Dubravko Lepušić
14. 01. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani,u 35 tjednu trudnoce sam i na ultrazvuku doktor mi  je rekao da je beba teska 2240g i da je manja za 10 dana.Slabo dobija na tezini,pre mesec dana je imala 1670g.Od cega zavisi dobijanje na tezini bebe i da li bih ja mogla nekako da uticem da dobija vise na tezini?Hvala


beba manja za deset dana, kao što pišete, je još u okvirima normalnog rasta. Naime oscilacije oko 7-10 dana u plusu ili minusu te toleriraju kao još uvijek normalne oscilacije.
Pri tome bitan je prosjek rasta kroz cijelu trudnoću a ne samo usporedba dva nalaza. Vi utićete normalnom prehranom. Ako trebaju bilo kakve dodatne prehrane, to će Vas savjetovati Vaš liječnik...ako će uopće to biti potrebno.

 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Dečko nema povjerenja u mene

Marina Ecimović
18. 05. 2016.
AUTORICA:
Marina Ecimović
mag. .psych.
Poštovanje, dečko i ja imamo problem u vezi. Zajedno smo već godinu i 5 mjeseci. On se nikako ne može pomiriti s mojom prošlosti. Naime imala sam dva dečka prije njega s kojima sam imala seksualne odnose i to sam mu rekla, ali on nikako da se pomiri s tim. Jedno vrijeme bude dobro i onda svađa: „Ti si ovakva. ti si onakva, imala si ih više, sve lažeš...“ I tako često. Pa ne znam što da učinim i kako da postupim u vezi toga? Pozdrav.
 
Poštovana, čini se da ti i dečko imate problem s povjerenjem u vašoj vezi. Točnije, tvoj dečko je taj koji teško uspostavlja povjerenje, a koje je nužno u zdravoj i stabilnoj ljubavnoj vezi. Ukoliko partneri ne vjeruju jedno drugome, uvijek se javlja nekakva sumnja na bilo kakve postupke druge osobe te stoga posljedično stalno izbijaju nove svađe. U takvom odnosu bilo kakva sitnica može biti povod za svađu. Također je i u velikoj mjeri zastupljena ljubomora te će dečko na svakog drugog dečka u tvom životu gledati kao na potencijalnu prijetnju. Ono što možeš napraviti je da iskreno razgovaraš sa svojim dečkom. Reci mu kako se osjećaš zbog njegovih stalnih vraćanja na tvoju prošlost i koliko te to boli što ti ne vjeruje u potpunosti. Pojasni mu da prošlost ostaje prošlost, a da bi vaša veza imala budućnost reci mu da ti mora vjerovati, jer na ovaj način vaša veza ne može puno napredovati te je opterećujuća i tebi i njemu. Pokaži mu da voliš samo njega i da želiš samo njega. Ako sve to ne uspije te ti on i dalje ne bude vjerovao, onda razmisli je li on pravi dečko za tebe odnosno možeš li se nositi s njegovim manjkom povjerenja u tebe. Sretno!
 

© Mama je mama 2019