Nives Šikanić Dugić
03. 07. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Postovani! Zadnja menga mi je pocela 13.6., imala sam odnos 16.6. Gdje nismo sigurni da li je doslo do ejakulacije. Dva dana nakon poceo me jako boliti desni jajnik i odlucila sam kupiti lh trakice za ovulaciju, i trakice su se pokazale pozitivne. Isti dan kad sam vidjela da je trakica pozitivna otisla sam kupiti pilulu za dan poslje (ellaone) to mi je ljekarnik dao. E sad molim vas mozete li mi odgovoriti kako to da plodni dani budu jos dok menga traje ( ciklusi su mi svakih 28-30 dana i traju po 7 dana) i kakav utjecaj moze pilula imati sad na daljnu mengu i sljedeće ovulacije? Koliko mengi treba proci da bi se sve unormalilo nakon pilule (odnosno koliko treba da se razina hormona uravnoteži?

Ovulacija se može dogoditi u vrijeme menstruacije kod kratkih menstruacijskih ciklusa i uvijek se događa 2 tjedna prije slijedeće menstruacije. Kako hitna kontracepcija odgađa ovulaciju, do slijedeće menstruacije obvezno koristite kondom. Nakon slijedeće menstruacije očekuje se dalje uredan i uobičajen menstruacijski ciklus.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Nasilje u braku

Martina Trbus
25. 10. 2016.
AUTORICA:
Marina Trbus
prof.psih.
Da li ostati u braku gdje muž udara ženu?
 
Poštovana,
sukladno Zakonu o zaštiti od nasilja (NN 137/09, 14/10, 60/10) u Republici Hrvatskoj zakonom je zabranjen svaki oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja, a osobito tjelesno nasilje, odnosno primjena fizičke sile bez obzira je li nastupila tjelesna ozljeda ili nije. 
Drugim riječima, kada muž udari ženu (ali i obratno, kada žena udari muža) to obavezno treba prijaviti policiji. 
Također, takav odnos gdje jedna osoba tuče, udara i nanosi fizičku i psihičku bol nije odnos te ga je potrebno prekinuti. U svim odnosima, bilo da se radi o odnosu roditelj – dijete, partner – partner, suprug – supruga ili bilo koji drugi odnos – nasilje nije dopustivo i za njega nema opravdanja.

 

© Mama je mama 2019