Nives Šikanić Dugić
14. 06. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Dobar dan,imam 18 godina i imala sam abortus 04.05. Ginekolog je rekao da to sada računam kao kraj menstruacije i da sledeću očekujem za 3/4 nedelje.
Krvarila sam malo posle toga,sve je bilo u redu.Međutim, 15.05. sam imala nezaštićen odnos sa dečkom i sledeći dan sam popila Escapelle pilulu.Nisam imala nikakve komplikacije..Posle toga tj. 4/5 dana posle te Escapelle sam popila još 1 jer je došlo do pucanja kondoma i ejakulirao je u mene i bila sam primorana popiti je.Sada imam krvarenje koje je braon boje i zanima me da li je to normalno zbog te pilule ? I da li će pilula da deluje iako sam je popila u tako kratkom razdoblju? Plašim se jer sam imala taj abortus i ne znam da li su šanse posle abortusa veće da zatrudnim ponovo? Hvala.

Nakon prekida trudnoće može se odmah, za zaštitu, početi piti hormonska kontracepcijska pilula, jer se može dogoditi trudnoća i u tom novom menstruacijskom ciklusu. Nije baš uobičajeno da se pije hitna kontracepcija u razmaku od nekoliko dana, jer to ne znači i dvostruku zaštitu. Vjerojatno se i smeđe krvarenje zbog toga dogodilo, ali sada sačekaj samo slijedeću menstruaciju i napravi kontrolu ginekologa kako te je, vjerojatno, i sam naručio.Ukoliko menstruacija kasni više od 8 dana, računajući od datuma prekida trudnoće, svakako se javi ginekologu radi ultrazvučnog pregleda.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Strah me reakcije dečka

Silvija Stanić
14. 12. 2016.
AUTORICA:
Silvija Stanić
dipl.psih.
Imam jako tešku i napetu situaciju. Sa momkom sam dugo zajedno i volimo se. Ja nisam nikada imala seksualne odnose i prvi put ću sa njim stupiti za mjesec dana, ali imam jako tešku situaciju. Kada sam imala 14 godina masturbirala sam sa prstom i sad ne znam da li sam probila himen i da li će on shvatiti da nisam nevina, jako se plašim svega toga, nisam osjetila nikakav bol, ali se plašim kako će on reagirati jer od toga mi ovisi moja budućnost. Hvala unaprijed.
 
Istraživanje vlastitog tijela uključujući i masturbiranje prirodan je dio razvoja seksualnosti i to je dio kojeg se doista ne bi trebala sramiti ili osjećati krivom. Naše društvo često temi seksualnosti pristupa na način koji može izazvati sram ili krivnju, no zdravi razvoj vlastitog identiteta uključuje između ostalog i svijest o vlastitoj seksualnosti. Uvjerena sam da ove teme nisu strane niti tvojem dečku, s kojim planiraš stupiti u seksualni odnos. Navodiš da ste dugo zajedno i volite se pa bi bilo dobro da možete otvoreno razgovarati i o temama vezanim uz seksualnost. Jeste li razgovarali o oblicima zaštite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti? To je iznimno važna tema prije stupanja u seksualne odnose. Svakako bih savjetovala da popričate i o tome što vas eventualno brine ili plaši, koliko smatrate da je svijest o vlastitom tijelu i seksualnosti važna i za zajedničko zadovoljstvo, što stupanje u seksualne odnose može značiti za razvoj vaše veze, i sl. Možda će ti ispočetka biti neugodno započeti razgovor o ovoj temi, no razgovor je važan i nakon što počnete otvoreno razgovarati i početni sram će se smanjivati.
 

© Mama je mama 2019