Nives Šikanić Dugić
27. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovani, Imam 21.godinu,menstruaciju sam dobila 4.02.zavrsila mi je nakon 5 dana,znači 09.02. Pijem Diane 35 vec 5 mjeseci. Prvu tabletu sam popila prvi dan menstruacije,zaboravila sam popiti tabletu 10.02.u 19h(tu večer sam imala odnos sa dečkom,nije svršio u mene) već sam je popila 11.02 ujutru oko pola 7. Slijedeći dan 12.02.sam osjetila bolove u stomaku i u tragu se pojavila krv,da bi mi sutradan se povećalo krvarenje kao prvi dan menstruacije. Od 13-og pa evo do sad to krvarenje se javlja periodično u tragovima. Ne mogu da dodjem do svoje doktorice,a stvarno sam zabrinuta. Da li postoji razlog za zabrinutost? Hvala unaprijed.
 
Hormonska kontracepcija se pije svaki dan u isto vrijeme. Ukoliko se zaboravi uzeti tableta i se uzme sa većim zakašnjenjem, onda sluznica maternice reagira krvarenjem, koje se može ponavljati tijekom daljnjeg uzimanja tableta. Na to se ne obazireš nego nastaviš dalje redovno uzimati do kraja kartice, a nakon toga ide uobičajena pauza.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Maloljetnička trudnoća i primanja

Bojan Krsnik
08. 04. 2015.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Ja sam maloljetna trudnica, imam 16 godina uskoro ću napuniti 17. Zanima me hoću li nakon djetetove navršene godine dana imati prava na ikakva primanja? Živim kod roditelja koji su nezaposleni i prihvatili su moju trudnoću, ali jedina primanja su nam od poljoprivrede. Očekujem da će otac djeteta priznati dijete.

Poštovana, moći ćete primati dječji doplatak te neke od novčanih pomoći centra za socijalnu skrb (jednokratna novčana pomoć, zajamčena minimalna naknada i sl.) za koje se morate obratiti nadležnom centru prema mjestu stanovanja. Ukoliko nećete živjeti u zajednici s ocem djeteta imate pravo i na alimentaciju. Niste naveli da li se još školujete, no svakako vas savjetujem da završite započeto obrazovanje kako biste bili konkurentniji na tržištu rada i mogli zarađenim novcem povećati kvalitetu života sebi i djetetu koje očekujete.

 

 

© Mama je mama 2019