Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
U maju sam imala laparoskopsku operaciju zbog endometricne ciste. Dijagnoza endometrijoza. Posle toga sam dobila Jeanine tablete bez pauze da pijem kao terapiju, da pravim pauzu na svaka tri meseca. Kad sam zavrsila zadnju pilulu i nastavila sa drugom kutijom bez pauze, ja sam krenula da imam braonkasti sekret na wc papiru. Nije me uplasilo jer sam znala da mi sledi i menstruacija. Medjutim , evo sad je vec dve nedelje on i dalje ne prestaje. Nekim danima je samo sekret, nekim danima i sveza krv. Prvih nedelju dana sam mislila da je zbog menstruacije koja bi i sledila da se pravi pauza, Doktorica mmi radila ultrazvuk rekla da je u redu, i da dodjem da uradim papa kad prestane. Medjutim sada mi vec nije svejedno kad vidim da se pojavljuje i sveza krv nakon toliko vremena. Retko se pojavi na ulosku, vecinom je samo na wc papiru, ali me plasi sto se ne smanjuje. Doktorica mi na godisnjem. Da li je to normalna reakcija zbog hormona? Da li je moguce da mi se toliko poremetilo sve zbog toga sto se ne pravi pauza od 7 dana? Radila sam ultrazvuk sve je u redu. Hvala puno na odgovoru, znacice mi jer sam vec pomalo i uplasena, pozdrav

Hormonska kontracepcija je jedna od terapija endometrioze. S obzirom na operaciju endometriotične ciste, obično se još daje hormonska kontracepcija kontinuirano ,bez pauze, tijekom slijedeća 3 mjeseca. Jedna od nuspojave kod kontinuiranog davanja jeste pojava nepravilnog, oskudnijeg krvarenja. Ukoliko nije jače krvarenje, pokušaj izdržati i provesti terapiju do kraja. Jedino u slučaju obilnijeg krvarenja , javi se svome ginekologu radi dogovora o daljnjoj terapiji.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Imam starijeg dečka - vidi li on budućnost sa mnom?


27. 08. 2019.
AUTORICA:
Mia Krpan
mag.psych.
 
Imam 15 godina a moj momak 30.Krijemo se vec oko 9 meseci i niko ne zna za nas zbog zakona,dobar je prema meni lepo se slazemo..nisam sigurna da li misli da ima buducnost sa mnom?

Budući da nisi napisala jesi li imala spolne odnose s njim osvrnut ću se prvo na Zakon budući da ste bili u vezi i prije nego si navršila 15 godina. U Republici Hrvatskoj dobna granica za pristanak na spolni odnos je 15 godina. Člankom 158. Kaznenog zakona (Narodne novine, broj: 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17) propisano je da tko izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom mlađim od petnaest godina, ili ga navede da izvrši spolni odnošaj ili s njime izjednačenu spolnu radnju s trećom osobom ili da nad samim sobom izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina. Tko nad djetetom mlađim od petnaest godina izvrši bludnu radnju, ili ga navede da izvrši bludnu radnju s drugom osobom ili da nad samim sobom izvrši bludnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Nema kaznenog djela iz stavka 1. i 2. ovoga članka ako razlika u dobi između osoba koje vrše spolni odnošaj ili s njime izjednačenu spolnu radnju ili bludnu radnju nije veća od tri godine. Dakle do prije nego si navršila 15 godina ste kršili Zakon međutim sada više ne.

Definitivno je dobro i pozitivno da je dobar prema tebi i da se lijepo slažete. Inače ozbiljne i zdrave veze između dvoje ljudi imaju puno kvaliteta i prednosti pa možeš razmisliti odnose li se sljedeće karakteristike na vašu vezu jer one ujedno i mogu značiti da će veza potrajati odnosno da ima budućnost. Zdrave veze karakterizira povjerenje između partnera, poštuju se, uvažavaju i prihvaćaju međusobne razlike, iskreno si povjeravaju što osjećaju i misle, otvoreno komuniciraju i pružaju si podršku. Vezano za tvoje pitanje misli li on ima li budućnost s tobom nažalost ne mogu odgovoriti. Predlažem da potakneš razgovor s njime na tu temu i kažeš mu kako se osjećaš i što bi voljela te čemu se nadaš. Budući da je važno da se u vezi osjećaš sigurno i da možeš otvoreno i iskreno razgovarati s partnerom onda je svakako tebi u interesu da razgovarate o tome što te zanima. 

© Mama je mama 2019