Nives Šikanić Dugić
20. 05. 2014.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Imam 18 godina  i počela sam piti kontracepcijske pilule. Prokrvarila sam 9.4. ali samo preko noći sam imala „mengu“. Popila sam tabletu tu noć jer je rečeno da se prvi dan menge treba popiti. Drugi dan i ostale dane  ja više ne krvarim ali sam nastavila piti tablete. Zvala sam ginekologinju,  rekla je da ako je očekivana menga da nastavim piti. Sad meni nije jasno je li ta tableta  počela djelovati jer nisam imala normalnu mengu nego eto samo tu jednu noć  a imala sam nezaštićeni odnos nakon treće tablete?

Ukoliko si dobila redovnu menstruaciju i počela piti kontracepcijske pilule tada se, zbog hormona iz pilule, menstruacije skraćuju, postaju oskudnije i, na kraju, prestanu. Ukoliko si prethodni ciklus koristila zaštitu, kondom, onda ne trebaš brinuti, a ukoliko se dogodio odnos bez zaštite tada treba napraviti ultrazvučni pregled nakon sljedeće menstruacije, da budeš sigurna da je sve u redu. Inače, kontracepcijska zaštita s početkom uzimanja kontracepcijske pilule počinje odmah nakon te menstruacije.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Moja prava

Bojan Krsnik
18. 03. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Molim da mi pomognete savjetom. Moja djevojka je trudna, sad će biti 5,5 mjeseci. Ona ima 16, a ja 19 godina. Završio sam školu i radim, ona je sada drugi srednje. Njeni roditelji mene ne vole od početka, brane joj da se viđa sa mnom, ja ne smijem ni blizu njihovoj kući. Ja sam uz nju, htio bih da se zajedno brinemo za dijete, ali se bojim da oni to neće dozvoliti. Ona im se boji suprotstaviti jer ako se suprotstavlja onda je stalno svađa, a njoj to bude jako stresno. Šta da radim, kakva su u cijeloj priči moja prava, ja sam ipak otac djeteta. Hvala na odgovoru.


Ono što bi na samom početku valjalo istaknuti i čega morate biti svjesni je da se i vaši roditelji nalaze u jednoj novoj situaciji kojoj se također kao ni vi nisu nadali, te ih poput vas čeka nova životna uloga – njihova djeca postaju roditelji, a oni bake i djedovi. Promjene životnih uloga često izazivaju stres, kako kod vas, tako i kod njih.


Ključna stvar koju si ovdje spomenuo je suprotstavljanje. Roditelji se vrlo često zaštitnički postavljaju prema svojoj djeci i u nedostatku kvalitetne komunikacije dolazi do suprotstavljanja i nerazumijevanja na obje strane. Savjetujem vam da razumno i staloženo porazgovarate s njenim roditeljima, ne suprotstavljajući se odmah njihovom mišljenju, već dopuštajući jedni drugima da iznesete svoje stavove i očekivanja. Nekada pretpostavljamo ono najgore bez da smo pokušali nešto učiniti i razgovarati te nas to onda koči u postizanju željenog cilja. Pohvalno je to što si završio školu i pronašao posao što dokazuje da si marljiv i radišan, te kao budući partner njihove kćeri planiraš odgovornu zajedničku budućnost.

 
Pročitaj više

© Mama je mama 2019