Nives Šikanić Dugić
04. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, pijem Adexa pilule godinu i pol dana. Zaboravila sam popiti pilulu u drugom tjednu uzimanja te sam je popila nakon cca 12 sati kada sam primjetila. Takodjer sam zaboravila na vrijeme popiti i pilulu u trecem tjednu te sam je popila 8 sati nakon. Prema uputama, preskocila sam 7 dana pauze i odmah pocela uzimati drugi blister. Nakon 8 dana uzimanja pilula iz drugog blistera primjetila sam tockasto krvarenje nakon odnosa, a 13 dan smedji iscjedak. Je li to normalno buduci da je doslo do odgode menstruacije? Hvala na odgovoru

S obzirom da nije bila pauza između dvije Adexe, može se javiti  smeđi iscjedak tijekom 2. blistera. Na to se ne obazireš nego popiješ do kraja i onda napraviš uobičajenu pauzu.Pazi samo da opet ne zaboraviš uzeti tablete. Preporučam ti da na mobitelu uključiš alarm, kao podsjetnik,u vrijeme kada  piješ tablete, pa ih tako nećeš zaboraviti redovno uzimati.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Noćne more kod djeteta

Helena Rajčić
29. 01. 2014.
AUTORICA:
Helena Rajčić
mag. psihologije

Molim da mi pomognete savjetom. Imam 20 godina i dijete od 30 mjeseci. On se već neko vrijeme budi  usred noći u morama i nikako da se odvikne od bočice. Kako ga odvići i trebam li uopće već krenuti s odvikavanjem?

Većina djece ima noćne more u nekom periodu djetinjstva i one su sastavni dio razvoja dječje psihe. Djecu u toj dobi loši snovi jako uznemiruju jer još uvijek ne razumiju dobro razliku između sna i stvarnosti. Važno je da svom djetetu pružiš osjećaj sigurnosti i zaštićenosti tako da ga zagrliš i utješiš. Nježno mu i sa smiješkom objasni da je sve u redu i da nema opasnosti. Ostani uz njega dok se ne smiri i ne pokaže da je spremno za nastavak spavanja.

Također, u njegovoj sobi možeš ostaviti upaljeno noćno svjetlo, ponuditi omiljenu igračku kao društvo, čitati mu bajke ili priče povezane s mirnim spavanjem. Tijekom dana možeš obratiti pažnju na televizijske emisije ili crtane filmove koje dijete gleda (možda su nasilni, zastrašujući ili neprimjereni njegovoj dobi).

Pročitaj više

© Mama je mama 2019