Nives Šikanić Dugić
03. 07. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovani, Imam 22 godine i pijem lindynette 20 tri mjeseca. Nakon prve kutije napravila sam pauzu od 7 dana te 8.dan zapocela s novom. Međutim, nakon što sam popila drugu kutiju htjela sam odgoditi menstruaciju 3 dana te sam popila jos 3 tablete jer sam na nekoj stranici procitala da ako zelim odgoditi menstruaciju popijem jos toliko tableta koliko dana ju zelim odgoditi i zatim napravila pauzu. Menstruaciju sam dobila 4. dan pauze. Međutim, zbog panike i nesigurnosti zapocela sam s novom kutijom 5. dan pauze, odnosno drugi dan menstruacije. Zanima me jesam li zasticena? I da nakon ove kutije napravim pauzu ili nastavim piti bez pauze? Unaprijed hvala, lijep pozdrav.

Za vrijeme uzimanja hormonske kontracepcije koja ima, tijekom korištenja, pauzu od 7dana, u vrijeme pauze traje kontracepcijska zaštita. Ti si samo skratila pauzu na 5 dana i imaš za to vrijeme zaštitu. Dalje samo nastavi uobičajeno uzimati kontracepciju s uobičajenom pauzom od 7 dana.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Dokazivanje očinstva i prezime djeteta

Bojan Krsnik
17. 02. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Poštovani, prilikom upisa djeteta u maticu rođenih navela sam nevjenčanog supruga kao oca djeteta. Centar ga je pozvao na razgovor prilikom čega je on izjavio da želi DNA analizom dokazati očinstvo i tada se tek upisati u maticu rođenih ali pod uvjetom da dijete nosi njegovo prezime. Ja ću na to pristati jer je on otac djeteta, no ne želim da dijete nosi njegovo prezime. Što da radim?


Poštovana, koliko vidim radi se o dobrovoljnom pristupu testiranju.  Nakon rezultata testiranja, ukoliko je Vaš nevjenčani suprug otac djeteta, upisat će ga se u maticu rođenih kao ocem djeteta s čime se Vi i slažete jer ste ga kao takvim i naveli prilikom upisa u maticu, te će on time preuzeti obvezu materijalnog uzdržavanja i ostalih prava i obveza određenih Obiteljskim zakonom.
Ukoliko se ne možete dogovoriti o prezimenu djeteta, prema Zakonu o osobnom imenu, osobno ime odredit će nadležni centar za socijalnu skrb u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva jednog od roditelja. Osobno ime maloljetnog djeteta čiji roditelji nisu u braku, promijenit će se na zahtjev roditelja kod kojeg dijete živi ili kojemu je povjereno sukladno pravomoćnoj sudskoj odluci, uz suglasnost drugog roditelja. U slučaju nepostojanja suglasnosti drugog roditelja, nadležni centar za socijalnu skrb će na zahtjev roditelja koji traži promjenu osobnog imena, utvrditi je li zatražena promjene osobnog imena u interesu djeteta. Rješenje nadležnog centra za socijalnu skrb roditelj mora priložiti zahtjevu za promjenu osobnog imena djetetu.

Zahtjev za promjenu osobnog imena rješava nadležni ured državne uprave u županiji, odnosno Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba prema prebivalištu podnositelja zahtjeva.

 

 

© Mama je mama 2019