Nives Šikanić Dugić
21. 12. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani/a, imam 21 godinu i već 3 godine pijem kontracepcijske pilule Belara radi "terapije" policističnih jajnika. Tijekom aktualnog ciklusa dogodilo mi se nešto čudno - desetak dana prije nego što sam trebala dobiti menstruaciju počela sam slabije krvariti, što traje i dalje (ili u obliku smećkastog iscjetka ili baš krvi). Također osjećam bolove u donjem dijelu trbuha, kao dok imam menstruaciju. Istu bih trebala dobiti tek za 2-3 dana, a ja "krvarim" gotovo cijeli tjedan. Bez obzira na sve, uzimala sam pilule redovito. Napravila sam test za trudnoću - negativan je (uz pilule koristim i druge metode zaštite). Znam da su takozvana probojna krvarenja uobičajena na početku uzimanja hormonske terapije, ali ne znam je li ovo "normalna" pojava? Budući da na pregled kod svoje doktorice moram pričekati barem mjesec dana, a zaista se brinem, javljam Vam se ovim putem.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Kako već 3 godine koristiš Belaru i nisi preskočila niti jednu tabletu, ne moraš se brinuti za trudnoću. Događa se da se dužim uzimanjem kontracepcijskih tableta javi takvo krvarenje prije redovne menstruacije u pauzi ,a nekome se javlja i u sredini uzimanja. Samo nastavi uzimati tablete do kraja kartice, pa ćeš vidjeti da li će se to ponoviti i drugi mjesec. Događa se da idući mjesec bude sve u redu, kao da se ništa nije dogodilo. Ukoliko se ponovi krvarenje za vrijeme uzimanja tableta, javi se svome ginekologu radi ev. prelaska na drugu hormonsku kontracepciju.

 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Imam 17 godina, mogu li se odseliti dečku?

Iva Buconjić
10. 07. 2018.
AUTORICA:
Iva Buconjić
mag.psych.

Imam 17godina htjela bih zivit kod decka koji ima 18godina.Razlog mog zivljenja kod njega jer me brat tuče i viče na mene.Tata mi umro, a mama se ne brine o meni i ne razumije me.
Molim vas na pomoci htjela bih sto prije da odem od kuce kod koje imam strahove i nocne more.

Čini mi se da si trenutno pod velikim pritiskom i da ti se "skupilo" mnogo vrlo stresnih faktora.
Za početak, da odgovorim na prvo pitanje, prije 18 godine tvoja mama je zakonski odgovorna za tebe te se ne možeš odseliti bez postizanja radne sposobnosti što mora odobriti sud.
Ipak, vezano uz razlog tvoje želje za odlaskom, sukladno Zakonu o zaštiti od nasilja (NN 137/09, 14/10, 60/10) u Republici Hrvatskoj zakonom je zabranjen svaki oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja, a osobito tjelesno nasilje, odnosno primjena fizičke sile bez obzira je li nastupila tjelesna ozljeda ili nije. Drugim riječima, kada jedna osoba tuče drugu osobu, to treba prijaviti policiji. U svim odnosima nasilje nije dopustivo i za njega nema opravdanja te ga nikako nebi trebala trpiti.
Vjerujem da ti je to teško, te bih ti svakako za početak savjetovala da se obratiš odrasloj osobi od povjerenja. Ukoliko to za tebe nije mama (iako te je ona obavezna zaštititi), obrati se školskom psihologu, Centru za socijalnu skrb, dečkovoj mami ako s njom imaš dobar odnos ili drugoj odrasloj osobi. Također, možeš se javiti i u naše Savjetovalište.
Također, sa stručnjakom možeš po potrebi razgovarati i o svemu ostalom o čemu pišeš jer vjerujem da ti cjelokupna obiteljska situacija nije laka te da pridonosi stresu pod kojim se nalaziš.

 

© Mama je mama 2019