HPV

Nives Šikanić Dugić
30. 05. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovani, ispričavam se što Vam se javljam ovim putem zbog ovakve teme. Problem je ovaj: u vezi sam 2 godine te toliko već imam spolne odnose. Prije nekoliko mjeseci mom dečku su izbile virusne bradavice na rukama (nema ih nigdje drugo). Zanima me prenose li se one dodirom na genitalno područje te je li potrebno napraviti papa test zbog HPV-a? Unaprijed veliko hvala.
 
Kožne bradavice nisu isto što i spolne bradavice. Kožne bradavice uzrokuju drugačiji tipovi virusa nego spolne bradavice, ali se prstima mogu širiti i na druge dijelove tijela. Trebaš raditi samo redovne ginekološke preglede, a ukoliko se pojave genitalne bradavice najprije se javi svome ginekologa da prvo vidi o kakvim se bradavicama radi i da li je potrebna kakva terapija.
 
Nives Šikanić Dugić
16. 04. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Na zadnjem papa testu nađene su blage abnormalnosti stanica ASCUS. Nisu naznačene promjene povezane sa HPV-om, ali je test na HPV pozitivan i to genotip 16. Ranije su mi otkriveni kondilomi koje ja nisam vidjela, ali ih sad primjetim. No HPV16 nije povezan s nastajenjem kondiloma (tako sam našla u odgovoru jednog liječnika, pa mi sad ništa nije jasno). Pijem već dva mjeseca Beta glucan i preporučen mi je ortamoluno (ali mi je trenutno skup). Rečeno mi je da nastavim s Beta glucanom, radim na imunitetu i napravim ponovno papa test. Zanima me može li HPV test biti lažno pozitivan i lažno negativan, jer sam i to negdje čitala, pa kao treba uraditi više puta bris na HPV da bi se bilo 100% sigurno? Čime je najbolje da uklonim kodilome, smrzavanjem ili spaljivanjem? I je li moj partner bio s nekom drugom, budući da mi je prije zadnjeg bio ok papa test? On uporno poriče da je bio s nekom drugom, a ja ludim, vršim pritisak da prizna i ne znam što da mislim. Zahvaljujem unaprijed na odgovoru.

Genotipizacija HPV-a je sigurna metoda za dokazivanje prisutnosti HPV-a, a kod tebe je i dokazan tip 16 i nije potrebno dodatno testiranje. Spolne bradavice (kondilomi) uzrokuju najčešće tipovi HPV-a 6 i 11. Ima mnogo metoda rješavanja bradavica, a među najčešćima se koristi krioterapija (smrzavanje). Kako ti je zadnji PAPA test bio uredan, a sada dokazan HPV, ne znači da te je dečko prevario, jer kada virus ulazi u organizam on ulazi u dubinu tkiva vrata maternice i ne može se vidjeti na PAPA testu. Tamo može ostati nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Na određeni podražaj, npr. pad imuniteta, virus dolazi na površinu vrata maternice i tada se tek može pokazati na PAPA testu.

 

Nives Šikanić Dugić
23. 09. 2015.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, papa nalaz mi se pogoršao sa CIN 1/CIN2 na CIN2 u roku godinu dana. Uz to, pozitivna sam na HPV visokog rizika (genotip 33) i imam poveću ranicu na grliću maternice. Ginekolog me šalje na biopsiju u Vinogradsku bolnicu budući da mi ju pred godinu dana, kada me isto slao tamo, nisu htjeli raditi jer za njih nije još bilo potrebe. Zanima me koliko je opasna ta progresija u CIN 2 u mom slučaju i imam li razloga za zabrinutost da bi ubrzo moglo prijeći u karcinom? Jako sam uplašena. Radi li se biopsija pod lokalnom anestezijom i boli li? Hvala.

S obzirom da ti je zadnji nalaz na PAPA testu CIN II, slijedeći postupak je kolposkopija tj. pregled vrata maternice pod povećanjem kojim se pregledava vrat maternice i traže tipične slike koje mogu davati ovakav citološki nalaz, odnosno najčešće slike koje nastaju uslijed infekcije HPV-om visokog rizika. Biopsijom se takve slike odstrane, pošalju na histološku analizu i taj nalaz se usporedi s nalazom na PAPA testu. Biopsija se radi u lokalnoj anesteziji i nije bolna. Nakon 1,5 mjesec od biopsije radi se ponovo PAPA test koji najčešće ima manji stupanj CIN-a, a može biti i potpuno uredan. Za mlade djevojke to su sve vrlo poštedni postupci kojima se često promjena na vratu maternice (CIN) u potpunosti odstrani i tako riješi problem. Ne moraš se brinuti da će s rak brzo razviti iz takve promjene. Ukoliko se ne odlazi na redovite ginekološke preglede i ukoliko CIN II dugo perzistira, nakon više godina može se razviti rak vrata maternice. Zato postoje ginekološki postupci koji se primjenjuju kod promjena na vratu maternce, ovisno o njihovom stupnju, dobi pacijentice i drugim nalazima.

 

 

Nives Šikanić Dugić
20. 08. 2015.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovani, zadnja menstruacija mi je bila 5.7. i trajala je 4 dana, a ciklus mi je inače od 28-30 dana. Imala sam seksualni odnos 18.7. s prekinutim snošajem bez kondoma. Oko 27.og sam imala sve redovne simptome kao da ću dobiti menstruaciju, ali je bio smeđi iscjedak koji je trajao 3 dana. Menstruacija mi kasni 3 dana, nisam napravila test na trudnoću. Bila sam na redovnom pregledu kod ginekologa koji često radim s obzirom da mi je na zadnjem Papa nalazu dijagnosticiran CIN I s promjenama na HPV-u koji je visokorizični što sam saznala prije dva tjedna. Počela sam piti tablete za imunitet Calivita, promjenila prehranu, pod većim sam stresom od kad sam saznala da je HPV visokorizični pa ne znam bi li to mogao biti razlog kašnjenja mensturacije ili bi mogla biti trudnoća u pitanju? Hvala Vam na vremenu i lijep pozdrav.
 
S obzirom na godišnje odmore kasnije dobivamo pitanja, pa si do sada već vjerojatno riješila pitanje dolaska oskudne menstruacije. Načelno, uvijek treba isključiti trudnoću u slučaju dolaska oskudnije menstruacije, tako da se napravi ultrazvuk. Prisutnost HPV-a na vratu maternice nije razlog kašnjenja menstruacije  jer virus ne utječe na menstruacijski ciklus.

 

 

Nives Šikanić Dugić
13. 07. 2015.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovani, imam 18 godina i u posljednje vrijeme sam se dosta intersirala u vezi HPV cjepiva, no nigdje ne mogu pronaći odgovor na pitanje djeluje li cjepivo ako sam već imala spolni odnos (a nisam). Navodno da će cjepivo od listopada biti besplatno. Molim vas da mi odgovorite. Puno hvala.
 
Cijepljenje protiv HPV infekcije se provodi od 9. do 26.godine. Najbolje je primiti cjepivo prije stupanja u spolne odnose, jer je tada djelotvornost skoro 100% u zaštiti od 4 tipa virusa koja su u cjepivu (tip 16, 18, 6 i 11). Cjepivo se može primiti i ukoliko je djevojka stupila u spolne odnose, ali ako je neki od navedenih tipova već u organizmu djevojke, tada za njega neće imati zaštitu, jer cjepivo ne liječi tipove virusa kojima je djevojka već inficirana, nego je djelotvorno u spriječavanju infekcije uzrokovane s ova 4 tipa HPV-a.
Što se tiče uvođenja cjepiva u redovni program cijepljenja, čime se omogućuje besplatno cijepljenje djevojčica, dobivena su obećanja od strane ministra zdravlja, a nadamo se da će se obećanja i ispuniti.
 
 

 

Nives Šikanić Dugić
10. 07. 2015.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, imam problem iako sam djevica. Na ginekološkom pregledu uočene su mi promjene na vaginalnoj sluznici za koje ginekolog sumnja da su kondilomi, odnosno sumnja na infekciju HPV virusom oralnim putem, koja ukoliko se radi o visokorizičnim tipovima postaje opasna. Prakticirala sam jedino oralni odnos u kojem sam ja zadovoljavala partnera, drugačiji tip odnosa nisam imala pa se ne može napraviti nikakav test, npr. papa test. Ovo je sve popraćeno i iscjetkom, a također se ni brisevi ne mogu napraviti jer sam djevica. Ginekolog kaže da je žuto - zeleni iscjedak normalna pojava, koji traje već duže vrijeme i ponekad bude smeđi. Ako se radi o nekakvoj infekciji, može se zakomplicirati, a nikakvu terapiju nisam dobila. Doista ne razumijem. Ginekolog je samo rekao da ne brinem jer ne smatra da ima povoda za zabrinutost, ali ipak me strah na neki način, imate li vi nekakav prijedlog što učiniti? Hvala na odgovoru.

Tvoj ginekolog sumnja na infekciju HPV-om zbog suspektnih kondiloma na sluznici spolovila, što znači da nije potpuno siguran da se radi o kondilomima i da infekcija HPV-om nije dokazana. Međutim, bez obzira što nisi imala spolni odnos i što nije došlo do penetracije, ne znači da ne možes biti inficirana HPV-om. Za prijenos virusa dovoljan je i samo kontakt kože o kožu ili sluznice da bi se virus prenio. Pretpostavljam da će tvoj ginekolog pratiti promjene na spolovilu te uvesti lokalnu terapiju za kondilome, ukoliko bude potrebno. Što se tiče pojačanog žuto-zelenog iscjetka može se učiniti vaginalni bris bez oštećenja himena, s obzirom da nisi imala spolni odnos, te prema rezultatima brisa provesti terapija. 

 

 

Nives Šikanić Dugić
05. 06. 2015.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, molila bih Vas odgovor jer sam vrlo zbunjena. Imam stalnog partnera već nekoliko godina. Oboje smo si prvi i jedini spolni partneri. No meni je zadnji papa test pokazao CIN 1. Dok čekam termin za briseve malo sam istraživala- svugdje se Cin1 povezuje sa spolno prenosivim bolestima što me je iznenadilo i uplašilo. Može li CIN1 nastati iz nekog drugog razloga ili sumnja pada na vjernost partnera? Što da sada radim?

CIN je skraćenica za cervikalne intraepitelne neoplazije, tj. promjene na stanicama vrata maternice koje nastaju uslijed iritacije bakterijama ili virusima. Jedan od uzročnika iritacije mogu biti spolno prenosivi uzročnici, ali i umnožene bakterije iz rodnice. S obzirom da su uzeti cervikalni brisevi oni će pokazati o kojim uzročnicima se radi i nakon toga eventualno provesti terapija. Uobičajen postupak je, da ukoliko se na PAPA testu uz CIN, nađe upala, onda se odmah provodi terapija, a ukoliko nije bila prisutna upala, postoji mogućnost da je iritacija bila ranije (npr. pojačan iscjedak, pečenje, svrbež) i koja je ostavila traga na stanicama. Ukoliko nema znakova upale i negativni su cervikalni brisevi, najčešće se samo radi kontrolni PAPA test za 4 mjeseca, koji može biti tada potpuno uredan.

 

 

Nives Šikanić Dugić
27. 03. 2015.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani,
rezultat biopsije uzoraka uzetih sa grlića moje materice je pokazao CIN 1, koji je pretpostavljam uzrokovan HPV virusom. Planiram taj problem riješiti laserskom intervencijom i tom prilikom odstraniti i kondilome ukoliko ih doktor bude uočio. Moje pitanje je- da li se podrazumijeva da sam prenijela virus na partnera i hoće li, iako uklonim kondilome, on meni "vratiti" virus koji može opet uzrokovati promjene na grliću ili izazvati neki drugi oblik ginekoloških komplikacija?
Hvala unaprijed.

Humani papiloma virus (HPV) je jedan od uzročnika promjena na stanicama vrata maternice, tzv. cervikalnih inapraepitelijalnih neoplasia (CIN). Nakon provedene terapije (u tvom slučaju laserskog odstranjivanja promjene i kondiloma) ne odstranjuje se virus, nego promjena koju je on napravio na vratu maternice. To znači da virus i dalje ostaje u genitalnom traktu, terapija ga ne uništava, pa tako ne možeš ponovo dobiti taj virus od svog partnera jer je on tu i dalje prisutan. Daljnje redovne kontrole PAPA testa, u narednih nekoliko godina mogu pokazivati potpuno uredan nalaz, što znači da je imunološki sustav tvog organizma odstranio virus. Međutim, virus se može ponovo i dobiti. Samo se redovno kontroliraj kod svog ginekologa, jer se time na vrijeme otkrivaju i tretiraju sve promjene, kao što je bilo i ovaj put.

 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Moram li se javiti u centar za socijalnu skrb?

Bojan Krsnik
17. 12. 2013.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Prije dva mjeseca otkrila sam da sam trudna, a 12.2.2013. ću navršiti 17 godina. Znači rodit ću kao maloljetna, prije nego napunim 18. Situacija s roditeljima je bila napeta kad sam im rekla za trudnoću jer ne vole mojeg dečka i nikad ga nisu prihvatili. Sad se ipak sve više manje smirilo i odnosi su nam bolji. Da li ja kad rodim moram li ići u centar za socijalnu skrb ili je dovoljno da do kraja izgladim odnose s roditeljima?

Pošto ćeš roditi kao maloljetna, bolnica će o tvom porodu obavijestiti Centar za socijalnu skrb radi daljnjih postupanja. Ona se tiču tvog stjecanja poslovne sposobnosti koju ćeš morati sama zatražiti od suda i time ne možeš izbjeći odlazak u Centar. Ali to je dobra stvar jer stjecanjem poslovne sposobnosti ostvaruješ i mnoga prava iz sustava socijalne skrbi koja mogu pomoći tebi i novorođenom djetetu. Odlaskom u Centar za socijalnu skrb možeš ostvariti i savjetodavnu pomoć stručnjaka u prevladavanju svakodnevnih problema, osnaživanja partnerskih i obiteljskih odnosa, te odnosa roditelja i djece. Pravovremenim reagiranjem i traženjem pomoći pokazuješ svoju zrelost i spremnost na brigu i skrb o sebi i budućem novorođenom djetetu.

 

© Mama je mama 2017