Dubravko Lepušić
27. 02. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovana, Jucer sam bila na UZ i ljekar me je uputio u veci grad samo zato sto su bebina usta bila dugo otvorena (zatvorila je na sekundu, pa opet otvorila sirom), rekao je da to moze da upucujena na mnogo toga, rascijep usne, nepca.. Ali on nije dovoljno strucan da daje dijagnoze. Prije ponedeljka uopste ne moze da se zakaze pregled, a ja cu da poludim od brige. Inace sam 27+3 dan trudnoce. Ostale mjere su kaze u redu (bdp 77, hc 269, ac 223, fl 48), jer sam i ja krupna i visoka, do sad je beba imala zatvorena usta na pregledima i nista nije upucivalo ni na kakav problem. Hvala unaprjed na odgovoru.

To sa zatvorenim i otvorenim ustima nije nikakav kriterij ev rascjepa usne. Mozda cisto radi provjere da ucinite 3 D uzv pregled s posebnim pregledom celjusti.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Nakon porodiljnog premještena na drugo radno mjesto sa nižom plaćom

Ines Bojić
25. 04. 2019.
AUTORICA:
Maja Sammsa
dipl.iur.
 

Poštovana, Molim Vas pomoć i savjet.
Prije porodiljnog sam bila na radnom mjestu Voditelj tima u administraciji, direktor mi je obećao da me moje radno mjesto čeka i kad se vratim.
22.11.2018. vratila sam se s porodiljnog na istu plaću i isti naziv radnog mjesta, ali poslove voditelja tima nisam obavljala, jer ih i dalje obavlja moja zamjena.
01.02.2019. sam dobila novi ugovor o radu s radnim mjestom Administrator i plaćom manjom za 1200 kn s objašnjenjem da potrebe za Voditeljem nema. Rok za potpis ugovora mi je petak 08.02.2019. U firmi sam 4,5 godina.
Ne znam šta da napravim, jako sam ponižena i degradirana i najradije ne bih potpisala novi ugovor, ali vjerovatno ću dobiti otkaz ako ga ne potpišem. Koji je Vaš savjet? Znam da mi poslodavac može promijeniti radno mjesto, ali smije li mi ponuditi nepovoljnije uvjete (plaću)?
Hvala i lijepi pozdrav

Teško mi je išta reći bez ugovora o radu i novog ugovora. Inače, ako je prestala potreba za obavljanjem poslova koje je radnik obavljao prije korištenja rodiljnog dopusta poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za druge poslove, ali uvjeti ne smiju biti nepovoljniji. Sad, to je podlozno manipulaciji...
Ako odbije potpis novog ug. mozete dobiti otkaz.

© Mama je mama 2019