Nives Šikanić Dugić
14. 01. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Imam 19.godina i policisticne jajnike.Pijem Jeanine vec godinu dana.Naime, sada je  3 nedelja kako pijem Jeanine i trebalo bi da dobijem menstruaciju kroz tri dana, danas mi je dan kada treba da popijem poslednju 21. tabletu .Međutim zaboravila sam da popijem 15. tabletu u intervalu od 12h do 2h uvece kada je obicno pijem pred spavanje, već sam je popila sledeceg dana oko 17h,a narednu za taj dan odnosno 16. oko 3h uvece.A posle 4 dana sam imala seksualni odnos koji nije bio zasticen, pa me zanima da li postoji sansa da sam trudna?

Postoji pravilo da, ukoliko popiješ kontracepcijsku tabletu u roku od 12h  od uobičajenog vremena uzimanja, imaš zaštitu od trudnoće. Ukoliko se zakasni s uzimanjem tablete više od 12 sati u 3.tjednu uzimanja, kao kod tebe, tada se piju tabete do kraja i bez pauze od 7dana, nastavi odmah uzimanje druge kutije. Ako „odnos bez zaštite“ znači da nisi niti nakon 4 dana popila tabletu ,treba ih prekinuti uzimati, napraviti pauzu 7 dana  te se javiti ginekologu.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Dokazivanje očinstva i prezime djeteta

Bojan Krsnik
17. 02. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Poštovani, prilikom upisa djeteta u maticu rođenih navela sam nevjenčanog supruga kao oca djeteta. Centar ga je pozvao na razgovor prilikom čega je on izjavio da želi DNA analizom dokazati očinstvo i tada se tek upisati u maticu rođenih ali pod uvjetom da dijete nosi njegovo prezime. Ja ću na to pristati jer je on otac djeteta, no ne želim da dijete nosi njegovo prezime. Što da radim?


Poštovana, koliko vidim radi se o dobrovoljnom pristupu testiranju.  Nakon rezultata testiranja, ukoliko je Vaš nevjenčani suprug otac djeteta, upisat će ga se u maticu rođenih kao ocem djeteta s čime se Vi i slažete jer ste ga kao takvim i naveli prilikom upisa u maticu, te će on time preuzeti obvezu materijalnog uzdržavanja i ostalih prava i obveza određenih Obiteljskim zakonom.
Ukoliko se ne možete dogovoriti o prezimenu djeteta, prema Zakonu o osobnom imenu, osobno ime odredit će nadležni centar za socijalnu skrb u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva jednog od roditelja. Osobno ime maloljetnog djeteta čiji roditelji nisu u braku, promijenit će se na zahtjev roditelja kod kojeg dijete živi ili kojemu je povjereno sukladno pravomoćnoj sudskoj odluci, uz suglasnost drugog roditelja. U slučaju nepostojanja suglasnosti drugog roditelja, nadležni centar za socijalnu skrb će na zahtjev roditelja koji traži promjenu osobnog imena, utvrditi je li zatražena promjene osobnog imena u interesu djeteta. Rješenje nadležnog centra za socijalnu skrb roditelj mora priložiti zahtjevu za promjenu osobnog imena djetetu.

Zahtjev za promjenu osobnog imena rješava nadležni ured državne uprave u županiji, odnosno Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba prema prebivalištu podnositelja zahtjeva.

 

 

© Mama je mama 2019