Nives Šikanić Dugić
14. 06. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Dobar dan,imam 18 godina i imala sam abortus 04.05. Ginekolog je rekao da to sada računam kao kraj menstruacije i da sledeću očekujem za 3/4 nedelje.
Krvarila sam malo posle toga,sve je bilo u redu.Međutim, 15.05. sam imala nezaštićen odnos sa dečkom i sledeći dan sam popila Escapelle pilulu.Nisam imala nikakve komplikacije..Posle toga tj. 4/5 dana posle te Escapelle sam popila još 1 jer je došlo do pucanja kondoma i ejakulirao je u mene i bila sam primorana popiti je.Sada imam krvarenje koje je braon boje i zanima me da li je to normalno zbog te pilule ? I da li će pilula da deluje iako sam je popila u tako kratkom razdoblju? Plašim se jer sam imala taj abortus i ne znam da li su šanse posle abortusa veće da zatrudnim ponovo? Hvala.

Nakon prekida trudnoće može se odmah, za zaštitu, početi piti hormonska kontracepcijska pilula, jer se može dogoditi trudnoća i u tom novom menstruacijskom ciklusu. Nije baš uobičajeno da se pije hitna kontracepcija u razmaku od nekoliko dana, jer to ne znači i dvostruku zaštitu. Vjerojatno se i smeđe krvarenje zbog toga dogodilo, ali sada sačekaj samo slijedeću menstruaciju i napravi kontrolu ginekologa kako te je, vjerojatno, i sam naručio.Ukoliko menstruacija kasni više od 8 dana, računajući od datuma prekida trudnoće, svakako se javi ginekologu radi ultrazvučnog pregleda.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Otac me tjera da prekinem s dečkom

Ines Bojić
28. 01. 2015.
AUTORICA:
Ines Bojić
mag.iur.
Pozdrav!
Imam 16 i pol godina, dva mjeseca sam u vezi s dečkom koji će sredinom drugog mjeseca napuniti 21 godinu. Roditelji su mi rastavljeni i živim s ocem. Moj otac me tjera da prekinem s dečkom inače ću ja završiti u popravnom domu, a njega će tužiti da me silovao jer nije njega pitao za dozvolu da spava sa mnom, a ja sam sama pristala na sve. Zanima me može li me otac tako lako strpati u popravni dom bez ikakvih razloga i tužiti mog dečka ako sam ja sama pristala na odnose s njim. Kakvi su zakoni s obzirom da imam 16 i pol, a on će 21?
 
Poštovana,
vezano za Vaš upit navodimo sljedeće:
 
Prema čl. 153. Kaznenog zakona, kazneno djelo silovanja postoji ukoliko tko, uporabom sile ili prijetnje, s drugom osobom, bez njezinog pristanka, izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju, a za što je predviđena kazna zatvora od jedne do deset godina.
 
Napominjemo da se smatra da pristanak druge osobe postoji ako je ona svojom voljom odlučila stupiti u spolni odnošaj ili s njime izjednačenu spolnu radnju i bila je sposobna donijeti takvu odluku.
 
Kako ste Vi dobrovoljno pristali na spolni odnošaj, a navedeni pristanak ste, s obzirom na svoje godine sposobni dati, jasno je kako u Vašem slučaju nema elemenata kaznenog djela silovanja te Vaš partner ne može biti kažnjen za isto.
 
Pročitaj više

© Mama je mama 2019