam se probudila i izdojila prvu kolicinu mlijeka. Tek nakon toga doruckovala, popila caj za dojilje i podojila bebu. Sad se bojim da li ima ikakvog stetnog utjecaja na dijete. Da li je moje mlijeko i dalje pouzdano za hranjenje? Da li postoje neke opasnosti? Inace jos nisam dobila prvu menstruaciju nakon poroda... ima li to ikakve veze i jesam li napravila pogresan odabir?

Dobro si postupila. Escapelle je hitna kontracepcija koja u sebi ima hormon levonorgestrel  koji se izlučuje u majčino mlijeko. Preporuka je da se  izbjegava dojenje najmanje 8 sati nakon primjene levonorgestrela, što si ti i učinila. Kako se hormon izlučuje iz organizama, tako slobodno možeš dalje dojiti i nema  štetnog učinka na dijete.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Smještaj za maloljetne trudnice


13. 10. 2014.
AUTORICA:
Vesna Šugar
mag.act.soc.
Poštovanje, imam 15 godina i trudna sam 9 tjedana s dečkom koji ima 18 godina. Trenutno ne idem u školu, jer su mi dali radi trudnoće zabranu, inače sam 8 razred. Konstantno su svađe kod kuće , moja majka me uopće ne podržava u trudnoći. Ne mogu nikad popričati s njom  jer me ne želi  saslušati ili joj je svejedno što govorim.
Bila sam kod socijalne radnice. Ona mi apsolutno ništa nije pomogla. Stalno s mojom mamom nešto priča. Nije mi rekla što da učinim, kako dalje sa mnom kao da ne postojim. Ne znam kome više da se obratim, zanima me kakva prava imam. Ima li smještaj neki za maloljetne trudnice ili slično?
 
Draga trudnice, 
smještaj za maloljetne trudnice se može realizirati u Materinskom domu, u okviru Dječjeg doma Zagreb, u Caritasovoj kući u Zagrebu, udomiteljskoj obitelji ili u nekoj drugoj kući na području Hrvatske, ali se smještaj treba prethodno dogovoriti s centrom za socijalnu skrb, prema mjestu tvog prebivališta. S obzirom da je svaka situacija drugačija, treba je rješavati individualno, pa se javi svom Centru - timu za obitelj i mlade ili za razgovor nazovi u naše savjetovalište - Udrugu roditelja "Korak po korak", na broj tel. 01/2442-061
Ne brini, sve ćemo rješavati postupno i zajedno.
Srdačan pozdrav.

 

 

© Mama je mama 2019