Nives Šikanić Dugić
21. 12. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani. Imam problem s cisticnim jajnicima.. na predlog ginekologa posto mi je kasnilo dva meseca rekla mi je da pijem Belara pilule od prvog dana menstruacije.. pijem ih vec 10 dana ali i dalje krvarim nekad je to smedje boje nekad crvenkaste, nekad imam bolove u donjem delu stomaka.. da li je to strasno i da li da nastavim da ih pijem? Imam 20 godina

Kada se počne piti hormonska kontracepcija, jedna od nuspojava može biti smeđi ili crveni oskudni iscjedak dok ih piješ. To nije prava menstruacija nego krvarenje zbog unosa novih hormona. Prva 3 mjeseca uzimanja kontracepcije to se tolerira , jer sa svakim slijedećim mjesecom uzimanja, taj će iscjedak biti kraći i nakon  toga ćeš imati samo krvarenje u pauzi .Nastavi ih uzimati, a ako su ti bolovi tako jaki ili da ne prestane krvarenje nakon 3 mjeseca uzimanja javi se svome ginekologu da ti prepiše drugu hormonsku kontracepciju.

 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Nastavak školovanja i vrtić za dijete


17. 12. 2013.
AUTORICA:
Biserka Tomljenović
mag.act.soc.

Imam 17 godina i dijete od 3 mjeseca. Učenica sam i idem u treći razred, trenutno ne pohađam nastavu nego je dogovoreno da polažem ispite na kraju polugodišta. U drugom polugodištu bi trebala početi ići na nastavu. Živim s roditeljima ali imam velikih problema oko čuvanja djeteta jer moji roditelji rade. Lako je sada kad sam kod kuće, ali se pitam što će biti kad krenem natrag u školu. Imam li kao maloljetna mama i učenica pravo na vrtić za dijete i kome da se obratim?

Imaš pravo na vrtić za dijete kao maloljetna majka i učenica, no ne prije nego što dijete navrši 6 mjeseci života. Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u Članku 3. navodi najnižu dob upisa djeteta u vrtić. Kada dijete navrši 6. mjeseci može krenuti u jaslice, ali zahtjev za upis možeš podnijeti i ranije. Zahtjev za upis podnosi djetetov skrbnik. Ako si stekla poslovnu sposobnost (vidi poglavlje o poslovnoj sposobnosti u priručniku Plan B) to si ti, a ako nisi onda zahtjev podnosi osoba koja je skrbnik tvom djetetu.

Pročitaj više

© Mama je mama 2019