Nives Šikanić Dugić
14. 01. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani,imam 22 godine i jednu uspjesnu trudnocu i nazalost dvije neuspjesne od kojih je jedna zavrsila i kiretazom.Posle toga smo ja i partner pokusavali dobiti bebu ali bezuspjesno.Zadnju menstruaciju sam imala u novembru a sledeceg.mjeseca mi je izostala  ali sam ipak odlucila sacekati sa testom.Prije sedmicu dana sam uradila test i pojavila se i druga veoma blijeda crta.Otisla sam ginekologu gdje mi je ustanovio malu trudnocu odnosno vidio je malu crnu tackicu ili gestacijski mesak.Nazalost,nakon dva dana sam primijetila blago krvarenje vidljivo samo na toalet papiru i malo na donjem vesu koje je nestajalo na momente i vracalo se a juce mi se malo pojacalo kao i danas ali oskudnije od menstrualnog krvarenja.Da li je to ipak pobacaj ili mozda nesto drugo zbog hormona?Izvinjavam se na malo duzem tekstu.Hvala unapred i veliki pozdrav.


Kod izostanka mensturacije  i kod sumnje na  trudnoću  može se napraviti krvni test –beta HCG koji  je najosjetljivi i prvi može potvrditi malu trudnoću. Na taj način ćete znati da li je uopće u pitanju trudnoća,  da li je prijeteći spontani pobačaj  zbog krvarenja ili će test isključiti trudnoću pa se tada radi samo o kašnjenju menstruacije.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Tjeraju nas na pobačaj

Bojan Krsnik
02. 10. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada
Poštovanje. Imam 18 godina a moja cura koja ima 15 godina ostala je u drugom stanju. Trenutno još završavam školu i tražim posao, ali imat ću to sve dok ona ne rodi. Trenutno je u 7. tjednu trudnoće, a kod njenih roditelja ne ide. Konstantno su svađe, njena majka želi na sve sile abortus, a mi ne želimo. Želimo to dijete, a njoj ne možemo objasniti šta želimo jer ne želi saslušati. Zanima me koja su naša prava i može li netko umjesto nje odlučti da abortira. Zanima me može li mene centar za socijalnu skrb prijaviti. Molim vas za savjet šta i kako dalje da radimo. Majka ju želi strpati u dom i ne želi preuzeti nikakvu odgovornost, a meni i njoj govori da smo neodgovorni i nesposobni za odgajanje djeteta. Zanimaju me naša prava. Hvala unaprijed.
 
Poštovani,
Vaša djevojka je pod skrbništvom svojih roditelja do 18. godine ili dok ne stekne poslovnu sposobnost udajom ili rođenjem djeteta (poslovnu sposobnost u ta dva slučaja može tražiti tek kad napuni 16 godina, prije ne). To znači ukoliko se preseli kod Vas bez dopuštenja roditelja koji zakonski moraju skrbiti o njoj, ona u stvari sama sebi radi probleme a ujedno se time i vi izlažete riziku da Vas njeni roditelji prijave. Ono što možete učiniti je da zajedno odete u nadležni centar za socijalnu skrb, objasnite situaciju u kojoj se nalazite, posebice ako je djevojka pod prijetnjama za pobačaj, te će joj tada centar pronaći privremeni smještaj. Nažalost, iako ste punoljetni, Vi ne možete skrbiti o sebi, njoj i djetetu koje zahtjeva financijske izdatke, stoga je najprimjerenije da podržite djevojku u odlasku u centar za socijalnu skrb. Ne morate se bojati centra jer je on u službi pomoći ljudima u riziku i potrebi i posebice je važno da ga uključite u daljnja odlučivanja kako nebi prekršili neke od zakonskih normi i time si dodatno otežali situaciju.
 
 

 

© Mama je mama 2019