Dubravko Lepušić
14. 01. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani,u 35 tjednu trudnoce sam i na ultrazvuku doktor mi  je rekao da je beba teska 2240g i da je manja za 10 dana.Slabo dobija na tezini,pre mesec dana je imala 1670g.Od cega zavisi dobijanje na tezini bebe i da li bih ja mogla nekako da uticem da dobija vise na tezini?Hvala


beba manja za deset dana, kao što pišete, je još u okvirima normalnog rasta. Naime oscilacije oko 7-10 dana u plusu ili minusu te toleriraju kao još uvijek normalne oscilacije.
Pri tome bitan je prosjek rasta kroz cijelu trudnoću a ne samo usporedba dva nalaza. Vi utićete normalnom prehranom. Ako trebaju bilo kakve dodatne prehrane, to će Vas savjetovati Vaš liječnik...ako će uopće to biti potrebno.

 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Noćne more kod djeteta

Helena Rajčić
29. 01. 2014.
AUTORICA:
Helena Rajčić
mag. psihologije

Molim da mi pomognete savjetom. Imam 20 godina i dijete od 30 mjeseci. On se već neko vrijeme budi  usred noći u morama i nikako da se odvikne od bočice. Kako ga odvići i trebam li uopće već krenuti s odvikavanjem?

Većina djece ima noćne more u nekom periodu djetinjstva i one su sastavni dio razvoja dječje psihe. Djecu u toj dobi loši snovi jako uznemiruju jer još uvijek ne razumiju dobro razliku između sna i stvarnosti. Važno je da svom djetetu pružiš osjećaj sigurnosti i zaštićenosti tako da ga zagrliš i utješiš. Nježno mu i sa smiješkom objasni da je sve u redu i da nema opasnosti. Ostani uz njega dok se ne smiri i ne pokaže da je spremno za nastavak spavanja.

Također, u njegovoj sobi možeš ostaviti upaljeno noćno svjetlo, ponuditi omiljenu igračku kao društvo, čitati mu bajke ili priče povezane s mirnim spavanjem. Tijekom dana možeš obratiti pažnju na televizijske emisije ili crtane filmove koje dijete gleda (možda su nasilni, zastrašujući ili neprimjereni njegovoj dobi).

Pročitaj više

© Mama je mama 2019