Nives Šikanić Dugić
21. 12. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani/a, imam 21 godinu i već 3 godine pijem kontracepcijske pilule Belara radi "terapije" policističnih jajnika. Tijekom aktualnog ciklusa dogodilo mi se nešto čudno - desetak dana prije nego što sam trebala dobiti menstruaciju počela sam slabije krvariti, što traje i dalje (ili u obliku smećkastog iscjetka ili baš krvi). Također osjećam bolove u donjem dijelu trbuha, kao dok imam menstruaciju. Istu bih trebala dobiti tek za 2-3 dana, a ja "krvarim" gotovo cijeli tjedan. Bez obzira na sve, uzimala sam pilule redovito. Napravila sam test za trudnoću - negativan je (uz pilule koristim i druge metode zaštite). Znam da su takozvana probojna krvarenja uobičajena na početku uzimanja hormonske terapije, ali ne znam je li ovo "normalna" pojava? Budući da na pregled kod svoje doktorice moram pričekati barem mjesec dana, a zaista se brinem, javljam Vam se ovim putem.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Kako već 3 godine koristiš Belaru i nisi preskočila niti jednu tabletu, ne moraš se brinuti za trudnoću. Događa se da se dužim uzimanjem kontracepcijskih tableta javi takvo krvarenje prije redovne menstruacije u pauzi ,a nekome se javlja i u sredini uzimanja. Samo nastavi uzimati tablete do kraja kartice, pa ćeš vidjeti da li će se to ponoviti i drugi mjesec. Događa se da idući mjesec bude sve u redu, kao da se ništa nije dogodilo. Ukoliko se ponovi krvarenje za vrijeme uzimanja tableta, javi se svome ginekologu radi ev. prelaska na drugu hormonsku kontracepciju.

 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Skrbništvo i prezime

Bojan Krsnik
13. 01. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Poštovani, djevojka mi je ostala trudna i rodit će u 6. mjesecu 2014 godine.  Kada se dijete rodi ona će imati 17 a ja 18 godina i sada me zanima ako smo se odlučili vjenčati kada ona napuni 18 godina tj. kada dijete bude imalo godinu dana, tko će dobiti skrbništvo i ono najbitnije koje će prezime nositi moje dijete?

Dragi budući mladi roditelji, ukoliko majka zatraži poslovnu sposobnost (pomoću koje bi mogla steći i pravo na roditeljsku skrb nad svojim djetetom) nakon rođenja djeteta ili ukoliko se vjenčate prije vaše punoljetnosti i time steknete poslovnu sposobnost, ona će moći skrbiti o novorođenom djetetu ili ćete vjenčanjem kao supružnici zajedno biti skrbnici djetetu. Ono što je u vašem slučaju jednako važno je to da nakon rođenja djeteta morate prijaviti dijete u maticu rođenih. Tom prilikom određuje se ime djeteta, te se upisuju podaci o djetetovim roditeljima.

Pročitaj više

© Mama je mama 2019