Nives Šikanić Dugić
21. 12. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani/a, imam 21 godinu i već 3 godine pijem kontracepcijske pilule Belara radi "terapije" policističnih jajnika. Tijekom aktualnog ciklusa dogodilo mi se nešto čudno - desetak dana prije nego što sam trebala dobiti menstruaciju počela sam slabije krvariti, što traje i dalje (ili u obliku smećkastog iscjetka ili baš krvi). Također osjećam bolove u donjem dijelu trbuha, kao dok imam menstruaciju. Istu bih trebala dobiti tek za 2-3 dana, a ja "krvarim" gotovo cijeli tjedan. Bez obzira na sve, uzimala sam pilule redovito. Napravila sam test za trudnoću - negativan je (uz pilule koristim i druge metode zaštite). Znam da su takozvana probojna krvarenja uobičajena na početku uzimanja hormonske terapije, ali ne znam je li ovo "normalna" pojava? Budući da na pregled kod svoje doktorice moram pričekati barem mjesec dana, a zaista se brinem, javljam Vam se ovim putem.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Kako već 3 godine koristiš Belaru i nisi preskočila niti jednu tabletu, ne moraš se brinuti za trudnoću. Događa se da se dužim uzimanjem kontracepcijskih tableta javi takvo krvarenje prije redovne menstruacije u pauzi ,a nekome se javlja i u sredini uzimanja. Samo nastavi uzimati tablete do kraja kartice, pa ćeš vidjeti da li će se to ponoviti i drugi mjesec. Događa se da idući mjesec bude sve u redu, kao da se ništa nije dogodilo. Ukoliko se ponovi krvarenje za vrijeme uzimanja tableta, javi se svome ginekologu radi ev. prelaska na drugu hormonsku kontracepciju.

 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Maloljetnica u izvanbračnoj vezi

Bojan Krsnik
07. 09. 2015.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada
Poštovani, kćerka mi živi u izvanbračnoj vezi. Rodit će početkom desetog mjeseca, a bit će punoljetna polovinom jedanaestog. Upisat će redovno 4. godinu srednje skole. Otac djeteta ima 20 godina i trenutno je u radnom odnosu. Žive od lipnja u iznajmljenom stanu. Zanima me kako dokazati zajedničko kućanstvo za ostvarivanje dječjeg doplatak i ostalih naknada. Kćerka ima zdravstveno osiguranje preko oca i vodi se na njegovoj poreznoj kartici.
 
Poštovana, da bi mladi par dokazao postojanje istog kućanstva, potrebno je u nadležnoj policijskoj postaji prijaviti prebivalište ili boravište na temelju čega će biti vidljivo da žive na istoj adresi. Radi ostvarivanja određenih prava i naknada bit će potrebna i njihova izjava pod kaznenom i materijalnom odgovornošću u kojoj potvrđuju da žive u istom kućanstvu. U nekim slučajevima ovisno o kojoj se naknadi ili potpori radi, potreban je izlazak socijalnog radnika na "teren", no o tome će Vas nadležna služba dodatno obavijestiti ukoliko se ukaže potreba.

© Mama je mama 2019