Kontracepcijske pilule

Nives Šikanić Dugić
22. 07. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Postovani, pijem kontracepcijske tablete Belara vec cetiri mjeseca, 2.6 sam popila dvije pilule(10 dan uzimanja) zbog toga sto sam dan prije neposredno iza popijene devete pilule uzela aktivni ugljen i kasnije sam vidjela u uputama da on smanjuje djelovanje. Menstruaciju sam dobila normalno 16.6 i trajala je pet dana. Znaci ciklus mi je bio 20 dana i napravila san pauzu opet sedam. Nakon menstruacije sam imala nezasticene prekinute snosaje, te mi je 27.6 pocelo smeckasto krvarenje i trajalo je cetiri dana s tim da su mi se cetvrti dan pojavile kao zilice u iscjetku, grudice neke sluzave, a nakon toga mi je poceo bijeli (bijelo zuckasti) gusti iscjedak i traje jos. Pilule sam nakon te pauze pila redovito. Zanima me dali postoji mogucnost da sam trudna? Hvala puno unaprijed.

S obzirom da si redovno pila tablete, bez obzira na pojavu smeđeg iscjetka, imala si i punu zaštitu od trudnoće.
Nives Šikanić Dugić
22. 07. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Dobar dan, imam 23 godine i pijem Logest pilule već 7 mjeseci. Čitala sam na vašem forumu slične probleme ali nisam više sigurna što moram učiniti. Menstruacija mi je došla 7 dana prije i tijekom krvarenja sam i dalje redovno pila pilule,. Moje pitanje je sada, da li da napravim pauzu sada od 7 dana, ili da kad popijem zadnju pilulu, počnem odmah s novim pakovanjem pošto sam već imala menstruaciju? Molim Vas za Savjet! Hvala

Nastavi dalje uzimati Logest kao da nije bilo krvarenja pod tabletama. Znaci, napravi uobicajenu pauzu i dan iza pauze nastavi dalje novu kutiju Logesta. Vjerojatno se takvo krvarenje pod tabletama nece ponoviti slijedeci ciklus
Nives Šikanić Dugić
03. 07. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Postovani, Pijem yasmin 6 god. Sve je u savrsenom redu, vrlo rijetko probojno krvarenje koje traje svega par sati i prodje...
Prije 10 dana sam dobila antibiotik Panklav i treci dan na antibioticima sam prokrvarila, a ostalo mi je jos 7 dana yasmina za popit.Krvarenje je jarko crvene boje i dosta obilno, cak obilnije od redovne menstruacije, sa manjim ugruscima i traje 6-i dan, zadnja 2 dana slabijeg intenziteta. Predpostavljam da je to zbog antibiotika, ali me zanima hocu li svejedno imati menstruaciju za vrijeme pauze koja pocinje u pon. i da li je zastita smanjena? Kontacepciju sam pila uredno i na vrijeme. Hvala.

S obzirom na krvarenje koje se javilo za vrijeme uzimanja hormonske kontracepcije, krvarenje se u pauzi može javiti, ali i ne mora ili može biti oskudnije. Treba samo nastaviti uobičajeno uzimati tablete, kao da se krvarenje pod tabetama nije dogodilo
Nives Šikanić Dugić
03. 07. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovani, Imam 22 godine i pijem lindynette 20 tri mjeseca. Nakon prve kutije napravila sam pauzu od 7 dana te 8.dan zapocela s novom. Međutim, nakon što sam popila drugu kutiju htjela sam odgoditi menstruaciju 3 dana te sam popila jos 3 tablete jer sam na nekoj stranici procitala da ako zelim odgoditi menstruaciju popijem jos toliko tableta koliko dana ju zelim odgoditi i zatim napravila pauzu. Menstruaciju sam dobila 4. dan pauze. Međutim, zbog panike i nesigurnosti zapocela sam s novom kutijom 5. dan pauze, odnosno drugi dan menstruacije. Zanima me jesam li zasticena? I da nakon ove kutije napravim pauzu ili nastavim piti bez pauze? Unaprijed hvala, lijep pozdrav.

Za vrijeme uzimanja hormonske kontracepcije koja ima, tijekom korištenja, pauzu od 7dana, u vrijeme pauze traje kontracepcijska zaštita. Ti si samo skratila pauzu na 5 dana i imaš za to vrijeme zaštitu. Dalje samo nastavi uobičajeno uzimati kontracepciju s uobičajenom pauzom od 7 dana.
Nives Šikanić Dugić
03. 07. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Dobar dan, imam 18 godina i pocela sam piti Yaz pilule pocetkom ovog meseca prvi dan menstruacije. Od kako sam pocela da ih pijem krvarenje tokom menstruacije mi je bilo bas slabije i tamnije boje, i nakon menstruacije mi je nastavilo ici po malo krvi braon boje. Juce je stalo , i takodje sam juce uzela prvu belu tableticu (bez aktivnih supstanci) i danas je opet krenulo da mi ide tamnije boje krv. Ne znam sad da li sam dobila ili ne? Da li je normalno da mi non stop ide.

Tijekom prva 3 mjeseca uzimanja hormonske kontracepcije tolerira se oskudno krvarenje pod tabletama, a prava menstruacija je krvarenje pod bijelim placebo tabletama. Sve je u redu i samo nastavi dalje redovito uzimati tablete i nakon 3 mj krvarenje pod tabletama ce samo prestati.
Nives Šikanić Dugić
14. 06. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovani, imam 20 godina i pijem Naelia tablete. Zanima me može li se s njima preskočiti krvarenje, odnosno da ne pravim pauzu s placebo tabletama već umjesto njih započnem s uzimanjem aktivnih tableta iz novog pakiranja. Ginekolog je rekao da se to tako ne može ali bih htjela čuti i Vaše mišljenje. Unaprijed hvala!

Ukoliko želiš izbjeći menstruaciju ,zbog putovanja, neke obaveze i dr, to se može učiniti, a nakon toga nastavi s uobičajenim uzimanjem Naelie.
Nives Šikanić Dugić
09. 05. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani! Imam 23 godine, nerotkinja. Koristim Qlaira tablete vec 2 godine radi problema sa zeljezom. Dogodilo mi se da sam zaboravila popiti 3 tablete zaredom, prekinula sam sa uzimanje po preporuci lijecnika, no vec drugi dan nakon prekida imam bolove kao da cu dobiti mentruaciju, a i ujutro se javilo malo krvarenje, kasnije vise nije. Nisam napomenula da sam sa uzimanjem stala 16.dana ciklusa, a inace menstruaciju dobivam 28.dan. Prije tableta ciklusi su bili jako neredoviti. Moje pitanje je kada mogu ocekivati menstruaciju i kada mogu opet poceti piti qlairu?

S obzirom da si nakon 3 propuštene tablete  potpuno prestala dalje uzimati kontracepciju, zato se i javilo krvarenje. Sada sačekaj slijedeću spontanu menstruaciju i ponovo počni piti tablete prvi dan menstruacije, kao kada si prvi puta počinjala piti tablete i dalje uobičajeno, kao do sada.

 

Nives Šikanić Dugić
10. 04. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Postovani, Poslednju mesntruaciju sam dobila 19.03. Nezasticeni odnos sam imala 3.04 i 04.04 sam popila escapelle pilulu. Nisam imala nikakve tegobe, ali danas sam primetila jako svetlo sekret boje kajsije. Planiram da pocnem da pijem kontraceptivne pilule (novynette-prepisane od strane ginekologa pre par meseci) ali me zanima mogu li da pocnem vec od sledece menstruacije (koju ocekujem oko 16.04) ili je previse rano s obzorom da sam popila escapelle pilulu. I ukoliko prokrvarim ranije da li tog dana da pocnem prvu pilulu novynetta, odnosno da li ce mi se to krvarenje racunati kao menstruacija. Hvala Vam na odgovoru

Kada dobiješ slijedeću menstruaciju, prvi dan možeš odmah početi piti Novynette tbl. Nakon hitne kontracepcije slijedeća menstruacija obično dođe u očekivano vrijeme, ponekad i ranije, ali i tada počni piti prvi dan kontracepcijske tablete. Samo u slučaju kašnjenja menstruacije više od 8 dana, potrebno je napraviti ultrazvuk.
Nives Šikanić Dugić
10. 04. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovani. Imam 30 godina. Tijekom godina isprobala sam vise vrsta kontracepcije, radi poremecaja hormona i ciklusa. Zadnjih godinu dana ne pijem nista, osim tinkture konopljike, ali ne vidim nikakvo poboljsanje. Menstruaciju dobivam svakih 50 ak dana. Papa uredan, par cista na lijevom jajniku. Napravila sam test hormona, LH mi je dosta povisen u odnosu na FSH. Dr. mi preporuca da probam sa Naeliom, da probamo izregulirati ciklus. Kakva iskustva imate sa Naeliom? Unaprijed hvala.

Naelia je hormonska kontracepcija koja ima najmanji sadržaj prvog hormona u sastavu-etinilestradiola, od sve dostupne kontracepcije, a po drugom hormonu se kontracepcijske tablete razlikuju. Kod Naelie je drugi hormon gestoden. Svaka hormonska kontracepcija, osim zaštite od trudnoće, koristi se i za regulaciju hormona, samo što nekome više odgovara jedna vrsta, a drugome opet druga vrsta kontracepcije, što je individulno. Tvoj ginekolog te najbolje pozna i sigurno ti preporučuje ono što misli da je najbolje za tebe.
Nives Šikanić Dugić
04. 03. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Imam 25 godina , vec 3 mjeseca koristim Yazz pilule. Spletom okolnosti sam zaboravila blister i tako propustila 3 placebo tablete , misleci ako nemaju nikakav efekat da nije toliko bitno ni da ih popijem , dobila sam menstruaciju i sutra je 4dan. Da li je efekat isti ,kao da sam pila placebo tablete ? Da li Vi mislite da je okej da krenem sa novim blisterom ? I da li sam zasticena od prvog dana nove kutije?

S obzirom da placebo tablete ne sadrže hormone i da pod njima dolazi menstruacija ti samo nastavi dalje uzimati tablete iz nove kutije ,kao da si popila placebo tablete i imaš i dalje punu zaštitu.
Nives Šikanić Dugić
27. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Pijem legravan 6 meseci,i sad imam iznenadna krvarenja na skoro pola kutije vec 6 dana a ostalo mi je 7 tableta. Pri tom takvo nesto mi se prvi put dešava a pijem ih redovno. U cemu moze biti problem i da li nesto slicno postoji? Ginekolog Kaze da nema potrebe za paniku. Da li?
 
Za vrijeme korištenja hormonske kontracepcije može se, i nakon prva tri mjeseca korištenja, javiti povremeno kvarenje dok se piju tablete. Ukoliko je ovo prvi puta, a da nisi preskočila tabletu, tada nastavi dalje uzimati do kraja i napravi uobičajnu pauzu od 7 dana. Ukoliko se krvarenje pod tabletama ponavlja, tada se javi svome ginekologu da ti prepiše drugu kontracepciju.
Nives Šikanić Dugić
27. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovani, Imam 21.godinu,menstruaciju sam dobila 4.02.zavrsila mi je nakon 5 dana,znači 09.02. Pijem Diane 35 vec 5 mjeseci. Prvu tabletu sam popila prvi dan menstruacije,zaboravila sam popiti tabletu 10.02.u 19h(tu večer sam imala odnos sa dečkom,nije svršio u mene) već sam je popila 11.02 ujutru oko pola 7. Slijedeći dan 12.02.sam osjetila bolove u stomaku i u tragu se pojavila krv,da bi mi sutradan se povećalo krvarenje kao prvi dan menstruacije. Od 13-og pa evo do sad to krvarenje se javlja periodično u tragovima. Ne mogu da dodjem do svoje doktorice,a stvarno sam zabrinuta. Da li postoji razlog za zabrinutost? Hvala unaprijed.
 
Hormonska kontracepcija se pije svaki dan u isto vrijeme. Ukoliko se zaboravi uzeti tableta i se uzme sa većim zakašnjenjem, onda sluznica maternice reagira krvarenjem, koje se može ponavljati tijekom daljnjeg uzimanja tableta. Na to se ne obazireš nego nastaviš dalje redovno uzimati do kraja kartice, a nakon toga ide uobičajena pauza.
Nives Šikanić Dugić
27. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Postovani vec 6 godina uzimam kontracepcijske pilule Novynette s kojima sam do nedavno bila jako zadovoljna(zadnjih mjeseci obilna i bolnija krvarenja) . Zanima me povećava li se rizik od tromboze dodatno promjenom tableta, te najvažnije koje bi zamjenske pilule preporučili?? Unaprijed zahvaljujem
 
Smatra se da promjenom vrste kontracepcijskih tableta može biti povećan rizik tromboze, ali ako ti Novynette ne odgovaraju, razgovaraj sa svojim ginekologom da ti preporuči pilule sa drugačijom vrstom gestagena ( to je drugi hormon u piluli).
Nives Šikanić Dugić
27. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Postovani, imam 21 godinu, pre par meseci sam pocela da pijem Daylette pilule. Juce sam popila pogresnu pilulu iz pakovanja. Naime, umesto petnaeste pilule, popila sam dvadesetprvu (dakle, popila sam poslednju pilulu, umesto prve, za trecu nedelju ciklusa). Zanima me kako dalje da postupim, pa se obracam Vama, posto u uputstvu ne pise nista u vezi ovog problema. Hvala!

Daylette tablete se sastoje od 24 bijelih tableta i od 4 zelenih placebo tableta. Kako si ti zamijenila dvije bijele tablete( 15. i 21.tabletu) ništa se neće dogoditi, jer imaju isti sastav i samo nastavi dalje uzimati do kraja.
Nives Šikanić Dugić
27. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani, pocela sam da pijem prvu kutiju pilula, sve vreme mi se javljalo blago krvarenje u tragovima..Medjutim sada mi je ostalo jos 5 pilula ali sada imam braon iscedak i obimnije krvarenje.. Sta da radim? Da li da nastavim dok ne zavrsim ?
Pila sam pilule svaki dan u isto vreme nisam nijednu preskocila.


Nisi napisala koje hormonske kontracepcijske pilule piješ, ali svakako treba piti tablete do kraja i dalje nastaviti uzimati prema uputama. Prva 3 mjeseca se tolerira tako oskudnije krvarenje pod tabletama, jer najčešće nakon toga prestane i onda imaš redovnu menstruaciju u pauzi ili pod placebo tabletama, ovisno o kojoj se kontracepciji radi.

Nives Šikanić Dugić
14. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Pozdrav! Ginekologica mi je prepisala tablete Adrienne, kada sam spomenute tablete uzela u ljekarni na pitanje kako i kada ih pocinjem korisiti djelatnica mi je nije znala tocno reci. Zanima me da li mi mozete pomoci kako pravilno koristiti te tablete, tablete su mi prepisane zbog bolova tijekom ovulacije i menstrulanog ciklusa. Unaprijed hvala na odgovoru.

Adrienne tablete su hormonske kontracepcijske tablete koje sadrže hormone etinilestradiol i drospirenon, kao i hormonska kontracepcija Yaz, ukoliko si čula za njih. Različite tvornice imaju i različiti naziv tableta. Znači, od prvog dana menstruacije piješ roze tablete, jednu na dan, u isto vrijeme. Iza toga nastavljaš 4 bijele tablete koje su placebo (bez hormona) i na koje ćeš dobiti menstruaciju. Nakon zadnje bijele tablete odmah nastavljaš novu kutiju Adrienne, a menstruacija će spontano prestati. Kako nisi dobila informacije u vezi uzimanja hormonske kontracepcije, pročitaj si upute u kutijici, jer imaš sve detaljno opisano i time možeš riješiti sve nejasnoće.
Nives Šikanić Dugić
04. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, pijem Adexa pilule godinu i pol dana. Zaboravila sam popiti pilulu u drugom tjednu uzimanja te sam je popila nakon cca 12 sati kada sam primjetila. Takodjer sam zaboravila na vrijeme popiti i pilulu u trecem tjednu te sam je popila 8 sati nakon. Prema uputama, preskocila sam 7 dana pauze i odmah pocela uzimati drugi blister. Nakon 8 dana uzimanja pilula iz drugog blistera primjetila sam tockasto krvarenje nakon odnosa, a 13 dan smedji iscjedak. Je li to normalno buduci da je doslo do odgode menstruacije? Hvala na odgovoru

S obzirom da nije bila pauza između dvije Adexe, može se javiti  smeđi iscjedak tijekom 2. blistera. Na to se ne obazireš nego popiješ do kraja i onda napraviš uobičajenu pauzu.Pazi samo da opet ne zaboraviš uzeti tablete. Preporučam ti da na mobitelu uključiš alarm, kao podsjetnik,u vrijeme kada  piješ tablete, pa ih tako nećeš zaboraviti redovno uzimati.

 

Nives Šikanić Dugić
23. 01. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Pozdrav. Imam 21 godinu. Dva mjeseca pijem kontracepcijske pilule Midiana. Upravo zavrsavam sa ovom kutijom tj popila sam dvije zelene placebo tablete i ostalo mi ih je jos 5. Nakon sto sam popila te dvije , imala sam nezasticeni spolni odnos gdje decko nije ejakulirao u mene. Kolika je mogucnost da zatrudnim ako sam trenutno na tim neaktivnim tabletama? (Krvarenje nije nastupilo zato smo i imali odnos) .. ili i za vrijeme konzumiranja tih tableta imam jednaku zastitu? Hvala

I za vrijeme uzimanja placebo tableta  imaš i dalje istu kontracepcijsku zaštitu kao i kada uzimaš tablete s hormonima.

 

Nives Šikanić Dugić
14. 01. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Imam 19.godina i policisticne jajnike.Pijem Jeanine vec godinu dana.Naime, sada je  3 nedelja kako pijem Jeanine i trebalo bi da dobijem menstruaciju kroz tri dana, danas mi je dan kada treba da popijem poslednju 21. tabletu .Međutim zaboravila sam da popijem 15. tabletu u intervalu od 12h do 2h uvece kada je obicno pijem pred spavanje, već sam je popila sledeceg dana oko 17h,a narednu za taj dan odnosno 16. oko 3h uvece.A posle 4 dana sam imala seksualni odnos koji nije bio zasticen, pa me zanima da li postoji sansa da sam trudna?

Postoji pravilo da, ukoliko popiješ kontracepcijsku tabletu u roku od 12h  od uobičajenog vremena uzimanja, imaš zaštitu od trudnoće. Ukoliko se zakasni s uzimanjem tablete više od 12 sati u 3.tjednu uzimanja, kao kod tebe, tada se piju tabete do kraja i bez pauze od 7dana, nastavi odmah uzimanje druge kutije. Ako „odnos bez zaštite“ znači da nisi niti nakon 4 dana popila tabletu ,treba ih prekinuti uzimati, napraviti pauzu 7 dana  te se javiti ginekologu.

 

Nives Šikanić Dugić
02. 01. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovanje, bila sam kod ginekologa na pregledu i rekao mi je da imam polipe na jajnicima i dao mi yaz tablete da pijem naredna 3 mjeseca. Trenutno sam na pola kutije, ali imam problem što svaki dan imam lagano krvarenje koje je malo smeđkasto a malo krvavo i popraćeno je neugodnim mirisom. Zanima me da li je taj iscjedak normalan s obzirom na to da imam polipe? I prije tableta sam imala iscjedak ali je bio smeškasto (kao ustajala krv) ali sada je drugačiji.

Prva 3 mjeseca uzimanja hormonske kontracepcije može se javiti oskudnije   krvarenje pod tabletama, koje će nakon toga prestati i javiti se samo pod bijelim tabletama Yaz-a, kao redovna menstruacija. Na to se ne obazireš jer će krvarenje spontano prestati, a ukoliko se nastavi i kasnije, trebaš se javiti svom ginekologu radi ev. prelaska na drugu kontracepciju.

Nives Šikanić Dugić
21. 12. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani/a, imam 21 godinu i već 3 godine pijem kontracepcijske pilule Belara radi "terapije" policističnih jajnika. Tijekom aktualnog ciklusa dogodilo mi se nešto čudno - desetak dana prije nego što sam trebala dobiti menstruaciju počela sam slabije krvariti, što traje i dalje (ili u obliku smećkastog iscjetka ili baš krvi). Također osjećam bolove u donjem dijelu trbuha, kao dok imam menstruaciju. Istu bih trebala dobiti tek za 2-3 dana, a ja "krvarim" gotovo cijeli tjedan. Bez obzira na sve, uzimala sam pilule redovito. Napravila sam test za trudnoću - negativan je (uz pilule koristim i druge metode zaštite). Znam da su takozvana probojna krvarenja uobičajena na početku uzimanja hormonske terapije, ali ne znam je li ovo "normalna" pojava? Budući da na pregled kod svoje doktorice moram pričekati barem mjesec dana, a zaista se brinem, javljam Vam se ovim putem.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Kako već 3 godine koristiš Belaru i nisi preskočila niti jednu tabletu, ne moraš se brinuti za trudnoću. Događa se da se dužim uzimanjem kontracepcijskih tableta javi takvo krvarenje prije redovne menstruacije u pauzi ,a nekome se javlja i u sredini uzimanja. Samo nastavi uzimati tablete do kraja kartice, pa ćeš vidjeti da li će se to ponoviti i drugi mjesec. Događa se da idući mjesec bude sve u redu, kao da se ništa nije dogodilo. Ukoliko se ponovi krvarenje za vrijeme uzimanja tableta, javi se svome ginekologu radi ev. prelaska na drugu hormonsku kontracepciju.

 

 

Nives Šikanić Dugić
21. 12. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani. Imam problem s cisticnim jajnicima.. na predlog ginekologa posto mi je kasnilo dva meseca rekla mi je da pijem Belara pilule od prvog dana menstruacije.. pijem ih vec 10 dana ali i dalje krvarim nekad je to smedje boje nekad crvenkaste, nekad imam bolove u donjem delu stomaka.. da li je to strasno i da li da nastavim da ih pijem? Imam 20 godina

Kada se počne piti hormonska kontracepcija, jedna od nuspojava može biti smeđi ili crveni oskudni iscjedak dok ih piješ. To nije prava menstruacija nego krvarenje zbog unosa novih hormona. Prva 3 mjeseca uzimanja kontracepcije to se tolerira , jer sa svakim slijedećim mjesecom uzimanja, taj će iscjedak biti kraći i nakon  toga ćeš imati samo krvarenje u pauzi .Nastavi ih uzimati, a ako su ti bolovi tako jaki ili da ne prestane krvarenje nakon 3 mjeseca uzimanja javi se svome ginekologu da ti prepiše drugu hormonsku kontracepciju.

 

 

Nives Šikanić Dugić
21. 12. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 

Poštovani, imam 20 godina, pre 8 meseci otkrivena mi je insulinska rezistencija (glukoza u redu, insulin i dalje povecan nakon 2h od uzimanja slatkog) i od tad sam na terapiji lekom Glucophage, sad trenutno na dozi 2000mg dnevno( 2 puta po 1000mg). Treba da pocnem sa kontraceptivnim pilulama, ginekolog mi je prepisao DAYLETTE, pa me zanima da li ce uzimanje leka Glucophage uticati na delotvornost kontraceptivnih pilula? Unapred hvala.

Metformin ( Glucophage) regulira inzulinsku rezistenciju i nije opisano da smanjuje delotvornost  hormonske kontracepcije.

 

 

Nives Šikanić Dugić
20. 12. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Pozdrav! imam 21 godinuu i pijem vec 2 godine kontracepsijske tablete (belara) nisam ih naravno pila kako sam trebala, preskakala sam ili sam znala zaboravit na vrijeme uzet.. 6.11 je bila mestruacija i trajala je 2 dana.. zatim sam opet krvarila 27.11 i trajala je do 30.11...i jučer 6.12 sam opet krvarilaaa ali su ovaj puta isli komadi neki iz rodnice.. Bolove nemam stalno ali bole me jajnici ponekad i imam grčeve oko trbuhaa, dali je vrijeme za brigu ili?

Ukoliko si i ovaj ciklus zaboravila uzeti kontracepcijsku tabletu,osim što nemaš  sigurnu zaštitu, može ti se  javiti i  krvarenje tijekom ciklusa. S obzirom na ovo zadnje obilnije  krvarenje svakako se javi svom ginekologu da se napravi ultrazvuk.

 

Nives Šikanić Dugić
15. 11. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani, Pila sam lyndinette 7 meseci, sad poslednja 4 meseca pijem novinette. Takodje pijem i flunirin ali ginekolog kaze da on ne utice na ucinkovitost pilula. Sad trenutno pijem i antibiotik ciprocinal. Nedelju dana pred ocekivanu menstruaciju mi se pojavilo oskudno krvarenje u toku uzimanja pilula. Da li je moguca trudnoca?Inace je ejakulacija unutar vagine, ali ovaj mesec nije zbog antibiotika. Unapred hvala.

Prilikom uzimanja hormonske kontracepcije ponekad se može javiti oskudno krvarenje koje obično i spontano prestane i ne znači da je došlo do trudnoće. S obzirom da si pred menstruacijom, sačekaj da prođe krvarenje  i, da budeš mirna,  javi se svome ginekologu da se napravi ultrazvuk.

 

Nives Šikanić Dugić
19. 10. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Pozdrav, vec godinama pijel Logest pilule, pocela sam vjezbati i htjela bih dobiti malo misica, pa me zanima da li je istina da tablete utjecu na rast misica? Unaprjed hvala

Samo ti nastavi dalje uzimati Logest  kao najsigurniju zaštitu, a upornim i stalnim  vježbanjem će se ojačati mišići.

 

Nives Šikanić Dugić
15. 10. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani! Imam 19 godina i Uzimam Naelia tablete vec neko vrijeme. Menstruaciju sam i prije znala preskociti (ljetovanje) i nisam imala nikakvih nuspojava. Naime, preskocila sam ju ponovo, ali 2 puta za redom. (9. I 10. mjesec). U ovome sam periodu trebala imati menstruaciju, no pijem tablete, ali imam lagano smedkasto krvarenje i nezamjetne bolove. Zanima me da li je to jer organizam jos nije registrirao tablete, i je li preskakanje (prvo i vjerojatno zadnje) dva mjeseca za redom opasno. Ne mislim ga ponavljati. Najljepsa hvala.

Korištenje hormonske kontracepcije  može odgoditi menstruaciju ako se piju  kartica za karticom hormonskih tableta  bez pauze, odnosno bijelih placebo tableta. Kako si ti to učinila dva puta za redom, sluznica maternice je reagirala sa smeđim krvarenjem, ali i grčenjem jer je primpremljena za ljuštenje i menstruaciju. Ukoliko želiš ponekad odgoditi menstruaciju bolje da to učiniš jedanput  pa pustiš menstruaciju i da time  izbjegneš ovo krvarenje i bolove.

 

Nives Šikanić Dugić
18. 09. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani, tri mjeseca po prvi put pijem yaz pilule (na trecoj sam kutiji).U prvom tjednu trece kutije sam zaboravila popiti jednu pilulu (inace ih pijem u 12:50) cim sam shvatila da sam je zaboravila popiti po upatama sam sljedeci dan u 12:50 popila zaboravljenu i tadasnju pilulu,ali to jutro sam imala spolni odnos bez zastite.Nakon sto sam shvatila da nisam popila jednu pilulu tocno 7 dana sam koristila dodatnu zastitu,ali nakon 10 dana nisam.Sada sam pri kraju te kutije tj na bijelim sam pilulama i menstruaciju jos nisam dobila,samo ponekad iman smedi iscjedak.Da li postoji mognucnost trudnoce? Hvala

Postupila si prema uputama i vrlo je mala mogućnost za trudnoću.Da bi bila potpuno sigurna i mirna ipak  se javi svome ginekologu da se napravi ultrazvuk.

 

Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani, Prvi puta pijem yaz kontracepcijske pilule. Pocela sam piti 5. dan menstruacije, s time da nisam sigurna da li je bio 5. dan jer sam 2 dana prije imala malo smedeg iscjedka. Danas sam na cetvrtoj tableti pa bih Vas molila da mi kazete da li sam zasticena i ako ne od kada jesam? Puno hvala, Lp!

Kombinirana hormonska kontracepcija, u ovom slučaju  Yaz, počinje se piti 1.dan menstruacije, da bi imala zaštitu već iza te menstruacije. Ukoliko se započne piti  kasnije potrebna je  i dodatna zaštita kondomom taj prvi ciklus.

 

Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Imam nepunih 24 god. Pijem Jeanine pilule vec trecu tablu sam zapocela 7.8. U drugoj tabli nakon sedme pilule usledila je stolica koja je trajala nedelju dana, ne mogu da tvrdim da li se pilula apsorbovala. Nisam pila dodatne pilule, samo sam nastavila ostatak da pijem u uobicajeno vreme. Usledila je pauza i menstruacija, da kazem nakon 12og dana, 2 noci pre uzimanja trece table imala sam odnos sa deckom, nezasticen i zavrsio je u mene. Da li ima kakvog rizika od trudnoce ili sam zasticena bila? Jer je proslo dosta dana a zasticenost se valjda vratila u normalno stanje posle stolice

Kod korištenja kombinirane hormonske kontracepcije, ukoliko se javi proljev ili povraćanje, smanjuje se apsorpcija tableta u organizmu,  a time se smanjuje i  kontracepcijska zaštita. Preporučila bih ti da se javiš svome ginekologu  da se napravi ultrazvučni preged i da budeš sigurna da je sve u redu.

 

Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani,izvinjavam se na smetnji.Imam jedan manji problem vezan za pilule Jazz .Naime pijem ih vec 2.mj ovaj mjesec sam ih pila normalno i u predzanjem redu zadnju tabletu sam preskocila slucajno.Taman kada sam krenula da pijem bijele shvatila sam da je jedna preskocena.Od straha ja sam popila i bijelu i tu.I sada evo popila sam zadnju bijelu jos nisam dobila.Sta da uradim.Dal da nastavim sutra normalno sa novim blisterom ili?

S obzirom na preskočenu tabletu i da si već završila s uzimanjem cijelog pakiranja s placebo tabletama, a nisi dobila krvarenje, javi se svom ginekologu da se  napravi UZV

 

Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Dobar dan imam 18 godina i ginekolog mi je prepisao diane 35. Nakon zavrsnog pakovanja me prebacio na axiru 35 koju sam nastavila piti kao da pijem diane znaci nakon sedmodnevne pauze od zadnje tablete diane samo sam nastavila piti axiru. Na 13. dan tablete axire sam imala nezasticen odnos bez ejakulacije. Mene zanima da li  tad bila sam zasticena iako sam presla na druge pilule jer vidim da u uputama pise da treba odma pocet ali radije sam slusala ginekologa, hvala

Kada se prelazi s jedne 21-dnevne kobinirane  hormonske kontracepcije na drugu 21-dnevnu kombiniranu hormonsku kontracepciju, u ovom slučaju s Diane 35 na Axiru, ne radi se pauza nego se nastavlja jedna za drugom, radi nastavka zaštite.S obzirom da si radila pauzu sačekaj slijedeću menstruaciju, iza nje napravi ultrazvuk da si potpuno sigurna da je sve u redu.

 

Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani, Pocela sam da pijem pilule za kontracepciju i sada krecem sa trecom kutijom. Na sredini druge mi je krenulo krvarenje (po malo, skoro nista) i to traje vec 16 dana. Da li je to jer mi se organizam navikava na tablete ili je nesto drugo u pitanju? Hvala na odgovoru, Pozdrav.

Pojava spotinga, oskudnog krvarenja, prva tri mjeseca uzimanja hormonske kontracepcije je češća pojava, ali se ne moraš brinuti, jer će spontano i prestati. Nastavi samo uobičajeno i redovno uzimati tablete.Ukoliko se krvarenje nastavi i nakon 3-4 mjeseca uzimanja tableta, tada se javi svome ginekologu da ti prepiše drugu vrstu kontracepcije na koju nećeš imati  takvo krvarenje.

 

Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, Imam 26 godina, i počela bih uzimati kontracepcijske pilule koje sam dobila na recept od svoje liječnice, dobila sam Triquilar. S obzirom da bih trebala dobiti mjesečnicu par dana prije nego idemo na more, zanima me dali mogu početi ranije uzimati pilule da bih odgodila mjesečnicu, prije prvog dana mjesečnice,te dali ću biti zaštićena od trudnoće ako ih počnem piti 3-4 dana  ranije, Hvala unaprijed na odgovoru. Lijep pozdrav

Kontracepcijske pilule se počinju piti prvi dan menstruacije i tada zaštita protiv trudnoće počinje odmah iza te menstruacije. Preporučila bih ti da se javiš svome ginekologu  da se  izazove ranije menstruacija i da onda prvi dan počneš piti kontracepcijske pilule. Tako će ti do  odlaska na more menstruacija prestati i pravilim uzimanjem imaš zaštitu od trudnoće.

 

Nives Šikanić Dugić
17. 07. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani, moje pitanje je vezano za antibebi pilule. Pijem Yaz pilule vec 2 godine i 10 mjeseci. Desavalo mi se ranije da menstruaciju ne dobijem 2 mjeseca, pa onda bude redovna, pa opet nema 3. Od ove godine, svo vrijeme je bila uredna, medjutim evo ponovo kasni mjesec dana. Sanse sa trudnocu ne vjerujem da postoje, jer decko izuzetno pazi (ne zna da pijem pilule), ali sam ja zabrinuta iz drugog razloga. Da li je vrijeme za pauzu od tableta? Hvala.

Tijekom uzimanjem hormonske kontracepcije menstruacije su oskudnije, a događa se da se pod bijelim tabletama niti ne javi krvarenje. Ukoliko uredno uzimaš tablete, bez zaboravljanja, ne treba te smetati što izostaje krvarenje u pauzi ili je oskudno, jer ti  stalno imaš zaštitu.  S obzirom da se radi o malom sadržaju hormona u Yaz-u  mogu se koristiti godinama bez pauze. Ukoliko te smeta što nema menstruacije  javi se svome ginekologu koji ti može prepisati kontracepciju s nešto većim sadržajem hormona i na koje ćeš dobiti krvarenje.

 

Nives Šikanić Dugić
10. 07. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Imam 23 godine i vec dve godine uzimam Logest antibebi pilule. Danas sam zaboravila da li sam popila vec jednu pilulu ili ne, pa sam ipak uzela jos jednu.
Sto ispada da sam u danu popila dve pilule. Da li moze da mi stvori neki problem i kako da nastavimsledecu kutiju? Unapred zahvalna.
S postovanjem, Kristina.

Dobro si učinila što si popila tabletu i dalje nastavi uobičajeno uzimati do kraja. Ukoliko si zaboravila uzeti tablete u 3. tjednu uzimanja, onda nastavi također dalje uzimati do kraja, ali ne radiš pauzu od 7 dana nego nastavljaš novu kutiju , bez pauze, do kraja tog novog pakiranja, nakon čega opet napraviš uobičajenu pauza od 7 dana. Kada nastavljaš uzimanje nove kutije bez pauze može se javiti pod tabletama oskudnije krvarenje , na što se ne obazireš, a može biti i bez krvarenja.

Nives Šikanić Dugić
06. 07. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Pozdrav! Imam 27 godina. Prije 8 dana sam pocela piti Logest pilule 1.dan mjesecnice, međutim jos uvijek krvarim. Da li da nastavim piti? Prije nekoliko godina sam uzimala iste pilule i sve je bilo u redu. I mogu li odma sljedecu kutiju popiti da izbjegnem mjesecnicu jer idem na more, posto je to prva kutija pa neznam. Hvala

Nastavi piti Logest i postepeno će prestati krvarenje, a možeš nastaviti odmah i drugu kutiju da izbjegneš menstruaciju. Po povratku kući nastavi dalje uzimati pilule s uobičajenom pauzom.

 

 

Nives Šikanić Dugić
06. 07. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani,6.6. sam pocela koristiti Lindynette 20 (inace su ciklusi 28 dana) prvi put i nakon 6.pilula prestala koristit radih jakih migrena.Trenutno mi menstruacija kasni 5 dana.Imam bijeli gusti iscijedak vec tjedana i pol.Sve sam odnose imala zasticene.Je li moguce da mi menstruacija kasni zbog prestanka uzimanja iako sam ih samo 6 popila? Po drugim forumima vidim da moze kasnit ali nakon duzeg koristenja pilula. Hvala

Nakon prekida uzimanja tableta hormonske kontracepcije može se javiti prijelomno krvarenje, ali i kašnjenje menstruacije. Sačekaj 10-tak dana  te ukoliko ne dođe menstruacija,javi se ginekologu na ultrazvučni pregled.

 

Nives Šikanić Dugić
03. 07. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani, pocela sam piti pilule prije 12 dana i prvih 11 dana sam imala spotting,malo smedeg iscjetka, sada ga vise nema, je li to u redu i prestaje li spotting ako je doslo do trudnoce?

Ukoliko  si počela piti tablete 1. dan menstruacije i redovno ih piješe,  zaštita ti počinje već iza te menstruacije. Pojava smeđeg iscjetka se dešava uzimanjem tableta i to se tolerira prva tri mjeseca uzimanja hormonske kontracepcije , jer će on postajati sve manje, s dužim uzimanjem. Na taj iscjedak se ne obazireš jer će spontano prestati i samo nastavi dalje redovno uzimati tablete.

 

Nives Šikanić Dugić
03. 07. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, dana 23.6. popila sam posljednju pilulu Logest (pila sam ih 4 dana duže, dakle započela sam s novim pakiranjem bez pauze zbog odlaska na more jer sam taman tada trebala dobiti menstruaciju). Nakon toga sam 25.6. imala spolni odnos s prekinutim snošajem. Budući da sam se zabrinula, istog dana sam navečer popila još jednu Logest pilulu (iskreno, bila sam u panici i nisam jasno razmišljala). Nakon te jedne pilule više nisam pila. Menstruaciju još nisam dobila iako imam određene bolove u donjem dijelu trbuha. Kolika je šansa trudnoće? I je li moguće da sam si toliko poremetila ciklus s tom jednom pilulom koju sam popila skoro 2 dana poslije zadnje?

Nakon produženog uzimanja tableta  oralne kontracepcije treba novu kutiju piti do kraja i onda napraviti uobičajenu pauzu od sedam dana. Nakon prestanka uzimanja tableta obično nastaje krvarenje, ali nova popijena tableta to može odgoditi. Sačekaj ovaj tjedan krvarenje te ukoliko ne dođe javi se svome ginekologu radi ultrazvuka.

 

Nives Šikanić Dugić
27. 06. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Imam 18 godina. Zaboravila sam da uzmen 7.logest tabletu. Popila sam je nakon 15 sati. I sledecu sam uzela redovno istog dana. Imala sam seksualni odnos sa deckom pre 7 ili 8 dana. Tokom seksualnog odnosa nije svrsio. Vec kasnije. Da li je moguca trudnoca? Da li da nastavim da pijem lekove? Hvala unapred

Ukoliko niste imali spolni odnos u razdoblju od 7 dana prije zaboravljene tablete, a uzela si propuštenu tabletu i dalje iduće tablete u uobičajeno vrijeme, tada se ne moraš bojati trudnoće.  Nastavi dalje piti tablete, a savjetujem  ti da uključiš alarm na mobitelu u vrijeme kada trebaš popiti tabletu, kao podsjetnik da ju odmah popiješ.

 

Nives Šikanić Dugić
20. 06. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Rodila sam u 8. mjesecu prošle godine. Prije poroda pila sam kontracepcijske tablete Belara par godina i nisam imala nikakvih nuspojava. Prije 10 dana počela sam ih ponovno piti no javile su se strašne glavobolje te sam pročitala da su dosta česte takve nuspojave. Migrene traju cijeli dan te ih tablete protiv bolova samo malo ublaže. Prije nego mi ih je liječnik prepisao obavila sam sve pretrage i sve je bilo uredu. Moje pitanje je da li bi trebala ustrajati na tabletama neki period kako bi se organizam naviknuo ( i ako da koliko ) ili prekinuti terapiju i potražiti drugu? Unaprijed hvala na odgovoru,Maja

Nastavi do kraja piti Belaru, jer, u slučaju prestanka uzimanja, nastupit će prijelomno krvarenje. Nakon zadnje tablete,u pauzi od 7 dana vidjet ćeš da li ćeš imati migrene ili ne, jače ili slabije, te ukoliko se nastave migrene, prijeđi na drugu kontracepciju.

 

Nives Šikanić Dugić
14. 06. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, pijem Belaru. Jučer sam zaboravila popiti tabletu u uobičajeno vrijeme tako da sam danas, 13 sati nakon toga popila i tu od jučer i onu od danas. Još mi je preostalo 5 tableta pa završavam blister. Da li odmah prijeći na novi kako sam negdje čitala ili raditi pauzu 7 dana? Također, kolika je sada zaštita od trudnoće? Lijep pozdrav

Nakon što si popila preskočenu i redovnu tabletu nastavi uzimati dalje do kraja, a nakon zadnje tablete nastavi novu kutiju Belare, bez pauze i bez brige si što se tiče zaštite. Kako ovaj ciklus nemaš pauzu ponekad se može javiti oskudno krvarenje, ali može biti i bez krvarenja.Na tako oskudno krvarenje se ne obazireš i nastaviš samo piti novu kutiju Belare  nakon koje opet nastaviš uobičajeno uzimati tablete s pauzom.

 

Nives Šikanić Dugić
08. 06. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

 

Poštovani, pijem Lindynette godinu dana (uvijek u isto vrijeme, nikad nisam preskočila tabletu) i nikad nije bilo problema. Novo pakovanje pijem uvijek petkom te mi do tada menstruacija prođe. No, ovaj mjesec sam primjetila kako imam smeđi iscjedak dan nakon što sam počela piti nove tablete. U petak nisam imala gotovo ništa, jer kao što sam i rekla, menstruacija mi u petak prestaje. Ima li razloga za paniku? Hvala i lijep pozdrav. :)


Sve je u redu. Na taj smeđi iscjedak se ne obaziri jer će prestati daljnjim uzimanjem tableta.

 

 

Nives Šikanić Dugić
08. 06. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog


Poštovani, Imam 21 godinu, pijem Lindynette 20 već 2 godine. Nikad nisam događala menstruacije, a sada bi htjela odgoditi menstruaciju za 7 dana. Mogu li popiti 2 kutije (21+21) bez pauze između pa da napravim pauzu nakon što popijem 42 tablete ili da popijem 7 pilula nakon 21.tablete pa napravim pauzu i normalno nastavim s drugim pakiranje?


Ukoliko zelis odgoditi menstruaciju nastavi piti kutiju za kutijom,bez pauze te nakon druge kutije napravi uobicajenu pauzu.

 

Nives Šikanić Dugić
07. 05. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovana,
prije nekoliko godina dijagnosticirani su mi policistični jajnici. Dok nisam dobila hormonalnu terapiju ( Logest ), menstrualni ciklus mi je bio neuredan ( izostanak ciklusa više od 3 mjeseca). Zbog nuspojava, trenutno pijem Softinelle, te mi je ciklus redovan svakih 28 dana. Početak zadnjeg menstrualnog ciklusa bio je 11.4, imala sam spolni odnos 22.4.( po mojoj računici tad je plodan dan). Dan prije, u subotu ,zaboravila sam popiti tabletu, te sam u nedjelju  popila 2 tablete ( 10 sati nakon odnosa u kojem je partner ejakulirao u mene). Jučer i danas ( 2.i 3.dan nakon odnosa) imam grčeve u donjem dijelu stomaka, te blago krvarenje( iscjedak) tamno smeđe boje. Opet po mojoj računici danas mi je ovulacija ( ako nisam sve krivo računala). Zanima me da li postoji mogućnost trudnoće, jer u tome slučaju moram prekinuti hormonalnu terapiju.
Hvala unaprijed na odgovoru


Nisi napisala da li  piješ Softinelle prvu kutiju ili  ju koristš već duže vrijeme I da li si s Logesta prešla na Softinelle ili je bila pauza. Bez obzira na to ti si popila 2.tablete nakon preskočene tablete i imaš punu zaštitu. Nemoj se opterećivati računanjem plodnih dana jer pod  hormonskom kontracepcijom nemaš ovulaciju, pa tako niti plodne dane.

 

Nives Šikanić Dugić
25. 04. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani, Menstruacije su mi se produzile na 10-12 dana i prvih dana znaju biti izuzetno oskudne. Pocela sam piti Novynette pilule prvog dana menstruacije, ali vec sutradan, kao ni prekosutra tragova menstruacije nije bilo. Sad sam zbunjena i ne znam da li sam pocela da ih pijem na pravi dan, kao ni od kad sam zasticena? Inace, ta menstruacija je dosla na vreme, tj sa tri dana zakasnjenja. Samo me brine zasto je sad nema a ja sam pocela da pijem pilule...

Hormonska kontracepcija se počinje piti prvi dan menstruacije i na to se krvarenje smanjuje i prestaje. Kako ti je menstruacija uredno došla, a i sama navodiš da je u početku obično prisutno oskudno krvarenje, to je početak uzimanja kontracepcije prekinuo takvu oskudnu menstruaciju.  Zaštita od trudnoće počnije odmah iza te menstruacije. Nastavi piti tablete do kraja i u pauzi od 7 dana dobit ćeš uvid u krvarenje i možeš se javiti svome ginekologu radi ev. ultrazvučnog pregleda.

Nives Šikanić Dugić
18. 04. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani. Imam 19 godina, pre 3 meseca sam krenula da pijem Lindynette kontraceptivne pilule i uredno ih pila svih 3 meseca, u isto vreme, svakog dana. Prethodna dva meseca mi je menstruacija bila normalna, u trajanju od 5-6 dana, normalne boje. Ovog meseca sam imala rizicne nezasticene odnose. Dobila sam na vreme, istog dana kao i proslog meseca, medjutim menstruacija je tamne braon boje i skoro da je i nema. Danas mi je drugi dan, a ona je jako oskudna. Da li postoji sansa da je u pitanju trudnoca? Hvala Vam

Ukoliko si redovno uzimala hormonsku kontracepciju tada su isključuje trudnoća. Kada se koristi hormonska  kontracepcija  obično su u pauzi menstruacije oskudnije  ili kraće traju, a ponekad čak niti nema krvarenja. Sve je to normalno, a  oskudnost menstruacije na hormonsku kontracepciju  je i  razlog da hormonsku kontracepciju koristimo i za regulacije jako obilnih i produženih menstruacija. Nemaš razloga za brigu samo i dalje nastavi redovito uzimati tablete.

 

Nives Šikanić Dugić
18. 04. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Pozdrav, treba mi savjet. Pijem Lindynette 30 od 10mj, sada ispijam 7 kutiju.
Dobila sam ih iz razloga sto imam puno čokoladno-mesnatih cista, koje su se pocele gomilati jedna na drugoj.
E sad, problem je sto svaki mjesec nakon tih tableta redovito dobijem 1-1,5kg. Isto jedem, krečem se i fizički radim kao i prije, nista  nisam mjenjala kad sam ppocela piti pilule. Problem je jos sto mi je lice prije bilo cisto, pristic bi dobila samo prije menstruacije. Sada dobijem svakih par dana, što mi to nikad nije u mojih 22god nije bilo. Za mitesere da ni ne govorim, najgore područje moga lica je čelo i brada i oko usana, puna sam ožiljaka, stiskala ja prištiće i mitesere ili ih pustila da sami ispadnu. Lice mi je postalo kao rat između dva neprijatelja, kosa mi otpada više nego prije, tijelo mi je poćelo izgledati kao u žene koja je tek izašla s poroda, sve obišeno i katastrofalno(nisam nikada rodila niti bila trudna)
Najveća prednost tih tableta je to što nemam više bolova menstrualnih kakve sam imala prije ispijanja, imala bih 5 od 7 dana bolova, koliko menstruacija traje.
E sad moj mozak mi daje nalog da prestanem piti, iako su mi pomogle, imam više štete po tijelu i licu nego koristi. Moja pametna ginekologica se nije ni potrudila da mi pomogne oko toga i da me uputi što dalje ili da mi dade neke druge tablete, samo je bahato rekla da prestanem piti, jel ju nije ni briga.
Sad vas molim ako možete da mi pomognete, da mi dadete neki savjet sto da napravim. Ako prestanem piti opet me čeka pakao kod menstruacije, nema spavanja, bolovi katastrofalni, ni injekcija ni tablete ni ništa ne pomaže. Molim vas neki savjet. Hvala vam unaprijed!

Očito da ti Lindynette 30 nisu dobre, pa se može uzeti manja doza hormona  u Lindynettama 20. S obzirom da imaš i kozmetske probleme i dobivaš na težini preporuča se promjena vrste kontracepcije u one koje sadrže drospirenon ili klormadinon, a na  koje ćeš također imati puno manje bolne menstruacije, ali  nećeš imati nuspojave koje opisuješ. Savjetuj se sa svojim ginkologom da ti prepiše hormonsku kontracepciju koja u sebi ima jedan od prethodno spomenutih sastava hormona.

 

Nives Šikanić Dugić
23. 03. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Imam 21 godinu i već 5 mjeseci pijem Lindynette, od kada sam ih počela piti svaki ciklus je trajao točno 28 dana, a krvarenje 4 dana. No posljednja menstruacija je započela 27. dana ciklusa i trajala 7 dana. Pilule sam pila redovito, nisam uzimala druge ljekove ni ništa takvo što bi moglo utjecati. Zanima me što može dovesti do takve promjene ciklusa te ima li razloga za brigu oko ičega?
Unaprijed hvala!

Ne moraš se ništa bojati, važno je samo da si redovno uzimala tablete, a krvarenje u pauzi može biti različito i po vremenu početka krvarenja , ali i dužini trajanja. Međutim, to je krvarenje od tableta, a ne od tvojih jajnika  i ti i  dalje imaš potpunu zaštitu.

 

Nives Šikanić Dugić
20. 03. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovana, pijem kontracepcijske pilule Lindynette 30 vec 9 mjeseci. Jucer sam pilulu za 13.dan popila sa 13 sati zakasnjenja, a danasnju sam popila kao sto inace pijem. Zabrinuta sam jer sam na dan zaboravljene pilule imala odnos s deckom i svrsio je u mene. U uputama sam procitala da nema straha za trudnocu jer se radi o drugom tjednu, ali bih voljela cuti vase strucno misljenje. Treba li mi dodatna zastita iducih 7 dana?

Ne trebaš se brinuti jer si zaštićena od trudnoće.

 

Dubravko Lepušić
07. 03. 2018.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Dobar dan! Treba mi mali savjet.
Ja sam u subotu 03.03. radila 14 sati,znala sam da cu toliko odraditi pa sam sa sobom uzela lindynette pilule, ali posto sam imala hrpu posla ja sam tu 20 tabletu bacila u smeće nesvjesno od umora. Kad sam dosla kući popila sam 21. tabletu kao 20-u koja je bila zadnja u futroli. Sto znaci da 21.dan nisan popila. e sad, moje pitanje je dali tu tabletu nadoknadujem sa sljedecom kutijom kad pocnem piti, dan ranije ili.?
Hvala na odgovoru :)

Nikakvo nadoknadjivanje , jednostavno nastavis kao da se nista nije desilo.

 

Nives Šikanić Dugić
28. 11. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovani, krenula sam sa Softinelle kontracepcijskim pilulama, imam 18 godina, prvi put koristim pilule. Krenula sam ih piti 14.10. Zadnja 3 puta u odnosu sa dečkom sve plahte su bile krvave, a nije bilo riječ o menstruaciji. Pročitala sam da to može biti uzrok pilula, zbog progesterona ili ipak simptom raka grlica maternice. Da li da prestanem piti pilule momentalno i moram li dogovoriti pregled kod ginekologa? Zahvaljujem, srdačan pozdrav.
 
Pilule nisu razlog ovako obilnijeg krvarenje nakon odnosa, ukoliko to nisu odnosi koje si imala prvi puta. Najbolje da se javiš svome ginekologu koji će učiniti pregled i vidjeti o čemu se radi.

 

Nives Šikanić Dugić
28. 11. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Pijem tablete za kontracepciju. Posljednju sam popila u četvrtak i tokom pauze sam popila tabletu, točnije dvije tablete za odlaganje da bih odložila na jedan dan. Zanima me da li to utječe na tablete za kontracepciju? Hvala Vam.
 
Ne razumijem koje su to tablete za „odlaganje“, (možda placebo tablete koje nemaju u sebi hormone?). Pošalji naziv kontracepcijskih tableta da se dobije uvid u dužinu pauze i koje si točno po redu tablete popila.

 

Nives Šikanić Dugić
09. 11. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovana, imam 23 godine te već 3 mjeseca pijem Naelia kontracepcijske pilule. Mjesečnica je redovita i točna svaki mjesec, s tim da se prva dva mjeseca pojavljivao i spotting. Ovaj mjesec je menstruacija došla 5 dana prije placebo tablete. Sad mene zanima kako da nastavim piti pilule, te imam li razloga za brigu? Unaprijed hvala, lijepi pozdrav.
 
Nastavi samo  uobičajeno piti do kraja kako si i do sada, bez obzira na krvarenje. Nema razloga za brigu jer se takva krvarenja toleriraju u prva 3 mjeseca uzimanja.
 
Nives Šikanić Dugić
23. 09. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Pozdrav i poštovanje! Pila sam antibebi pilule 4 godine. Napravila sam dugu pauzu, pa sam ih sad opet počela piti - Microgynon. Ranije je momak uvijek ejakulirao u mene i nikada nije bilo problema. A sada je ejakulirao u mene prvog dana menstruacije, ali ovo mi je prva kutija i 2 sata poslije prve popijene pilule imala sam dijareju, točnije rjeđu stolicu sa malo ''vode'', samo jednom! Nisam popila još jednu, već sam nastavila uobičajeno sljedećeg dana i svakog narednog u slično vrijeme. Zatim je ejakulirao u mene i četvrtog dana menstruacije nakon četvrte popijene pilule. Mislite li da postoji opasnost od trudnoće, ako izuzmemo da ni jedna kontracepcija nije 100% sigurna? Unaprijed mnogo hvala na odgovoru!!! 
 
Smatra se da, ukoliko djevojka ima povraćanje ili proljev unutar 2-3 sata od popijene tablete, da se može smanjiti kontracepcijski učinak tablete i da ju treba nadomjestiti. Kako si imala odnos 1. i 4. dan menstruacije, a i stolica je bila očito mekša, a ne i pravi proljev, nebi trebalo biti poblema sa zaštitom. Uvijek možeš napraviti ultrazvuk iza iduće menstruacije i uvjeriti  se da je sve u redu.

 

Nives Šikanić Dugić
29. 07. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovana,
imam 18 godina i nedavno sam počela piti Logest pilule. Počela sam ih piti prošli mjesec prvog dana menstruacije (koja mi je tog ciklusa trajala vrlo kratko, samo 3-4 dana, što je za mene neobično i ne znam da li je to vezano za moj upit) i pila sam ih 21 dan te mi je počela pauza od 7 dana. U toj pauzi očekivala sam menstruaciju, no nisam ju dobila. Iako menstruaciju nisam dobila, nakon pauze sam nastavila s uzimanjem pilula prema uputama. Zanima me da li je to normalno ili postoji šansa da sam trudna? Pilule sam pila redovito.
 
Kada si počela piti Logest  navodiš da je bila oskudnija menstruacija, što može biti posljedica i početka korištenja kontracepcije, a da nakon prve kutije Logesta nisi dobila menstruaciju. Preporučam ti da ipak napraviš ultrazvuk, za svaku sigurnost.

 

Nives Šikanić Dugić
29. 07. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovana,
imam 22 godine i pijem pilule Yaz već 9 mjeseci. Sve menstruacije su mi bile redovne do prije 4 mjeseca, kada jedan mjesec nisam dobila menstruaciju, pa sljedeći jesam, i evo već zadnja dva mjeseca i dalje nema menstruacije. Pilule pijem svaki dan u isto vrijeme (5 minuta gore - dolje), nisam pila nikakve antibiotike ovih mjeseci niti sam povraćala. Nemam bola u grudima.  Radila sam test prije 20tak dana i negativan je. Ostale su mi dvije neaktivne tablete da popijem do kraja blistera, a ja nemam nikakvih simptoma da ću dobiti i već me hvata panika. Momak ne zna da pijem te pilule, tako da pazi, jer ih pijem zbog svoje neke sigurnosti, pa molim Vas da me posavjetujete i ako isključujemo trudnoću, koji su razlozi izostanka menstruacije? Hvala, pozdrav.
 
Tijekom uzimanja hormonske kontracepcije menstruacije su uvijek oskudnije, kraće, ponekad poput iscjetka, a događa se i da nema nikakvog krvarenja u pauzi tj pod bijelim tabletama. Kako uredno uzimaš tablete, ne moraš se brinuti jer koristiš najsigurniju zaštitu, a ako te smeta što nema krvarenja, dogovori se sa svojim ginekologom da ti prepiše druge kontracepcijske tablete, sa nešto višim sadržajem hormona, na koje ćeš imati krvarenje.

 

Nives Šikanić Dugić
29. 07. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Bok, započela sam s uzimanjem kontracepcijskih tableta Rosanelle po prvi puta s prvim danom menstruacije koja je nastupila u srijedu. Došla sam do zadnje tablete u pakiranju, ali su mi preostale tablete na početku pakiranja (dani ponedjeljak do srijede). Zanima me prelazim li sada na novo pakiranje od 28 tableta ili prvo moram u potpunosti dovršiti započeto pakiranje pa tek potom preći na novo?
Hvala
 
Moraš do kraja popiti sve roze tablete, zatim 7 bijelih pod kojima dolazi menstruacija i onda, odmah nakon zadnje bijele tablete, nastavljaš novo pakiranje Rosanella.

 

Nives Šikanić Dugić
05. 07. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovana,
molim Vas za hitnu pomoć. Pila sam pilule Estal 6 mjeseci i ovaj mjesec sam odlučila napraviti pauzu. Posljednju pilulu sam popila 25.5, nakon par dana se pojavilo krvarenje koje se nastavilo i iza 1.6, dana kada sam trebala početi s novim pakiranjem, a nisam. Nezaštićeni odnos bez ejakulacije dogodio se 6.6. Brine me mogućnost trudnoće koja se nipošto nebi smjela dogoditi jer pijem teratogeni lijek za akne Roacutanne... Zanima me kada se događa ovulacija nakon prestanka uzimanja pilule, i da li se novi ciklus računa od prvog dana nove kutije pilula ili od 7dnevne pauze, budući da i u pauzi zaštita postoji? Hvala.
 
Nakon prestanka uzimanja hormonske oralne kontracepcije potrebno je vrijeme da jajnik ponovo počne lučiti hormone  dovoljne da dođe do ovulacije. Ti si imala krvarenje nakon prestanka Estala i to računaš kao menstruaciju. Mala je vjerojatnost da si ostala trudna jer je nezaštićeni odnos bio iza krvarenja, ali je uvijek potreban oprez jer se ovulacija različito uspostavlja nakon prestanka kontracepcije.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Jesam li dužna bivšem suprugu slati slike djece?

Ines Bojić
25. 04. 2019.
AUTORICA:
Maja Sammsa
dipl.iur.
 
 
Dobar dan,zanima me otac je dijetetov u inozemstvu tamo radi i zivi,rastajemo se,da li sam ja duzna njemu slike slati od dijeteta?i kakva je sva moja duznost? hvala unaprijed

Nigdje ne pise da ste mu duzni slati slike. Duzni ste razmjenjivati bitne informacije vezane za dijete, vezane za zdravlje, skolovanje i sl.
 

© Mama je mama 2019