Nives Šikanić Dugić
25. 04. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani, Zadnju menatruaciju sam dobila 22 marta, medjutim sada je 22 april a meni menstruacija jos uvijek ne stize. Imam odnose sa deckom, naravno koristimo prezervativ i nikada nismo primjetili nista cudno u toku odnosa. Imam simptome pmsa, bol u grudima koja se uvijek javlja pred menstruaciju, ali mi kasni 2-3 dana. Da li trebam brinuti? I sta mi vi savjetujete?

Na uredan dolazak menstruacije utječu mnogi čimbenici, od stresa, bolesti, promjene klime,prisutnost ciste na jajniku  i dr. Zbog toga se i kašnjenje menstruacije 7-10 dana  tolerira, a ukoliko ju ne dobiješ u tom razdoblju javi se ginekologu da se napravi ultrazvuk .

Postavi pitanje našim stručnjacima

Što ako moram otići od kuće?


17. 12. 2013.
AUTORICA:
Vesna Šugar
mag.act.soc.

Prije dva tjedna rekla sam mami da sam trudna jer više nisam mogla izdržati. Ona je odmah rekla tati i sad je kod kuće velika napestost i svađe. Meni kažu da sam ih iznevjerila i da nikad neću završiti školu, a tata mi je rekao da oni neće brinuti za dijete jer ne žele prihvatiti mojeg dečka i da najbolje da negdje otiđem. Sve u svemu, situacija je jako napeta i mislim da ću morati otići iz kuće. Čula sam da trudnice mogu biti smještene u dom dok se situacija ne sredi.  Mogu li ja biti smještena u dom, ako sam imam 17,5 a rodit ću malo prije nego napunim 18 godina. Gdje se i kako se ostvaruje smještaj u dom. Može li me tamo mama posjećivati (jer s mamom je sve u redu, samo su odnosi s tatom jako loši). Kome da se javim? Puno hvala

Draga trudnice, dobro je da si skupila snage i rekla svojima za trudnoću. Na vijest o trudnoći, roditelji vrlo često reagiraju kao tvoji, ali to može biti samo privremeno tako. Zbog novonastale situacije u kući, dobro je da privremeno budeš smještena izvan obiteljskog doma.

Pročitaj više

© Mama je mama 2019