Nives Šikanić Dugić
25. 04. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani, Zadnju menatruaciju sam dobila 22 marta, medjutim sada je 22 april a meni menstruacija jos uvijek ne stize. Imam odnose sa deckom, naravno koristimo prezervativ i nikada nismo primjetili nista cudno u toku odnosa. Imam simptome pmsa, bol u grudima koja se uvijek javlja pred menstruaciju, ali mi kasni 2-3 dana. Da li trebam brinuti? I sta mi vi savjetujete?

Na uredan dolazak menstruacije utječu mnogi čimbenici, od stresa, bolesti, promjene klime,prisutnost ciste na jajniku  i dr. Zbog toga se i kašnjenje menstruacije 7-10 dana  tolerira, a ukoliko ju ne dobiješ u tom razdoblju javi se ginekologu da se napravi ultrazvuk .

Postavi pitanje našim stručnjacima

Može li maloljetnica zadržati dijete iako su roditelji za abortus?

Bojan Krsnik
04. 02. 2015.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada
Ako maloljetnica zatrudni i želi zadržati dijete, a roditelji žele da napravi abortus, ima li maloljetnica šanse da zadrži svoje dijete ili roditelji odlučuju umjesto nje?
 
Poštovana,
o prekidu ili zadržavanju trudnoće odlučujete sami. Jako dobro bi bilo da imate podršku obitelji i partnera. Često se zna dogoditi da roditelji burno reagiraju jer su u šoku i smatraju da Vas svojim odlukama štite, no nakon realiziranja situacije strasti se smire. Ukoliko još niste razgovarali s njima i samo se plašite tog razgovora, predlažem da zamolite partnera ili prijateljice da prisustvuju tom razgovoru kako bi Vam bili podrška.
Ukoliko su roditelji i dalje uporni, obratite se Centru za socijalnu skrb koji će zaštititi Vaša prava i interese.
Nadam se da ćete uspješno riješiti situaciju u Vašu korist, te ukoliko ste u mogućnosti posjetiti naše savjetovalište, dođite da zajednički pronađemo moguća rješenja.

© Mama je mama 2019