Dubravko Lepušić
01. 10. 2014.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovani, zadnju pilulu popila sam u pon 25.8. i u petak 29.8. trebala sam dobiti menstruaciju (uvijek dobijem petkom tako), međutim nisam dobila. Danas 2.9. počela sam piti novu kutiju i danas mi se pojavila sukrvica prilikom spolnog odnosa.  Možete li mi reći imam li razloga za brigu? 
Lijep pozdrav
 
Nisam baš sasvim shvatio da li si imala ili nisi imala menses ili samo sukrvicu nakon spolnog odnosa. Razlog tog krvarenje je vjerojatno u vezi sa samim spolnim odnosom (pitanje ranice, kao što sam na jedno ranije pitanje odgovorio) pa bi bilo dobro da te ginekolog pregleda. Što se tiče tableta, radi se sedam dana pauze između kutija. Doista se neki puta zna dogoditi da menses po početku krvarenja ili trajanju ili količini krvarenja oscilira (ne bude isti) dakle može se dogoditi da se pojavi samo sukrvica, a nisi trudna no u tom slučaju nije na odmet napraviti makar UZV pregled da se vidi koji je razlog.

 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Pravo na dječji doplatak

Bojan Krsnik
19. 01. 2015.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Poštovani, lijepo Vas molim informaciju u vezi dječjeg doplatka za moju maloljetnu unuku. Moja kćer je navršila 18 godina i još se školuje (4 razred srednje škole). Otac djeteta je još uvijek maloljetan i nema nikakva primanja niti pohađa školu. Majka djeteta će primati porodiljnu naknadu. Moje pitanje je ima li dijete pravo na dječji doplatak? Dijete je rođeno 4.12.2014. Unaprijed hvala. Baka


Poštovana,
pravo na doplatak za djecu može ostvariti roditelj, posvojitelj, skrbnik, očuh, maćeha, baka, djed i osoba kojoj je, na temelju rješenja nadležnog tijela za poslove socijalne  skrbi, dijete povjereno na čuvanje i odgoj za svu djecu koju uzdržava, pod uvjetima  utvrđenim zakonom.
Doplatak za djecu pripada za djecu rođenu u braku, izvan braka, za posvojenu djecu ili  pastorčad,  za uzdržavanu unučad i drugu djecu bez roditelja. Bez obzira tko skrbi za dijete, ono će imati pravo na dječji doplatak. Postupak ostvarivanja prava na  doplatak za djecu pokreće se podnošenjem zahtjeva. Zahtjev se podnosi područnoj službi/uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Pravo na doplatak za djecu stječe korisnik ako mu ukupni dohodak, ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini, po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 50% proračunske osnovice. Savjetujem Vas da se u Vama nadležnom Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje raspitate o cenzusima i svotama dohotka ili isto možete učiniti na njihovim službenim stranicama http://www.mirovinsko.hr/

 

 

© Mama je mama 2019