Nives Šikanić Dugić
21. 12. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 

Poštovani, imam 20 godina, pre 8 meseci otkrivena mi je insulinska rezistencija (glukoza u redu, insulin i dalje povecan nakon 2h od uzimanja slatkog) i od tad sam na terapiji lekom Glucophage, sad trenutno na dozi 2000mg dnevno( 2 puta po 1000mg). Treba da pocnem sa kontraceptivnim pilulama, ginekolog mi je prepisao DAYLETTE, pa me zanima da li ce uzimanje leka Glucophage uticati na delotvornost kontraceptivnih pilula? Unapred hvala.

Metformin ( Glucophage) regulira inzulinsku rezistenciju i nije opisano da smanjuje delotvornost  hormonske kontracepcije.

 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Poslovna sposobnost - kako sud donosi odluku?


14. 12. 2013.
AUTOR:
Igor Garić
dipl.iur.

Imam 16,5 godina i trudna sam. Saznala sam da trebam podnijeti zahtjev za priznavanje poslovne sposobnosti na sudu. Zanima me kako izgleda ročište, što će me sudac pitati i što to znači „zrela i sposobna brinuti o sebi i djetetu“. Tko to procjenjuje i na temelju čega? Da li će na sud morati ići i moji roditelji i dečko?

Poštovana, iz vašeg pitanja pretpostavljam da podnosite sudu zahtjev radi sklapanja braka stoga ću vam detaljnije pojasniti sam postupak; U Republici Hrvatskoj osobe s navršenih 18 godina stječu stječu poslovnu sposobnost – sposobnost samostalno odlučivati i davati pravno relevantne izjave s kojima se sudjeluje u pravnom prometu, odnosno samostalno stjecati prava i obveze. Maloljetnike zastupaju njihovi zakonski zastupnici – roditelji ili skrbnici. Zapravo do 18. godine netko drugi odrastao donosi odluke koje se tiču maloljetnikovih prava i obveza.

Pročitaj više

© Mama je mama 2019