Dubravko Lepušić
14. 01. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani,u 35 tjednu trudnoce sam i na ultrazvuku doktor mi  je rekao da je beba teska 2240g i da je manja za 10 dana.Slabo dobija na tezini,pre mesec dana je imala 1670g.Od cega zavisi dobijanje na tezini bebe i da li bih ja mogla nekako da uticem da dobija vise na tezini?Hvala


beba manja za deset dana, kao što pišete, je još u okvirima normalnog rasta. Naime oscilacije oko 7-10 dana u plusu ili minusu te toleriraju kao još uvijek normalne oscilacije.
Pri tome bitan je prosjek rasta kroz cijelu trudnoću a ne samo usporedba dva nalaza. Vi utićete normalnom prehranom. Ako trebaju bilo kakve dodatne prehrane, to će Vas savjetovati Vaš liječnik...ako će uopće to biti potrebno.

 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Dokazivanje očinstva i prezime djeteta

Bojan Krsnik
17. 02. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Poštovani, prilikom upisa djeteta u maticu rođenih navela sam nevjenčanog supruga kao oca djeteta. Centar ga je pozvao na razgovor prilikom čega je on izjavio da želi DNA analizom dokazati očinstvo i tada se tek upisati u maticu rođenih ali pod uvjetom da dijete nosi njegovo prezime. Ja ću na to pristati jer je on otac djeteta, no ne želim da dijete nosi njegovo prezime. Što da radim?


Poštovana, koliko vidim radi se o dobrovoljnom pristupu testiranju.  Nakon rezultata testiranja, ukoliko je Vaš nevjenčani suprug otac djeteta, upisat će ga se u maticu rođenih kao ocem djeteta s čime se Vi i slažete jer ste ga kao takvim i naveli prilikom upisa u maticu, te će on time preuzeti obvezu materijalnog uzdržavanja i ostalih prava i obveza određenih Obiteljskim zakonom.
Ukoliko se ne možete dogovoriti o prezimenu djeteta, prema Zakonu o osobnom imenu, osobno ime odredit će nadležni centar za socijalnu skrb u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva jednog od roditelja. Osobno ime maloljetnog djeteta čiji roditelji nisu u braku, promijenit će se na zahtjev roditelja kod kojeg dijete živi ili kojemu je povjereno sukladno pravomoćnoj sudskoj odluci, uz suglasnost drugog roditelja. U slučaju nepostojanja suglasnosti drugog roditelja, nadležni centar za socijalnu skrb će na zahtjev roditelja koji traži promjenu osobnog imena, utvrditi je li zatražena promjene osobnog imena u interesu djeteta. Rješenje nadležnog centra za socijalnu skrb roditelj mora priložiti zahtjevu za promjenu osobnog imena djetetu.

Zahtjev za promjenu osobnog imena rješava nadležni ured državne uprave u županiji, odnosno Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba prema prebivalištu podnositelja zahtjeva.

 

 

© Mama je mama 2019