Nives Šikanić Dugić
25. 04. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani, Zadnju menatruaciju sam dobila 22 marta, medjutim sada je 22 april a meni menstruacija jos uvijek ne stize. Imam odnose sa deckom, naravno koristimo prezervativ i nikada nismo primjetili nista cudno u toku odnosa. Imam simptome pmsa, bol u grudima koja se uvijek javlja pred menstruaciju, ali mi kasni 2-3 dana. Da li trebam brinuti? I sta mi vi savjetujete?

Na uredan dolazak menstruacije utječu mnogi čimbenici, od stresa, bolesti, promjene klime,prisutnost ciste na jajniku  i dr. Zbog toga se i kašnjenje menstruacije 7-10 dana  tolerira, a ukoliko ju ne dobiješ u tom razdoblju javi se ginekologu da se napravi ultrazvuk .

Postavi pitanje našim stručnjacima

Nastavak školovanja i vrtić za dijete


17. 12. 2013.
AUTORICA:
Biserka Tomljenović
mag.act.soc.

Imam 17 godina i dijete od 3 mjeseca. Učenica sam i idem u treći razred, trenutno ne pohađam nastavu nego je dogovoreno da polažem ispite na kraju polugodišta. U drugom polugodištu bi trebala početi ići na nastavu. Živim s roditeljima ali imam velikih problema oko čuvanja djeteta jer moji roditelji rade. Lako je sada kad sam kod kuće, ali se pitam što će biti kad krenem natrag u školu. Imam li kao maloljetna mama i učenica pravo na vrtić za dijete i kome da se obratim?

Imaš pravo na vrtić za dijete kao maloljetna majka i učenica, no ne prije nego što dijete navrši 6 mjeseci života. Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u Članku 3. navodi najnižu dob upisa djeteta u vrtić. Kada dijete navrši 6. mjeseci može krenuti u jaslice, ali zahtjev za upis možeš podnijeti i ranije. Zahtjev za upis podnosi djetetov skrbnik. Ako si stekla poslovnu sposobnost (vidi poglavlje o poslovnoj sposobnosti u priručniku Plan B) to si ti, a ako nisi onda zahtjev podnosi osoba koja je skrbnik tvom djetetu.

Pročitaj više

© Mama je mama 2018