Nives Šikanić Dugić
25. 04. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani, Zadnju menatruaciju sam dobila 22 marta, medjutim sada je 22 april a meni menstruacija jos uvijek ne stize. Imam odnose sa deckom, naravno koristimo prezervativ i nikada nismo primjetili nista cudno u toku odnosa. Imam simptome pmsa, bol u grudima koja se uvijek javlja pred menstruaciju, ali mi kasni 2-3 dana. Da li trebam brinuti? I sta mi vi savjetujete?

Na uredan dolazak menstruacije utječu mnogi čimbenici, od stresa, bolesti, promjene klime,prisutnost ciste na jajniku  i dr. Zbog toga se i kašnjenje menstruacije 7-10 dana  tolerira, a ukoliko ju ne dobiješ u tom razdoblju javi se ginekologu da se napravi ultrazvuk .

Postavi pitanje našim stručnjacima

Prijava imena djeteta u vanbračnoj zajednici

Bojan Krsnik
20. 05. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada
Poštovani, uskoro ću postati mama i željela bih prijaviti dijete da nosi očevo prezime ali on neće biti prisutan prilikom poroda i prijave djeteta. Nismo vjenčani ali živimo u vanbračnoj zajednici već duže vrijeme i uz sve to on je stranac, molim pomoć.
 
Poštovana,
dijete ćete prijaviti u nadležnom matičnom uredu, u roku od 15 dana od rođenja djeteta, koji će Vam za njega izdati rodni list i domovnicu. Upis rođenja djeteta u maticu rođenih obavlja se na temelju usmene ili pisane prijave matičaru područja kojem pripada mjesto rođenja djeteta.
U Vašem slučaju kako navodite, dijete će se roditi izvan braka i time je majka ta koja prijavljuje dijete u matični ured. Kod prijavljivanja osobnog imena djetetu, rok za prijavljivanje je 30 dana od rođenja. Ime djetetu određuju roditelji osobno i sporazumno u matičnom uredu. Ukoliko otac nije prisutan nećete moći djetetu dati njegovo prezime već  svoje, a otac će naknadnim priznanjem, kada oboje kod matičara date izjavu da njega smatrate ocem djeteta, biti upisan u matičnu knjigu kao otac djeteta i tek tada možete djetetu dati očevo prezime.
 
 

© Mama je mama 2019