Nives Šikanić Dugić
21. 12. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani. Imam problem s cisticnim jajnicima.. na predlog ginekologa posto mi je kasnilo dva meseca rekla mi je da pijem Belara pilule od prvog dana menstruacije.. pijem ih vec 10 dana ali i dalje krvarim nekad je to smedje boje nekad crvenkaste, nekad imam bolove u donjem delu stomaka.. da li je to strasno i da li da nastavim da ih pijem? Imam 20 godina

Kada se počne piti hormonska kontracepcija, jedna od nuspojava može biti smeđi ili crveni oskudni iscjedak dok ih piješ. To nije prava menstruacija nego krvarenje zbog unosa novih hormona. Prva 3 mjeseca uzimanja kontracepcije to se tolerira , jer sa svakim slijedećim mjesecom uzimanja, taj će iscjedak biti kraći i nakon  toga ćeš imati samo krvarenje u pauzi .Nastavi ih uzimati, a ako su ti bolovi tako jaki ili da ne prestane krvarenje nakon 3 mjeseca uzimanja javi se svome ginekologu da ti prepiše drugu hormonsku kontracepciju.

 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Izbačena iz učeničkog doma

Bojan Krsnik
02. 10. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada
Poštovanje, imam 17 i pol godina i trudna sam već 5 mjeseci. Trenutno idem u 4 razred srednje škole, na kraju 3 razreda odgajateljica u domu znala je za moje stanje i rekla da unatoč tome mogu ostati u domu. Ove godine uselila sam se u dom i nakon tjedan dana su mi rekli da više nemam prava za ostanak u domu zbog mojeg stanja. Zanima me koja imam prava i što se može napraviti po tom pitanju? Da li ih imamo pravo tužiti ili nešto drugo napraviti? Po sklopljenom ugovoru između doma i nas nigdje ne piše da oni na temelju toga imaju mene pravo izbaciti, njihovo objašnjenje je da je to prevelika odgovornost za njih da se ja nalazim u toj ustanovi. Hvala unaprijed.
 
Poštovana,
nažalost uvjeti učeničkog doma nisu primjereni trudnici i razumljivo je da ne možete ostati na tom smještaju. Ono što Vam preporučujem je da se obratite nadležnom centru za socijalnu skrb koji će Vas uputiti na primjereniji smještaj ukoliko nemate mogućnosti boravka u vlastitoj obitelji. Postoji nekoliko smještajnih lokacija za maloljetne trudnice gdje ujedno imate i primjerenu skrb (medicinsko osoblje, socijalni radnik, psiholog), što ćete naravno dogovoriti sa svojim socijalnim radnikom iz Centra. Potrebno je dogovoriti i način polaganja ispita u Vašoj školi, što opet ovisi od škole do škole i njihove mogućnosti kombiniranja nastave, ispita i prakse.
Ne morate se plašiti novonastale situacije, samo je potrebno pravovremeno reagirati i javiti se nadležnim institucijama koje su Vam na raspolaganju. Ukoliko imate još nekih nedoumica, slobodno se javite u naše savjetovalište. 

 

 

© Mama je mama 2019