Nives Šikanić Dugić
14. 01. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Imam 19.godina i policisticne jajnike.Pijem Jeanine vec godinu dana.Naime, sada je  3 nedelja kako pijem Jeanine i trebalo bi da dobijem menstruaciju kroz tri dana, danas mi je dan kada treba da popijem poslednju 21. tabletu .Međutim zaboravila sam da popijem 15. tabletu u intervalu od 12h do 2h uvece kada je obicno pijem pred spavanje, već sam je popila sledeceg dana oko 17h,a narednu za taj dan odnosno 16. oko 3h uvece.A posle 4 dana sam imala seksualni odnos koji nije bio zasticen, pa me zanima da li postoji sansa da sam trudna?

Postoji pravilo da, ukoliko popiješ kontracepcijsku tabletu u roku od 12h  od uobičajenog vremena uzimanja, imaš zaštitu od trudnoće. Ukoliko se zakasni s uzimanjem tablete više od 12 sati u 3.tjednu uzimanja, kao kod tebe, tada se piju tabete do kraja i bez pauze od 7dana, nastavi odmah uzimanje druge kutije. Ako „odnos bez zaštite“ znači da nisi niti nakon 4 dana popila tabletu ,treba ih prekinuti uzimati, napraviti pauzu 7 dana  te se javiti ginekologu.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Maloljetna sam, a dečko je punoljetan. Možemo li imati problema?

Ivana Biuk
09. 04. 2018.
AUTORICA:
Ivana Biuk
mag.iur.

Pozdrav! Imam 17 godina, i decka od 28 godina. Moji roditelji znaju za to, mama nas podrzava ali tata bas i ne. Zanima me dali moj decko moze imati nekih problema sa zakonom zbog nase razlike u g odinama.

 

Poštovana, Navedeni odnos nije kažnjiv po hrvatskom kaznenom zakonodavstvu.

 

 

© Mama je mama 2019