Nives Šikanić Dugić
02. 01. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovanje, bila sam kod ginekologa na pregledu i rekao mi je da imam polipe na jajnicima i dao mi yaz tablete da pijem naredna 3 mjeseca. Trenutno sam na pola kutije, ali imam problem što svaki dan imam lagano krvarenje koje je malo smeđkasto a malo krvavo i popraćeno je neugodnim mirisom. Zanima me da li je taj iscjedak normalan s obzirom na to da imam polipe? I prije tableta sam imala iscjedak ali je bio smeškasto (kao ustajala krv) ali sada je drugačiji.

Prva 3 mjeseca uzimanja hormonske kontracepcije može se javiti oskudnije   krvarenje pod tabletama, koje će nakon toga prestati i javiti se samo pod bijelim tabletama Yaz-a, kao redovna menstruacija. Na to se ne obazireš jer će krvarenje spontano prestati, a ukoliko se nastavi i kasnije, trebaš se javiti svom ginekologu radi ev. prelaska na drugu kontracepciju.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Maloljetnica u izvanbračnoj vezi

Bojan Krsnik
07. 09. 2015.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada
Poštovani, kćerka mi živi u izvanbračnoj vezi. Rodit će početkom desetog mjeseca, a bit će punoljetna polovinom jedanaestog. Upisat će redovno 4. godinu srednje skole. Otac djeteta ima 20 godina i trenutno je u radnom odnosu. Žive od lipnja u iznajmljenom stanu. Zanima me kako dokazati zajedničko kućanstvo za ostvarivanje dječjeg doplatak i ostalih naknada. Kćerka ima zdravstveno osiguranje preko oca i vodi se na njegovoj poreznoj kartici.
 
Poštovana, da bi mladi par dokazao postojanje istog kućanstva, potrebno je u nadležnoj policijskoj postaji prijaviti prebivalište ili boravište na temelju čega će biti vidljivo da žive na istoj adresi. Radi ostvarivanja određenih prava i naknada bit će potrebna i njihova izjava pod kaznenom i materijalnom odgovornošću u kojoj potvrđuju da žive u istom kućanstvu. U nekim slučajevima ovisno o kojoj se naknadi ili potpori radi, potreban je izlazak socijalnog radnika na "teren", no o tome će Vas nadležna služba dodatno obavijestiti ukoliko se ukaže potreba.

© Mama je mama 2019