Nives Šikanić Dugić
14. 01. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani,imam 22 godine i jednu uspjesnu trudnocu i nazalost dvije neuspjesne od kojih je jedna zavrsila i kiretazom.Posle toga smo ja i partner pokusavali dobiti bebu ali bezuspjesno.Zadnju menstruaciju sam imala u novembru a sledeceg.mjeseca mi je izostala  ali sam ipak odlucila sacekati sa testom.Prije sedmicu dana sam uradila test i pojavila se i druga veoma blijeda crta.Otisla sam ginekologu gdje mi je ustanovio malu trudnocu odnosno vidio je malu crnu tackicu ili gestacijski mesak.Nazalost,nakon dva dana sam primijetila blago krvarenje vidljivo samo na toalet papiru i malo na donjem vesu koje je nestajalo na momente i vracalo se a juce mi se malo pojacalo kao i danas ali oskudnije od menstrualnog krvarenja.Da li je to ipak pobacaj ili mozda nesto drugo zbog hormona?Izvinjavam se na malo duzem tekstu.Hvala unapred i veliki pozdrav.


Kod izostanka mensturacije  i kod sumnje na  trudnoću  može se napraviti krvni test –beta HCG koji  je najosjetljivi i prvi može potvrditi malu trudnoću. Na taj način ćete znati da li je uopće u pitanju trudnoća,  da li je prijeteći spontani pobačaj  zbog krvarenja ili će test isključiti trudnoću pa se tada radi samo o kašnjenju menstruacije.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Dati dijete na posvojenje?


17. 02. 2014.
AUTORICA:
Vesna Šugar
mag.act.soc.

Otkrila sam da sam trudna i to 13 tjedana kad više ne mogu prekidati trudnoću. Dečku koji je otac djeteta ni ne mogu reći da sam trudna jer više niti nismo skupa, a i razišli smo se u ružnim odnosima. Nikome još nisam rekla, znam da će doma biti užasna situacija. Prije nego uopće nešto kažem htjela bih znati što se sve može učiniti. Premlada sam za dijete i razmišljam da bi bolje bilo dati dijete na posvojenje čim se rodi. Otkud krenuti i kome se obratiti? Do kad se trebam odlučiti? Molim pomozite.

Postupak posvojenja djeteta provodi Centar za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta. Odluku o posvojenju ne trebaš donijeti odmah, obzirom da si maloljetna. Prema čl. 125 Obiteljskog Zakona st.3 Ne može se posvojiti dijete maloljetnih roditelja. st.4 Iznimno može se posvojiti dijete maloljetnih roditelja, nakon godinu dana od rođenja djeteta, ako nema izgleda da će se ono podizati u obitelji roditelja ili bake ili djeda odnosno drugih bližih srodnika. U vezi toga svakako trebaš otići kod socijalnog radnika u Centar za socijalnu skrb, a prije toga možeš doći i u naše Savjetovalište, kako bismo razmotrile druge mogućnosti rješavanja tvoje situacije.

 

 

© Mama je mama 2019