Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
U maju sam imala laparoskopsku operaciju zbog endometricne ciste. Dijagnoza endometrijoza. Posle toga sam dobila Jeanine tablete bez pauze da pijem kao terapiju, da pravim pauzu na svaka tri meseca. Kad sam zavrsila zadnju pilulu i nastavila sa drugom kutijom bez pauze, ja sam krenula da imam braonkasti sekret na wc papiru. Nije me uplasilo jer sam znala da mi sledi i menstruacija. Medjutim , evo sad je vec dve nedelje on i dalje ne prestaje. Nekim danima je samo sekret, nekim danima i sveza krv. Prvih nedelju dana sam mislila da je zbog menstruacije koja bi i sledila da se pravi pauza, Doktorica mmi radila ultrazvuk rekla da je u redu, i da dodjem da uradim papa kad prestane. Medjutim sada mi vec nije svejedno kad vidim da se pojavljuje i sveza krv nakon toliko vremena. Retko se pojavi na ulosku, vecinom je samo na wc papiru, ali me plasi sto se ne smanjuje. Doktorica mi na godisnjem. Da li je to normalna reakcija zbog hormona? Da li je moguce da mi se toliko poremetilo sve zbog toga sto se ne pravi pauza od 7 dana? Radila sam ultrazvuk sve je u redu. Hvala puno na odgovoru, znacice mi jer sam vec pomalo i uplasena, pozdrav

Hormonska kontracepcija je jedna od terapija endometrioze. S obzirom na operaciju endometriotične ciste, obično se još daje hormonska kontracepcija kontinuirano ,bez pauze, tijekom slijedeća 3 mjeseca. Jedna od nuspojave kod kontinuiranog davanja jeste pojava nepravilnog, oskudnijeg krvarenja. Ukoliko nije jače krvarenje, pokušaj izdržati i provesti terapiju do kraja. Jedino u slučaju obilnijeg krvarenja , javi se svome ginekologu radi dogovora o daljnjoj terapiji.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Prijava imena djeteta u vanbračnoj zajednici

Bojan Krsnik
20. 05. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada
Poštovani, uskoro ću postati mama i željela bih prijaviti dijete da nosi očevo prezime ali on neće biti prisutan prilikom poroda i prijave djeteta. Nismo vjenčani ali živimo u vanbračnoj zajednici već duže vrijeme i uz sve to on je stranac, molim pomoć.
 
Poštovana,
dijete ćete prijaviti u nadležnom matičnom uredu, u roku od 15 dana od rođenja djeteta, koji će Vam za njega izdati rodni list i domovnicu. Upis rođenja djeteta u maticu rođenih obavlja se na temelju usmene ili pisane prijave matičaru područja kojem pripada mjesto rođenja djeteta.
U Vašem slučaju kako navodite, dijete će se roditi izvan braka i time je majka ta koja prijavljuje dijete u matični ured. Kod prijavljivanja osobnog imena djetetu, rok za prijavljivanje je 30 dana od rođenja. Ime djetetu određuju roditelji osobno i sporazumno u matičnom uredu. Ukoliko otac nije prisutan nećete moći djetetu dati njegovo prezime već  svoje, a otac će naknadnim priznanjem, kada oboje kod matičara date izjavu da njega smatrate ocem djeteta, biti upisan u matičnu knjigu kao otac djeteta i tek tada možete djetetu dati očevo prezime.
 
 

© Mama je mama 2019