Nives Šikanić Dugić
10. 04. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovani. Imam 30 godina. Tijekom godina isprobala sam vise vrsta kontracepcije, radi poremecaja hormona i ciklusa. Zadnjih godinu dana ne pijem nista, osim tinkture konopljike, ali ne vidim nikakvo poboljsanje. Menstruaciju dobivam svakih 50 ak dana. Papa uredan, par cista na lijevom jajniku. Napravila sam test hormona, LH mi je dosta povisen u odnosu na FSH. Dr. mi preporuca da probam sa Naeliom, da probamo izregulirati ciklus. Kakva iskustva imate sa Naeliom? Unaprijed hvala.

Naelia je hormonska kontracepcija koja ima najmanji sadržaj prvog hormona u sastavu-etinilestradiola, od sve dostupne kontracepcije, a po drugom hormonu se kontracepcijske tablete razlikuju. Kod Naelie je drugi hormon gestoden. Svaka hormonska kontracepcija, osim zaštite od trudnoće, koristi se i za regulaciju hormona, samo što nekome više odgovara jedna vrsta, a drugome opet druga vrsta kontracepcije, što je individulno. Tvoj ginekolog te najbolje pozna i sigurno ti preporučuje ono što misli da je najbolje za tebe.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Moja prava

Bojan Krsnik
18. 03. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Molim da mi pomognete savjetom. Moja djevojka je trudna, sad će biti 5,5 mjeseci. Ona ima 16, a ja 19 godina. Završio sam školu i radim, ona je sada drugi srednje. Njeni roditelji mene ne vole od početka, brane joj da se viđa sa mnom, ja ne smijem ni blizu njihovoj kući. Ja sam uz nju, htio bih da se zajedno brinemo za dijete, ali se bojim da oni to neće dozvoliti. Ona im se boji suprotstaviti jer ako se suprotstavlja onda je stalno svađa, a njoj to bude jako stresno. Šta da radim, kakva su u cijeloj priči moja prava, ja sam ipak otac djeteta. Hvala na odgovoru.


Ono što bi na samom početku valjalo istaknuti i čega morate biti svjesni je da se i vaši roditelji nalaze u jednoj novoj situaciji kojoj se također kao ni vi nisu nadali, te ih poput vas čeka nova životna uloga – njihova djeca postaju roditelji, a oni bake i djedovi. Promjene životnih uloga često izazivaju stres, kako kod vas, tako i kod njih.


Ključna stvar koju si ovdje spomenuo je suprotstavljanje. Roditelji se vrlo često zaštitnički postavljaju prema svojoj djeci i u nedostatku kvalitetne komunikacije dolazi do suprotstavljanja i nerazumijevanja na obje strane. Savjetujem vam da razumno i staloženo porazgovarate s njenim roditeljima, ne suprotstavljajući se odmah njihovom mišljenju, već dopuštajući jedni drugima da iznesete svoje stavove i očekivanja. Nekada pretpostavljamo ono najgore bez da smo pokušali nešto učiniti i razgovarati te nas to onda koči u postizanju željenog cilja. Pohvalno je to što si završio školu i pronašao posao što dokazuje da si marljiv i radišan, te kao budući partner njihove kćeri planiraš odgovornu zajedničku budućnost.

 
Pročitaj više

© Mama je mama 2019