Nives Šikanić Dugić
16. 10. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovanje!  Trudna sam i radila sam Papa test koji je pokazao da imam upalu, promjene na stanicama i mješanu floru...Pronađene su stanice: skvamozne, metaplastične, cilindrične i endocervikalne...Nađeni su leukociti i eritrociti+...Možete li mi reći da li se radi o nečemu veoma lošem, šta je potrebno dalje da radim? Da li to ukazuje na neke bolesti i da li može izazvati pobačaj?

Ne trebas se brinuti. Ukoliko na Papa testu postoji upala ginekolog može učiniti cervikalne briseve i prema nalazu ordinirati ciljanu terapiju, s obzirom na trudnoću. Obično se nakon provedene terapije napravi i kontrolni Papa test da se vidi da je sve u redu. 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Problemi s dečkom i njegovim roditeljima

Martina Trbus
15. 12. 2013.
AUTORICA:
Marina Trbus
prof.psih.

Imam 19 godina i malog sina od 14 mjeseci. Kad sam zatrudnila dečko i ja smo odlučili da ćemo zajedno živjeti ali se nismo vjenčali. Već godinu i pol živimo s njegovim roditeljima i sve bi bilo dobro da se oni ne miješaju stalno radi čega se svađamo. Ja sam jednom već htjela otići ali ne znam gdje da idem a i s dečkom su odnosi super sve dok njih nema blizu. Brinem se i zato što se miješaju u odgoj našeg sina, stalno prigovaraju kad ja nešto napravim, sve mu dopuštaju i sad on više ništa ne sluša. Ponekad mi je užasno teško i ne znam kako se postaviti, a vidim da za njega ova situacija nije dobra. Što da radim? Kako da se postavim da njega zaštitim, a da i meni više nije situacija neizdrživa. Molim pomozite.

Poštovana, iz vašeg pitanja čujem dvije stvari, jedna je potreba da budete samostalni u svojem partnerskom odnosu i u odgoju vašeg djeteta. S druge strane, pomoć roditelja vašeg partnera vam je dobrodošla, kako oko stambenog rješenja, tako i pomoći oko djeteta. Predlažem tri vrlo konkretne stvari. Prva je da sjednete s partnerom i napišete na papir sve prednosti i nedostatke života sa roditeljima, kao i samostalno, bez roditelja. Detaljno sastavite koliko bi vam trebalo novaca da živite s roditeljima, koliko da živite samostalno, tko bi pričuvao sina, koliko bi vas koštale namirnice, režije, struja. Također, vodite računa i kako biste osigurali čuvanje djeteta kada biste živjeli s roditeljima, odnosno samostalno da vi i partner možete izaći na kavu ili neki izlazak s prijateljima. Tek tada donesite odluku i plan kada i pod kojim uvjetima ćete otići u samostalan život.

Pročitaj više

© Mama je mama 2019