Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
 
Veliki pozdrav. Zabrinuta sam i trebam pomoc.
Prije oko mjesec i po dana sam dobila recept od ginekologa za antibaby pilule(Kleodina).Pitala sam ga sa obzirom da se pilule pocinju uzimat sa prvim danom menstrualnog ciklusa a ja nisam mogla da cekam mjesec dana sa obzirom da mi je tek menstruacija zavrsila,rekao mi je da smijem uzeti i prije menstruacije ali 2 sedmice da nemam odnose sta sam i uradila.Nakon 2 sedmice sam dobila menstruaciju i nisam uzela pilule 7 dana kako inace procedura ide ali nisam imala ni odnose....onda posle 7 dana sam opet pocela uzimati do danasnjeg dana a menstr.mi je zadnja bila 14 og jula...
Pitanje je...je li moguce da mi se sta hormonski poremetilo jer inace nakon 21 dana se prestane sa pilulama i dobije se menstruacija a ja ih od pocetka nisam uzela po proceduri i sad se bojim trudnoce iako pilule uzimam svaki dan od pocetka jula osim tih 7 dana pauze...a menstruaciju nemam vec mjesec dana. Molim vas pomozite mi Pozdrav

Hormonska kontracepcija, pa tako i Kleodina počinju se uzimati 1.dan menstruacije zato da bi već počela kontracepcijska zaštita i sigurnost od trudnoće iza te menstruacije. Sve druge kombinacije uzimanja ne daju sigurnu zaštitu. Nije posve jasno koliko dugo uzimaš kontracepciju i kada si trebala dobiti menstruaciju. Najbolje da se javiš svom ginekologu, da napravi ultrazvučni pregled i korigira uzimanje tableta i vidi gdje si u uzimanju tableta pogriješila.
 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Mogu li me roditelji spriječiti da se odselim?

Iva Buconjić
03. 04. 2018.
AUTORICA:
Iva Buconjić
mag.psych.

Imam 18 godina i zelim otici od kuce. Roditelji mi ne dopustaju da odem i prijete mi tuzbom, prijete da ce uzeti moju osobnu, putovnicu, da ce mi ukinuti zdravstveno i sva placanja. Ja samo zelim otici od kuce, a i imam gdje. Ne trebam doslovno nista od njih, ni novac ni podrsku, doslovno nista, samo zelim otici. Jel smijem otici? Koja su moja prava? Ako odem jel moze tuzit mene, decka kod kojeg planiram otici? Moze li nam nesto napraviti po zakonu?

Želja i potreba za većom samostalnošću i odvajanjem od roditelja prirodan je dio odrastanja te je u tvojim godinama razumljiv. Obzirom da si navršio/la 18 godina, pred zakonom si punoljetan/na uz sva prava i obaveze koje to nosi. Dakle, ukoliko se želiš odseliti, roditelji te u tome ne mogu spriječiti. S druge strane, odlazak od roditelja velika je stvar u životu svakog mladog čovjeka, kao i njegovih roditelja. Važno je pri donošenju takvih odluka dobro promisliti o svim odgovornostima koje samostalni život donosi te možemo li na njih odgovoriti. Pri tome treba voditi računa i o tome kako zahtjevi koje život stavlja pred nas nisu samo financijske i materijalne prirode. Dobro je u tome imati pomoć i podršku ljudi koji su nam važni – prijatelja, partnera, ali i roditelja. Iz tvojeg pitanja iščitavam kako te reakcija roditelja uzrujava što svakako mogu razumjeti. Ipak, čini mi se kako je ona posljedica velike brige za tebe. Nisi napisao/la jesi li završio/la školu, radiš li, jesu li upoznali dečka kod kojega se planiraš odseliti? Možda bi im odgovori na ova, a vjerujem i mnoga druga pitanja olakšali situaciju. Vjerujem kako je i tebi ipak važan vaš odnos te bih ti savjetovala da svakako otvoreno popričate. To podrazumijeva da obje strane iznesu svoje želje, potrebe i brige, ali i saslušaju tuđe. Otvoren razgovor pokazuje zrelost, često olakša napete životne situacije te učvrsti odnos među ljudima. Ukoliko smatraš kako ti u tome treba podrška, bilo bi nam drago kada bi se javio/la u naše savjetovalište ukoliko si iz Zagreba. Ako si iz drugog dijela Hrvatske, možemo se čuti na drugi način ili ti preporučiti stručnjaka koji ti je bliže.

 

© Mama je mama 2019