Nives Šikanić Dugić
02. 01. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovanje, bila sam kod ginekologa na pregledu i rekao mi je da imam polipe na jajnicima i dao mi yaz tablete da pijem naredna 3 mjeseca. Trenutno sam na pola kutije, ali imam problem što svaki dan imam lagano krvarenje koje je malo smeđkasto a malo krvavo i popraćeno je neugodnim mirisom. Zanima me da li je taj iscjedak normalan s obzirom na to da imam polipe? I prije tableta sam imala iscjedak ali je bio smeškasto (kao ustajala krv) ali sada je drugačiji.

Prva 3 mjeseca uzimanja hormonske kontracepcije može se javiti oskudnije   krvarenje pod tabletama, koje će nakon toga prestati i javiti se samo pod bijelim tabletama Yaz-a, kao redovna menstruacija. Na to se ne obazireš jer će krvarenje spontano prestati, a ukoliko se nastavi i kasnije, trebaš se javiti svom ginekologu radi ev. prelaska na drugu kontracepciju.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Novčana pomoć

Bojan Krsnik
18. 02. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Imam 16,5 godina i trudna sam mjesec dana. Zanima me mogu li dobiti ikakvu socijalnu pomoć za sebe i dijete, otac mog djeteta je punoljetan i trenutno radi na tome da se zaposli, ali svaka pomoć bi nam dobrodošla.

Sve dok si maloljetna tvoji roditelji ili skrbnici moraju skrbiti o tebi. Roditeljska skrb prestaje kad dijete stekne poslovnu sposobnost (punoljetnošću, rođenjem djeteta ili sklapanjem braka prije punoljetnosti). Roditelji ujedno moraju i uzdržavati svoju maloljetnu djecu. Obiteljski zakon kaže da roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje ne živi s njim u obiteljskoj zajednici a bio je dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje. Roditelji su dužni uzdržavati i punoljetno dijete koje se redovito školuje i ispunjava sve obveze, pa čak i godinu dana nakon prestanka obrazovanja ukoliko se dijete ne može zaposliti.


Iz tvog se pitanja ne razaznaje živiš li još s roditeljima ili s dečkom, no sve dok si maloljetna i bez poslovne sposobnosti o tebi skrbe roditelji i oni od centra za socijalnu skrb traže neku od novčanih naknada ukoliko za tim postoji potreba. Iste ćeš radnje moći i ti poduzimati kad postaneš punoljetna ili stekneš poslovnu sposobnost. Do tada savjetujemo da pomoć (npr. jednokratnu novčanu pomoć) potraži tvoj dečko ili da se obratiš centru ukoliko smatraš da se tvoji roditelji neadekvatno brinu o tebi, posebice ako ti treba naći odgovarajući smještaj.

 

© Mama je mama 2019