Nives Šikanić Dugić
10. 04. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovani. Imam 30 godina. Tijekom godina isprobala sam vise vrsta kontracepcije, radi poremecaja hormona i ciklusa. Zadnjih godinu dana ne pijem nista, osim tinkture konopljike, ali ne vidim nikakvo poboljsanje. Menstruaciju dobivam svakih 50 ak dana. Papa uredan, par cista na lijevom jajniku. Napravila sam test hormona, LH mi je dosta povisen u odnosu na FSH. Dr. mi preporuca da probam sa Naeliom, da probamo izregulirati ciklus. Kakva iskustva imate sa Naeliom? Unaprijed hvala.

Naelia je hormonska kontracepcija koja ima najmanji sadržaj prvog hormona u sastavu-etinilestradiola, od sve dostupne kontracepcije, a po drugom hormonu se kontracepcijske tablete razlikuju. Kod Naelie je drugi hormon gestoden. Svaka hormonska kontracepcija, osim zaštite od trudnoće, koristi se i za regulaciju hormona, samo što nekome više odgovara jedna vrsta, a drugome opet druga vrsta kontracepcije, što je individulno. Tvoj ginekolog te najbolje pozna i sigurno ti preporučuje ono što misli da je najbolje za tebe.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Upis budućeg muža kao oca mog djeteta

Ines Bojić
05. 10. 2015.
AUTORICA:
Ines Bojić
mag.iur.
Živim sa zaručnikom, njegovim roditeljima i mojim djetetom od 5 mjeseci. Djetetov otac jednostavno ne želi čuti za nas, a ni ja ne želim nikakav kontakt s njim. Moj zaručnik želi moje dijete upisati pod njegovo prezime i da mu se on vodi kao otac. Ja to također želim jer znam da se biološki otac nikada neće pojaviti. Bila sam u Centru za socijalnu skrb i socijalna radnica je upoznata sa slučajem. Ja sam sve rekla- gdje živim i da je dijete sa mnom, samo sam zaboravila upitati to za upisati zaručnika kao oca. Beba ima 5 mjeseci, uskoro se udajem i stvarno bih željela da i moje dijete nosi prezime mog budućeg muža, a ne moje (djevojačko). Hvala vam od srca!
 
Poštovana, nastavno na Vaš upit navodimo da će Vaš budući suprug morati posvojiti Vaše dijete kako bi mogao biti upisan kao djetetov otac. Pristanak na posvojenje, pred Centrom za socijalnu skrb, trebate dati Vi kao majka, ali i biološki otac djeteta. Napominjemo da je Obiteljskim zakonom propisana mogućnost suda da u izvanparničnom postupku roditelja koji zlorabi ili grubo krši roditeljsku odgovornost, dužnosti i prava liši prava na roditeljsku skrb. Između ostaloga, smatra se da roditelj zlorabi ili grubo krši roditeljsku odgovornost, dužnosti i prava ako je napustio dijete ili ne skrbi dulje od tri mjeseca za dijete s kojim ne živi, slijedom čega možete protiv oca djeteta pokrenuti postupak za lišenje roditeljske skrbi. Ukoliko se oca liši roditeljske skrbi, nije potreban njegov pristanak za posvojenje.

© Mama je mama 2019