Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 

Postovana, imam 26 god i vec 2 godine pijem adexu. Dogodilo mi se da sam zadnju tabletu prije pauze od 7 dana popila kasnije za nekih 7 sati... i zanima me jos dali je moguce da Lamal utjece na djelovanje adexe ili obrnuto. Lamal pijem vec godinu dana uz adexu. 100mg ujutro i 150mg uvecer. Hvala

Hormonska kontracepcija koju piješ može smaniti djelovanje lamotrigina (Lamal),dok se u vrijeme 7-dnevne pauze, u kojoj ne piješ pilule, njegove vrijednosti povećavaju. Da do toga nebi došlo može se uzimati hormonska kontracepcija bez pauze, o čemu se moraš dogovoriti sa svojim ginekologom. Može se također mjeriti koncentracija lijeka u serumu i prema tome određivati doza lijeka. O tome se moraš konzultirati se sa svojim liječnikom koji ti prepisuje Lamal.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Kako se ponašati prvi put?

Helena Rajčić
22. 07. 2014.
AUTORICA:
Helena Rajčić
mag. psihologije
Za dva dana imam dogovoreno s momkom da imamo odnos. Meni je prvi put, njemu nije. Interesira me za zaštitu, je li dovoljno samo da ima kondom on ili trebaju i pilule? Bit će mi 14. dan ciklusa. Ima li šanse da dođe do neželjene trudnoće?
I što i kako da se ponašam prvi put?
 
Nijedna metoda kontracepcije nije 100 posto sigurna. Ako se ispravno koristi, postotak sigurnosti kondoma je 97%, pilule 99%, pri čemu jedino kondomi pružaju zaštitu od spolno prenosivih bolesti. Uz to, 14. dan ciklusa jedan je od najplodnijih dana, za detaljnije informacije o plodnim i neplodnim danima konzultiraj članak na našoj stranici pod nazivom:
Kalendarska ili ritmična metoda izračunavanja plodnih i neplodnih dana
 
U tvom pitanju kako se ponašati prvi put primjećujem nesigurnost i dileme vezano uz stupanje u spolni odnos. Važno je da si postaviš pitanje jesi li uistinu spremna. Jako je pohvalno da brineš o kontracepciji, što pokazuje tvoju zrelost, ali je uz to važno i da možeš o svojim dilemema (koje su uobičajne za prvi put) razgovarati s dečkom, izraziti mu svoje osjećaje i potrebe, što želiš, a što ne.
 
 

© Mama je mama 2019