Nives Šikanić Dugić
14. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Pozdrav! Ginekologica mi je prepisala tablete Adrienne, kada sam spomenute tablete uzela u ljekarni na pitanje kako i kada ih pocinjem korisiti djelatnica mi je nije znala tocno reci. Zanima me da li mi mozete pomoci kako pravilno koristiti te tablete, tablete su mi prepisane zbog bolova tijekom ovulacije i menstrulanog ciklusa. Unaprijed hvala na odgovoru.

Adrienne tablete su hormonske kontracepcijske tablete koje sadrže hormone etinilestradiol i drospirenon, kao i hormonska kontracepcija Yaz, ukoliko si čula za njih. Različite tvornice imaju i različiti naziv tableta. Znači, od prvog dana menstruacije piješ roze tablete, jednu na dan, u isto vrijeme. Iza toga nastavljaš 4 bijele tablete koje su placebo (bez hormona) i na koje ćeš dobiti menstruaciju. Nakon zadnje bijele tablete odmah nastavljaš novu kutiju Adrienne, a menstruacija će spontano prestati. Kako nisi dobila informacije u vezi uzimanja hormonske kontracepcije, pročitaj si upute u kutijici, jer imaš sve detaljno opisano i time možeš riješiti sve nejasnoće.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Prijava imena djeteta u vanbračnoj zajednici

Bojan Krsnik
20. 05. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada
Poštovani, uskoro ću postati mama i željela bih prijaviti dijete da nosi očevo prezime ali on neće biti prisutan prilikom poroda i prijave djeteta. Nismo vjenčani ali živimo u vanbračnoj zajednici već duže vrijeme i uz sve to on je stranac, molim pomoć.
 
Poštovana,
dijete ćete prijaviti u nadležnom matičnom uredu, u roku od 15 dana od rođenja djeteta, koji će Vam za njega izdati rodni list i domovnicu. Upis rođenja djeteta u maticu rođenih obavlja se na temelju usmene ili pisane prijave matičaru područja kojem pripada mjesto rođenja djeteta.
U Vašem slučaju kako navodite, dijete će se roditi izvan braka i time je majka ta koja prijavljuje dijete u matični ured. Kod prijavljivanja osobnog imena djetetu, rok za prijavljivanje je 30 dana od rođenja. Ime djetetu određuju roditelji osobno i sporazumno u matičnom uredu. Ukoliko otac nije prisutan nećete moći djetetu dati njegovo prezime već  svoje, a otac će naknadnim priznanjem, kada oboje kod matičara date izjavu da njega smatrate ocem djeteta, biti upisan u matičnu knjigu kao otac djeteta i tek tada možete djetetu dati očevo prezime.
 
 

© Mama je mama 2019