Nives Šikanić Dugić
27. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Postovani. Imam jedan problem i htjela bih vas pitat za drugo misljenje. Imam jako bolne menstruacije i nakon nekog vremena ispostavilo se da imam dvoglavu maternicu. Pila sam razne kontracepciske tablete u dogovoru s ginekologom u nadi da ce se stvari poboljsat no medutim pomaka nema. Bolovi su uzasni toliki da mi pomazu samo voltaren cepici kojih moram uzet i 4 dnevno i to cjelog ciklusa. Cula sam da se to moze operirat ali moji ginekplog nezeli ni cut dok nebudem planirala trudnocu a mene je strah da tad nebude kasno. Pa je sad moje pitanje dali je praksa operiranja takve maternice?

Nisi napisala koje si kontracepcijske pilule uzimale. Za bolne mensturacije se preporučuju pilule koje u sebi imaju hormon klormadinonacetat ili dienogest. Što se tiče operacije tvoj ginekolog je u pravu, jer se nakon trudnoće bolovi mogu smanjiti ili nestati, a ukoliko bi bilo problema s trudnoćama, tek se onda razmatra mogućnost operacije.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Otac me tjera da prekinem s dečkom

Ines Bojić
28. 01. 2015.
AUTORICA:
Ines Bojić
mag.iur.
Pozdrav!
Imam 16 i pol godina, dva mjeseca sam u vezi s dečkom koji će sredinom drugog mjeseca napuniti 21 godinu. Roditelji su mi rastavljeni i živim s ocem. Moj otac me tjera da prekinem s dečkom inače ću ja završiti u popravnom domu, a njega će tužiti da me silovao jer nije njega pitao za dozvolu da spava sa mnom, a ja sam sama pristala na sve. Zanima me može li me otac tako lako strpati u popravni dom bez ikakvih razloga i tužiti mog dečka ako sam ja sama pristala na odnose s njim. Kakvi su zakoni s obzirom da imam 16 i pol, a on će 21?
 
Poštovana,
vezano za Vaš upit navodimo sljedeće:
 
Prema čl. 153. Kaznenog zakona, kazneno djelo silovanja postoji ukoliko tko, uporabom sile ili prijetnje, s drugom osobom, bez njezinog pristanka, izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju, a za što je predviđena kazna zatvora od jedne do deset godina.
 
Napominjemo da se smatra da pristanak druge osobe postoji ako je ona svojom voljom odlučila stupiti u spolni odnošaj ili s njime izjednačenu spolnu radnju i bila je sposobna donijeti takvu odluku.
 
Kako ste Vi dobrovoljno pristali na spolni odnošaj, a navedeni pristanak ste, s obzirom na svoje godine sposobni dati, jasno je kako u Vašem slučaju nema elemenata kaznenog djela silovanja te Vaš partner ne može biti kažnjen za isto.
 
Pročitaj više

© Mama je mama 2019