Nives Šikanić Dugić
09. 05. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani! Imam 23 godine, nerotkinja. Koristim Qlaira tablete vec 2 godine radi problema sa zeljezom. Dogodilo mi se da sam zaboravila popiti 3 tablete zaredom, prekinula sam sa uzimanje po preporuci lijecnika, no vec drugi dan nakon prekida imam bolove kao da cu dobiti mentruaciju, a i ujutro se javilo malo krvarenje, kasnije vise nije. Nisam napomenula da sam sa uzimanjem stala 16.dana ciklusa, a inace menstruaciju dobivam 28.dan. Prije tableta ciklusi su bili jako neredoviti. Moje pitanje je kada mogu ocekivati menstruaciju i kada mogu opet poceti piti qlairu?

S obzirom da si nakon 3 propuštene tablete  potpuno prestala dalje uzimati kontracepciju, zato se i javilo krvarenje. Sada sačekaj slijedeću spontanu menstruaciju i ponovo počni piti tablete prvi dan menstruacije, kao kada si prvi puta počinjala piti tablete i dalje uobičajeno, kao do sada.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Želim se upisati kao otac, ali majka ne dopušta!

Ines Bojić
25. 04. 2019.
AUTORICA:
Maja Sammsa
dipl.iur.
 

Postovani! Imam imam 19 godina trebao bih se upisati kao otac dijeteta, mama ima 17 godina i ne zeli da se upisem kao otac... Sto da napravim? Naravno dijete je moje dokazano dna analizom.

Osoba koja sebe smatra ocem djeteta može priznati očinstvo pred matičnim uredom, centrom za socijalnu skrb ili sudom. Za upis očinstva potreban je pristanak majke djeteta.
Ukoliko majka ne da pristanak na upis očinstva, otac može svoje očinstvo dokazivati u sudskom postupku.
Da bi mogao pokrenuti sudski postupak potrebno je prethodno u matičnom uredu dati izjavu o priznavanju očinstva, nakon toga matičar poziva majku da se očituje po tom pitanju, ukoliko majka odbije dati pristanak, otac dobije tzv. odbijenicu tada može pokrenuti sudski postupak.

© Mama je mama 2019