Dubravko Lepušić
30. 05. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani, Prosle godine sam imala konizaciju i rekonizaciju, dijagnoza Cis..nakon toga uredni nalazi. Sada sam trudna, 21 nedjelja i doktori me savjetuju strogo mirovanje do 28 nedjelje. Nalaz grlica je uredan ali s obzirom da je zbog intervencija on ostecen i skracen na 2,1cm, preventivno mirovanje. Zanima me, zasto mi ie doktor rekao mirovanje bas do 28.nedjelje a nakon toga da sam slobodna sto se tice mirovanja, zar ne bi bilo logicno da mirujem citavu trudnocu?
Veoma zahvalna, Jelena

 
Da, bilo bi logicno. Ja bi preporucio mirovanje cijelu trudnocu. Ne morate se striktno leci u krevet i mirovati ali manje kretanja i tezeg nosenja . 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Može li skrbnik ostvarivati prava na rodiljne i roditeljske potpore?

Bojan Krsnik
08. 07. 2016.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada
Ja sam majka maloljetne trudnice (15 godina) zaposlena sam.  Termin je 5. rujna, pošto ću ja biti skrbnik djeteta, imam li pravo na porodiljni dopust i da li za mene vrijedi zakon o porodiljnom 45 dana prije termina? Možda postoji drugi način da budem uz kćer tih nekoliko dana pred porod ? HVALA!!!
 
Poštovana, konzultirajući se s pravnom službom HZZO-a, dobili smo odgovor da imate pravo koristiti kao skrbnik sva prava na vremenske i novčane rodiljne i roditeljske naknade i dopuste, no tek kada iz nadležnog centra dobijete i priložite zahtjevu potvrdu da ste Vi skrbnik djetetu. Po tome, to bi značilo da ćete ostvarivati sva prava koja HZZO omogućuje, no datumom podnošenja zahtjeva. Potvrdu o skrbništvu djeteta ćete moći dobiti tek nakon rođenja djeteta, pa sukladno time, prava možete ostvarivati tek nakon rođenja djeteta, što vam onemogućava onih 45 dana rodiljnog dopusta prije rođenja djeteta. 
 
Ovakvi slučajevi, kako nam navode, nisu česti i službenici HZZO-a savjetuju da zahtjev podnesete i prije, kako biste ušli u sustav obrade te da izbjegnete zakinuće nekog od prava, a dodatnu dokumentaciju u tom slučaju (pretpostavljam) možete poslati naknadno. Vjerujem da ćete potpunije informacije dobiti ukoliko ih i sami kontaktirate i postavite pitanje, te dogovorite korake s nekim od njihovih službenika. Preporučam Vam posjetiti njihovu službenu stranicu na http://www.hzzo.hr/ kako biste lakše stupili u kontakt s njihovim službenicima ili se obratite za pomoć jednoj od njihovih podružnih službi.

 

© Mama je mama 2019