Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 

 

Nakon popijene 2 kutije tableta Jazz započela sam s trećom kutijom. Međutim, 1.tjedan 3.kutije dogodila mi se pogreška. Tablete sam držala na strani gdje ih vadim i umjesto 1.reda zabunom krenula piti zadnji red koji sadrži 4 placebo tablete( s te strane 1.red je zadnji). Naravno, nisam primjetila sve dok nakon 6 popijenih tableta nisam ponovo dobila menstruaciju ( krvarenje) koje sam imala prije tjedan dana. Moja doktorica je bila na god. I ja sam nastavila dalje s 1.im redom tableta. Sta dalje napraviti i kako ponovo uskladiti hormone? Da li sam jako poremetila ciklus? Napomena da tablete pijem radi akni..
Unaprijed hvala na odgovoru. LP,


Nastavi dalje piti do kraja roze tablete(s hormonima) i onda napravi 4 dana pauzu (umjesto bijelih placebo tableta ) u kojoj se opet može javiti oskudna menstruacija. Nakon ta 4 dana nastavi s novim pakiranjem Yaz-a.S obzirom da ih pijes zbog akni neće se ništa dogoditi, jer ih ne piješ za zaštitu od trudnoće.

 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Tjeraju nas na pobačaj

Bojan Krsnik
02. 10. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada
Poštovanje. Imam 18 godina a moja cura koja ima 15 godina ostala je u drugom stanju. Trenutno još završavam školu i tražim posao, ali imat ću to sve dok ona ne rodi. Trenutno je u 7. tjednu trudnoće, a kod njenih roditelja ne ide. Konstantno su svađe, njena majka želi na sve sile abortus, a mi ne želimo. Želimo to dijete, a njoj ne možemo objasniti šta želimo jer ne želi saslušati. Zanima me koja su naša prava i može li netko umjesto nje odlučti da abortira. Zanima me može li mene centar za socijalnu skrb prijaviti. Molim vas za savjet šta i kako dalje da radimo. Majka ju želi strpati u dom i ne želi preuzeti nikakvu odgovornost, a meni i njoj govori da smo neodgovorni i nesposobni za odgajanje djeteta. Zanimaju me naša prava. Hvala unaprijed.
 
Poštovani,
Vaša djevojka je pod skrbništvom svojih roditelja do 18. godine ili dok ne stekne poslovnu sposobnost udajom ili rođenjem djeteta (poslovnu sposobnost u ta dva slučaja može tražiti tek kad napuni 16 godina, prije ne). To znači ukoliko se preseli kod Vas bez dopuštenja roditelja koji zakonski moraju skrbiti o njoj, ona u stvari sama sebi radi probleme a ujedno se time i vi izlažete riziku da Vas njeni roditelji prijave. Ono što možete učiniti je da zajedno odete u nadležni centar za socijalnu skrb, objasnite situaciju u kojoj se nalazite, posebice ako je djevojka pod prijetnjama za pobačaj, te će joj tada centar pronaći privremeni smještaj. Nažalost, iako ste punoljetni, Vi ne možete skrbiti o sebi, njoj i djetetu koje zahtjeva financijske izdatke, stoga je najprimjerenije da podržite djevojku u odlasku u centar za socijalnu skrb. Ne morate se bojati centra jer je on u službi pomoći ljudima u riziku i potrebi i posebice je važno da ga uključite u daljnja odlučivanja kako nebi prekršili neke od zakonskih normi i time si dodatno otežali situaciju.
 
 

 

© Mama je mama 2019