Dubravko Lepušić
03. 10. 2014.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog
5. dan ciklusa (zadnji dan menstruacije) imala sam spolni odnos. Koristili smo kondom i uz to smo koristili metodu prekinutog snošaja. Međutim, na kraju svega, primijetili smo da je kondom puknuo (ne dolje pri vrhu, već gore na početku). Ja sam se uspaničila (iako je partner znači svršio vani) jer su mi ciklusi inače kraći od 22 do 26 dana, pa sam sutradan navečer popila 5 tableta Logesta i planirala nakon dvanaest sati popiti još 5 kao hitnu kontracepciju, međutim pročitala sam da je pilula za dan poslije ipak efikasnija stoga sam sutradan ujutro kontaktirala ginekologa koji mi je prepisao Ella one pilulu. Popila sam ju nakon 37 sati od odnosa. Piše u uputama da ona radi na princip odgađanja ovulacije. Međutim evo, meni se danas 10. dan ciklusa pojavio ovulacijski iscjedak, spolni odnos više nismo imali od tada, zanči 5. dan ciklusa.  Pa me sada zanima (a i bojim se), da li uz sve to ipak postoji mogućnost trudnoće?
 
Mogućnost da si ostala trudna je vrlo mala ili nikakva po ovome što opisuješ. No, moje pitanje glasi: "Da li tvoj ginekolog zna da su uzela toliku dozu tableta?“ Naime po 5 tableta je daleko, daleko previše i može ti doći do velikog menstruacijskog poremećaja. Čudim se da ti nije bilo zlo a čudim se i kolegi koji, ako je znao, nakon svega pripisuje još i Ella one!! Dobro si to sve podnijela. Znači moguće je nakon tolikih doza odstupanje u ciklusu ili nekakvo krvarenje u vrijeme ovulacije, no sve to skupa ne bi trebalo imati veze sa eventualnom trudnoćom. Napisah ti, mogućnost trudnoće je vrlo mala ili nikakva.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Izgubila novčanu naknadu radi prestanka statusa osigurane osobe


19. 10. 2016.
AUTOR:
Igor Garić
dipl.iur.
Poštovani,
moja kćerka je kao maturantica rodila 23.12.2015. godine i podnijela sve dokumente za rodiljnu naknadu. Uredno je primala novčanu naknadu. Prije par dana prilikom posjete liječniku, rečeno joj je da nema zdravstveno osiguranje. Provjerom  kod HZZO-a rečeno joj je da je izgubila osiguranje jer su je do 31.08. tretirali kao učenicu (kraj školske godine), a da se nakon toga trebala prijaviti HZZO-u kao nezaposlena, što ona nije učinila. Rečeno joj je da će zbog toga i izgubiti pravo na dobivanje naknade do 1. godine života djeteta. Šta možemo učiniti da ipak dobija naknadu do navršene godine dana djeteta?
Hvala na odgovoru.
 
Poštovani,
vezano uz status kćeri glede gubitka statusa osigurane osobe u HZZO-u, zakonodavac je propisao da bi ostvarivali pravo na rodiljnu i roditeljsku brigu morate biti osigurana osoba.
Iz vašeg upita nisam u mogućnosti detaljno odgovoriti osim da Vas savjetujem da pokušate otići u HZZO-o prema mjestu vašeg stanovanja te da tamo pokušate riješiti status osigurane osobe. Naime, Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama regulirano je da ako osoba izgubi status osigurane osobe te ukoliko ga ne regulira u roku od 30 dana od gubitka statusa, gubi pravo na novčanu potporu. To znači da Vaša kćerka sada nema status osigurane osobe i automatski gubi novčanu naknadu. 

 

© Mama je mama 2019