Nives Šikanić Dugić
10. 04. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Postovani, Poslednju mesntruaciju sam dobila 19.03. Nezasticeni odnos sam imala 3.04 i 04.04 sam popila escapelle pilulu. Nisam imala nikakve tegobe, ali danas sam primetila jako svetlo sekret boje kajsije. Planiram da pocnem da pijem kontraceptivne pilule (novynette-prepisane od strane ginekologa pre par meseci) ali me zanima mogu li da pocnem vec od sledece menstruacije (koju ocekujem oko 16.04) ili je previse rano s obzorom da sam popila escapelle pilulu. I ukoliko prokrvarim ranije da li tog dana da pocnem prvu pilulu novynetta, odnosno da li ce mi se to krvarenje racunati kao menstruacija. Hvala Vam na odgovoru

Kada dobiješ slijedeću menstruaciju, prvi dan možeš odmah početi piti Novynette tbl. Nakon hitne kontracepcije slijedeća menstruacija obično dođe u očekivano vrijeme, ponekad i ranije, ali i tada počni piti prvi dan kontracepcijske tablete. Samo u slučaju kašnjenja menstruacije više od 8 dana, potrebno je napraviti ultrazvuk.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Pravo na pomoć u slučaju nezaposlenosti


15. 01. 2015.
AUTORICA:
Vesna Šugar
mag.act.soc.

Poštovani,
javljam Vam se jer se nalazim u teškoj situaciji. Imam 19 godina i trudna sam 8 mjeseci. Ako sve bude po planu i programu bebica bi se trebala roditi 15.01.2015. Dečko i ja živimo kao podstanari i nemamo nikakvih primanja, a i oboje smo nezaposleni. Molila bih Vas da mi kažete imam li pravo na kakvu vrstu pomoći.


Imat ćeš pravo na porodiljnu naknadu, pomoć za opremu djeteta, dječji doplatak i pomoć od grada. Obrati se svom Centru za socijalnu skrb, zatraži privremen smještaj u Dječjem domu Zagreb. Osim smještaja, postoji mogućnost i druge vrste pomoći za koju te savjetujemo da se javiš svom socijalnom radniku koji će ti dodatno objasniti koja sve prava možeš ostvariti.

 

 

 

© Mama je mama 2019