Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
 
Veliki pozdrav. Zabrinuta sam i trebam pomoc.
Prije oko mjesec i po dana sam dobila recept od ginekologa za antibaby pilule(Kleodina).Pitala sam ga sa obzirom da se pilule pocinju uzimat sa prvim danom menstrualnog ciklusa a ja nisam mogla da cekam mjesec dana sa obzirom da mi je tek menstruacija zavrsila,rekao mi je da smijem uzeti i prije menstruacije ali 2 sedmice da nemam odnose sta sam i uradila.Nakon 2 sedmice sam dobila menstruaciju i nisam uzela pilule 7 dana kako inace procedura ide ali nisam imala ni odnose....onda posle 7 dana sam opet pocela uzimati do danasnjeg dana a menstr.mi je zadnja bila 14 og jula...
Pitanje je...je li moguce da mi se sta hormonski poremetilo jer inace nakon 21 dana se prestane sa pilulama i dobije se menstruacija a ja ih od pocetka nisam uzela po proceduri i sad se bojim trudnoce iako pilule uzimam svaki dan od pocetka jula osim tih 7 dana pauze...a menstruaciju nemam vec mjesec dana. Molim vas pomozite mi Pozdrav

Hormonska kontracepcija, pa tako i Kleodina počinju se uzimati 1.dan menstruacije zato da bi već počela kontracepcijska zaštita i sigurnost od trudnoće iza te menstruacije. Sve druge kombinacije uzimanja ne daju sigurnu zaštitu. Nije posve jasno koliko dugo uzimaš kontracepciju i kada si trebala dobiti menstruaciju. Najbolje da se javiš svom ginekologu, da napravi ultrazvučni pregled i korigira uzimanje tableta i vidi gdje si u uzimanju tableta pogriješila.
 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Novčana pomoć

Bojan Krsnik
18. 02. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Imam 16,5 godina i trudna sam mjesec dana. Zanima me mogu li dobiti ikakvu socijalnu pomoć za sebe i dijete, otac mog djeteta je punoljetan i trenutno radi na tome da se zaposli, ali svaka pomoć bi nam dobrodošla.

Sve dok si maloljetna tvoji roditelji ili skrbnici moraju skrbiti o tebi. Roditeljska skrb prestaje kad dijete stekne poslovnu sposobnost (punoljetnošću, rođenjem djeteta ili sklapanjem braka prije punoljetnosti). Roditelji ujedno moraju i uzdržavati svoju maloljetnu djecu. Obiteljski zakon kaže da roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje ne živi s njim u obiteljskoj zajednici a bio je dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje. Roditelji su dužni uzdržavati i punoljetno dijete koje se redovito školuje i ispunjava sve obveze, pa čak i godinu dana nakon prestanka obrazovanja ukoliko se dijete ne može zaposliti.


Iz tvog se pitanja ne razaznaje živiš li još s roditeljima ili s dečkom, no sve dok si maloljetna i bez poslovne sposobnosti o tebi skrbe roditelji i oni od centra za socijalnu skrb traže neku od novčanih naknada ukoliko za tim postoji potreba. Iste ćeš radnje moći i ti poduzimati kad postaneš punoljetna ili stekneš poslovnu sposobnost. Do tada savjetujemo da pomoć (npr. jednokratnu novčanu pomoć) potraži tvoj dečko ili da se obratiš centru ukoliko smatraš da se tvoji roditelji neadekvatno brinu o tebi, posebice ako ti treba naći odgovarajući smještaj.

 

© Mama je mama 2019