Nives Šikanić Dugić
14. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Pozdrav! Ginekologica mi je prepisala tablete Adrienne, kada sam spomenute tablete uzela u ljekarni na pitanje kako i kada ih pocinjem korisiti djelatnica mi je nije znala tocno reci. Zanima me da li mi mozete pomoci kako pravilno koristiti te tablete, tablete su mi prepisane zbog bolova tijekom ovulacije i menstrulanog ciklusa. Unaprijed hvala na odgovoru.

Adrienne tablete su hormonske kontracepcijske tablete koje sadrže hormone etinilestradiol i drospirenon, kao i hormonska kontracepcija Yaz, ukoliko si čula za njih. Različite tvornice imaju i različiti naziv tableta. Znači, od prvog dana menstruacije piješ roze tablete, jednu na dan, u isto vrijeme. Iza toga nastavljaš 4 bijele tablete koje su placebo (bez hormona) i na koje ćeš dobiti menstruaciju. Nakon zadnje bijele tablete odmah nastavljaš novu kutiju Adrienne, a menstruacija će spontano prestati. Kako nisi dobila informacije u vezi uzimanja hormonske kontracepcije, pročitaj si upute u kutijici, jer imaš sve detaljno opisano i time možeš riješiti sve nejasnoće.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Izbačena iz učeničkog doma

Bojan Krsnik
02. 10. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada
Poštovanje, imam 17 i pol godina i trudna sam već 5 mjeseci. Trenutno idem u 4 razred srednje škole, na kraju 3 razreda odgajateljica u domu znala je za moje stanje i rekla da unatoč tome mogu ostati u domu. Ove godine uselila sam se u dom i nakon tjedan dana su mi rekli da više nemam prava za ostanak u domu zbog mojeg stanja. Zanima me koja imam prava i što se može napraviti po tom pitanju? Da li ih imamo pravo tužiti ili nešto drugo napraviti? Po sklopljenom ugovoru između doma i nas nigdje ne piše da oni na temelju toga imaju mene pravo izbaciti, njihovo objašnjenje je da je to prevelika odgovornost za njih da se ja nalazim u toj ustanovi. Hvala unaprijed.
 
Poštovana,
nažalost uvjeti učeničkog doma nisu primjereni trudnici i razumljivo je da ne možete ostati na tom smještaju. Ono što Vam preporučujem je da se obratite nadležnom centru za socijalnu skrb koji će Vas uputiti na primjereniji smještaj ukoliko nemate mogućnosti boravka u vlastitoj obitelji. Postoji nekoliko smještajnih lokacija za maloljetne trudnice gdje ujedno imate i primjerenu skrb (medicinsko osoblje, socijalni radnik, psiholog), što ćete naravno dogovoriti sa svojim socijalnim radnikom iz Centra. Potrebno je dogovoriti i način polaganja ispita u Vašoj školi, što opet ovisi od škole do škole i njihove mogućnosti kombiniranja nastave, ispita i prakse.
Ne morate se plašiti novonastale situacije, samo je potrebno pravovremeno reagirati i javiti se nadležnim institucijama koje su Vam na raspolaganju. Ukoliko imate još nekih nedoumica, slobodno se javite u naše savjetovalište. 

 

 

© Mama je mama 2019