Nives Šikanić Dugić
14. 06. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Dobar dan,imam 18 godina i imala sam abortus 04.05. Ginekolog je rekao da to sada računam kao kraj menstruacije i da sledeću očekujem za 3/4 nedelje.
Krvarila sam malo posle toga,sve je bilo u redu.Međutim, 15.05. sam imala nezaštićen odnos sa dečkom i sledeći dan sam popila Escapelle pilulu.Nisam imala nikakve komplikacije..Posle toga tj. 4/5 dana posle te Escapelle sam popila još 1 jer je došlo do pucanja kondoma i ejakulirao je u mene i bila sam primorana popiti je.Sada imam krvarenje koje je braon boje i zanima me da li je to normalno zbog te pilule ? I da li će pilula da deluje iako sam je popila u tako kratkom razdoblju? Plašim se jer sam imala taj abortus i ne znam da li su šanse posle abortusa veće da zatrudnim ponovo? Hvala.

Nakon prekida trudnoće može se odmah, za zaštitu, početi piti hormonska kontracepcijska pilula, jer se može dogoditi trudnoća i u tom novom menstruacijskom ciklusu. Nije baš uobičajeno da se pije hitna kontracepcija u razmaku od nekoliko dana, jer to ne znači i dvostruku zaštitu. Vjerojatno se i smeđe krvarenje zbog toga dogodilo, ali sada sačekaj samo slijedeću menstruaciju i napravi kontrolu ginekologa kako te je, vjerojatno, i sam naručio.Ukoliko menstruacija kasni više od 8 dana, računajući od datuma prekida trudnoće, svakako se javi ginekologu radi ultrazvučnog pregleda.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Dokazivanje očinstva i prezime djeteta

Bojan Krsnik
17. 02. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Poštovani, prilikom upisa djeteta u maticu rođenih navela sam nevjenčanog supruga kao oca djeteta. Centar ga je pozvao na razgovor prilikom čega je on izjavio da želi DNA analizom dokazati očinstvo i tada se tek upisati u maticu rođenih ali pod uvjetom da dijete nosi njegovo prezime. Ja ću na to pristati jer je on otac djeteta, no ne želim da dijete nosi njegovo prezime. Što da radim?


Poštovana, koliko vidim radi se o dobrovoljnom pristupu testiranju.  Nakon rezultata testiranja, ukoliko je Vaš nevjenčani suprug otac djeteta, upisat će ga se u maticu rođenih kao ocem djeteta s čime se Vi i slažete jer ste ga kao takvim i naveli prilikom upisa u maticu, te će on time preuzeti obvezu materijalnog uzdržavanja i ostalih prava i obveza određenih Obiteljskim zakonom.
Ukoliko se ne možete dogovoriti o prezimenu djeteta, prema Zakonu o osobnom imenu, osobno ime odredit će nadležni centar za socijalnu skrb u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva jednog od roditelja. Osobno ime maloljetnog djeteta čiji roditelji nisu u braku, promijenit će se na zahtjev roditelja kod kojeg dijete živi ili kojemu je povjereno sukladno pravomoćnoj sudskoj odluci, uz suglasnost drugog roditelja. U slučaju nepostojanja suglasnosti drugog roditelja, nadležni centar za socijalnu skrb će na zahtjev roditelja koji traži promjenu osobnog imena, utvrditi je li zatražena promjene osobnog imena u interesu djeteta. Rješenje nadležnog centra za socijalnu skrb roditelj mora priložiti zahtjevu za promjenu osobnog imena djetetu.

Zahtjev za promjenu osobnog imena rješava nadležni ured državne uprave u županiji, odnosno Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba prema prebivalištu podnositelja zahtjeva.

 

 

© Mama je mama 2019