Nives Šikanić Dugić
21. 12. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani. Imam problem s cisticnim jajnicima.. na predlog ginekologa posto mi je kasnilo dva meseca rekla mi je da pijem Belara pilule od prvog dana menstruacije.. pijem ih vec 10 dana ali i dalje krvarim nekad je to smedje boje nekad crvenkaste, nekad imam bolove u donjem delu stomaka.. da li je to strasno i da li da nastavim da ih pijem? Imam 20 godina

Kada se počne piti hormonska kontracepcija, jedna od nuspojava može biti smeđi ili crveni oskudni iscjedak dok ih piješ. To nije prava menstruacija nego krvarenje zbog unosa novih hormona. Prva 3 mjeseca uzimanja kontracepcije to se tolerira , jer sa svakim slijedećim mjesecom uzimanja, taj će iscjedak biti kraći i nakon  toga ćeš imati samo krvarenje u pauzi .Nastavi ih uzimati, a ako su ti bolovi tako jaki ili da ne prestane krvarenje nakon 3 mjeseca uzimanja javi se svome ginekologu da ti prepiše drugu hormonsku kontracepciju.

 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Otac me tjera da prekinem s dečkom

Ines Bojić
28. 01. 2015.
AUTORICA:
Ines Bojić
mag.iur.
Pozdrav!
Imam 16 i pol godina, dva mjeseca sam u vezi s dečkom koji će sredinom drugog mjeseca napuniti 21 godinu. Roditelji su mi rastavljeni i živim s ocem. Moj otac me tjera da prekinem s dečkom inače ću ja završiti u popravnom domu, a njega će tužiti da me silovao jer nije njega pitao za dozvolu da spava sa mnom, a ja sam sama pristala na sve. Zanima me može li me otac tako lako strpati u popravni dom bez ikakvih razloga i tužiti mog dečka ako sam ja sama pristala na odnose s njim. Kakvi su zakoni s obzirom da imam 16 i pol, a on će 21?
 
Poštovana,
vezano za Vaš upit navodimo sljedeće:
 
Prema čl. 153. Kaznenog zakona, kazneno djelo silovanja postoji ukoliko tko, uporabom sile ili prijetnje, s drugom osobom, bez njezinog pristanka, izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju, a za što je predviđena kazna zatvora od jedne do deset godina.
 
Napominjemo da se smatra da pristanak druge osobe postoji ako je ona svojom voljom odlučila stupiti u spolni odnošaj ili s njime izjednačenu spolnu radnju i bila je sposobna donijeti takvu odluku.
 
Kako ste Vi dobrovoljno pristali na spolni odnošaj, a navedeni pristanak ste, s obzirom na svoje godine sposobni dati, jasno je kako u Vašem slučaju nema elemenata kaznenog djela silovanja te Vaš partner ne može biti kažnjen za isto.
 
Pročitaj više

© Mama je mama 2019