Dubravko Lepušić
10. 04. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog
 
Postovani, Molim vas za savet 22. nedelja sam trudnoće i ginekolog je rekao da imam visak plodove vode a beba ima 600g sto je mnogo za ovu nedelju. Čekam rezultate da li je gestacijski dijabetes inače moja kilaza je mala svega 50kg slatkiše ne jedem vrlo malo voća i to su mi izbacili. Na sta ukazuje ovako veliko napredovanje bebe?

Jedna od prvih stvari koje se kontroliraju u ovim slucajevima je pitanje povisenog secera odnosno dijabetesa tako da to svakako treba rascistiti. To je jedan od najcescih i glavnih razloga viska plodne vode i vece bebe. Jedenje ili ne jedenje slatkog nema veze s tim kao ni vasa trenutna kilaza.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Noćne more kod djeteta

Helena Rajčić
29. 01. 2014.
AUTORICA:
Helena Rajčić
mag. psihologije

Molim da mi pomognete savjetom. Imam 20 godina i dijete od 30 mjeseci. On se već neko vrijeme budi  usred noći u morama i nikako da se odvikne od bočice. Kako ga odvići i trebam li uopće već krenuti s odvikavanjem?

Većina djece ima noćne more u nekom periodu djetinjstva i one su sastavni dio razvoja dječje psihe. Djecu u toj dobi loši snovi jako uznemiruju jer još uvijek ne razumiju dobro razliku između sna i stvarnosti. Važno je da svom djetetu pružiš osjećaj sigurnosti i zaštićenosti tako da ga zagrliš i utješiš. Nježno mu i sa smiješkom objasni da je sve u redu i da nema opasnosti. Ostani uz njega dok se ne smiri i ne pokaže da je spremno za nastavak spavanja.

Također, u njegovoj sobi možeš ostaviti upaljeno noćno svjetlo, ponuditi omiljenu igračku kao društvo, čitati mu bajke ili priče povezane s mirnim spavanjem. Tijekom dana možeš obratiti pažnju na televizijske emisije ili crtane filmove koje dijete gleda (možda su nasilni, zastrašujući ili neprimjereni njegovoj dobi).

Pročitaj više

© Mama je mama 2019