Nives Šikanić Dugić
14. 01. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani,imam 22 godine i jednu uspjesnu trudnocu i nazalost dvije neuspjesne od kojih je jedna zavrsila i kiretazom.Posle toga smo ja i partner pokusavali dobiti bebu ali bezuspjesno.Zadnju menstruaciju sam imala u novembru a sledeceg.mjeseca mi je izostala  ali sam ipak odlucila sacekati sa testom.Prije sedmicu dana sam uradila test i pojavila se i druga veoma blijeda crta.Otisla sam ginekologu gdje mi je ustanovio malu trudnocu odnosno vidio je malu crnu tackicu ili gestacijski mesak.Nazalost,nakon dva dana sam primijetila blago krvarenje vidljivo samo na toalet papiru i malo na donjem vesu koje je nestajalo na momente i vracalo se a juce mi se malo pojacalo kao i danas ali oskudnije od menstrualnog krvarenja.Da li je to ipak pobacaj ili mozda nesto drugo zbog hormona?Izvinjavam se na malo duzem tekstu.Hvala unapred i veliki pozdrav.


Kod izostanka mensturacije  i kod sumnje na  trudnoću  može se napraviti krvni test –beta HCG koji  je najosjetljivi i prvi može potvrditi malu trudnoću. Na taj način ćete znati da li je uopće u pitanju trudnoća,  da li je prijeteći spontani pobačaj  zbog krvarenja ili će test isključiti trudnoću pa se tada radi samo o kašnjenju menstruacije.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Kupovina kondoma kao maloljetnik

Bojan Krsnik
09. 02. 2016.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Dobra večer. Zanima me mogu li kupiti kondom kao maloljetnik? Imam 17 godina, a moja cura i ja bismo htjeli iskušati sex. Ako mogu kupiti, koji je vaš savjet- koje kondome kupiti? Hvala unaprijed.

Poštovani, drago mi je što djevojka i ti unaprijed razmišljate o zaštiti tijekom spolnog odnosa, što pokazuje određenu zrelost. Kondomi se mogu kupiti u ljekarnama, trgovinama, drogerijama, kioscima, benzinskim crpkama i nije važno koliko godina imaš, već koliko si psihički zreo za stupanje u spolni odnos. Smiješ ih kupiti kao maloljetnik. Kondoma ima različitih veličina, boja, okusa i cijena. Važno je da na početku kupiš one za koje smatraš da odgovaraju tvom penisu jer preveliki mogu tijekom odnosa skliznuti, što predstavlja opasnost od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti, a premaleni ga mogu jako stisnuti i time utjecati na erekciju i užitak, te čak i pući što nas dovodi opet do onog prvog problema. Savjetujem ti da priije korištenja kondoma oboje pročitate upute kako se stavlja i koristi kako biste spriječili njihovo pucanje. Svako pakiranje bilo kojeg proizvođača sadrži i upute.

Kondom je kontracepcijsko sredstvo koje štiti od spolno prenosivih bolesti i trudnoće u 99% slučajeva i poželjno ga je koristiti unatoč tome što djevojka koristi možda i još neki drugi oblik zaštite (pilule, spirala, dijafragma) kao i kod različitih vrsta odnosa (oralni, vaginalni, analni). Isti kondom nemojte koristiti više puta. Jako je važno da naučite cijeniti sebe i svoje tijelo, a uporaba zaštite je dobar korak ka tome.

© Mama je mama 2019