Nives Šikanić Dugić
20. 12. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Pozdrav! imam 21 godinuu i pijem vec 2 godine kontracepsijske tablete (belara) nisam ih naravno pila kako sam trebala, preskakala sam ili sam znala zaboravit na vrijeme uzet.. 6.11 je bila mestruacija i trajala je 2 dana.. zatim sam opet krvarila 27.11 i trajala je do 30.11...i jučer 6.12 sam opet krvarilaaa ali su ovaj puta isli komadi neki iz rodnice.. Bolove nemam stalno ali bole me jajnici ponekad i imam grčeve oko trbuhaa, dali je vrijeme za brigu ili?

Ukoliko si i ovaj ciklus zaboravila uzeti kontracepcijsku tabletu,osim što nemaš  sigurnu zaštitu, može ti se  javiti i  krvarenje tijekom ciklusa. S obzirom na ovo zadnje obilnije  krvarenje svakako se javi svom ginekologu da se napravi ultrazvuk.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Upis oca djeteta


17. 12. 2013.
AUTOR:
Igor Garić
dipl.iur.

Imam 16 godina, trudna sam i trebala bi roditi 11.2.2014. Kad sam dečku rekla da sam trudna, ostavio me i rekao  da dijete sigurno nije njegovo i da tko zna s kim sam sve bila. A dijete sigurno je njegovo jer sam samo s njim spavala. E sad, ja bi htjela da dijete ima upisanog oca, a sigurna sam da se on neće htjeti upisati i priznati da je dijete njegovo. Da li ja njega mogu nekako natjerati da prizna dijete koje je njegovo. Jel to treba ići sudskim putem?

Poštovana, s obzirom na vašu situaciju Obiteljski zakon je vrlo jasan te je na jednostavan  propisana sama procedura priznavanja očinstva. Majčinstvo i očinstvo može se priznati na zapisnik pred matičarom, centrom za socijalnu skrb ili sudom. Navedena tijela dužna su bez odgode dostaviti primjerak zapisnika matičaru nadležnom za upis djeteta u maticu rođenih.

Pročitaj više

© Mama je mama 2019