Nives Šikanić Dugić
09. 05. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani! Imam 23 godine, nerotkinja. Koristim Qlaira tablete vec 2 godine radi problema sa zeljezom. Dogodilo mi se da sam zaboravila popiti 3 tablete zaredom, prekinula sam sa uzimanje po preporuci lijecnika, no vec drugi dan nakon prekida imam bolove kao da cu dobiti mentruaciju, a i ujutro se javilo malo krvarenje, kasnije vise nije. Nisam napomenula da sam sa uzimanjem stala 16.dana ciklusa, a inace menstruaciju dobivam 28.dan. Prije tableta ciklusi su bili jako neredoviti. Moje pitanje je kada mogu ocekivati menstruaciju i kada mogu opet poceti piti qlairu?

S obzirom da si nakon 3 propuštene tablete  potpuno prestala dalje uzimati kontracepciju, zato se i javilo krvarenje. Sada sačekaj slijedeću spontanu menstruaciju i ponovo počni piti tablete prvi dan menstruacije, kao kada si prvi puta počinjala piti tablete i dalje uobičajeno, kao do sada.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Prijava imena djeteta u vanbračnoj zajednici

Bojan Krsnik
20. 05. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada
Poštovani, uskoro ću postati mama i željela bih prijaviti dijete da nosi očevo prezime ali on neće biti prisutan prilikom poroda i prijave djeteta. Nismo vjenčani ali živimo u vanbračnoj zajednici već duže vrijeme i uz sve to on je stranac, molim pomoć.
 
Poštovana,
dijete ćete prijaviti u nadležnom matičnom uredu, u roku od 15 dana od rođenja djeteta, koji će Vam za njega izdati rodni list i domovnicu. Upis rođenja djeteta u maticu rođenih obavlja se na temelju usmene ili pisane prijave matičaru područja kojem pripada mjesto rođenja djeteta.
U Vašem slučaju kako navodite, dijete će se roditi izvan braka i time je majka ta koja prijavljuje dijete u matični ured. Kod prijavljivanja osobnog imena djetetu, rok za prijavljivanje je 30 dana od rođenja. Ime djetetu određuju roditelji osobno i sporazumno u matičnom uredu. Ukoliko otac nije prisutan nećete moći djetetu dati njegovo prezime već  svoje, a otac će naknadnim priznanjem, kada oboje kod matičara date izjavu da njega smatrate ocem djeteta, biti upisan u matičnu knjigu kao otac djeteta i tek tada možete djetetu dati očevo prezime.
 
 

© Mama je mama 2019