Nives Šikanić Dugić
30. 05. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Postovana, redovno sam pila kontracepcijske tablete, onda sam morala prestati zbog laparaoskopske operacije, nakon operacije menstruacija mi je 10 dana uranila (sto se meni nije svidjelo i prvu tabletu iz pakiranja nisam popila po "pravilu" prvi dan menstruacije vec 10 dana kasnije - htjela sam zadrzati prijasnji termin dolaska menstruacije), radi se o tome da sada kada trebam dobiti menstruaciju nje nema. Je li to rezultat toga sto nisam pravilno pocela piti tablete? Ili se pak odnosi na moju operaciju nakon koje mi je ginekolog rekao da je moguce da menstruacija izostane i nekoliko mjeseci? Lp

Nisi napisala o kakvoj se operaciji radi, pa je teško sve komentirati, ali ,s obzirom da ti je ginekolog rekao da menstruacija može i duže izostati, onda je to vjerojatno razlog njezinog izostanka. Uz to, malo si zbunila i jajnik što si počela piti puno kasnije kontracepciju nego uobičajeno, ali i s uzimanjem hormonske kontracepcije, jajnicima si prekinula njihovu spontanu aktivnost. Savjetuj se sa svojim ginekologom da li,s obziorm na vrstu operacije, savjetuje da koristiš horm. kontracepciju na uobičajen način ili da pratiš dalje spontane cikluse
 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Koju odluku donijeti?

Helena Rajčić
09. 04. 2014.
AUTORICA:
Helena Rajčić
mag. psihologije

Imam 16 godina i s dečkom sam u vezi već godinu i pol. On sve češće spominje spolni odnos a mene je strah... strah od prvog puta, strah od toga da me ne ostavi ako ne pristanem, strah od toga da se ne osramotim. Nemam koga pitati a ne znam ništa o tome. Kako trebam reagirati? Koju odluku donijeti? Volim ga i ne želim da prekinemo a za seks još nisam spremna!

Iz postavljenog pitanja prepoznajem dvije stvari koje te muče. Prvo, osjećaš pritisak stupanja u seksualni odnos za koji još nisi spremna. Želim ti reći da je sasvim OK reći ne ili da želiš još pričekati. Tvoj dečko te neće voljeti više ili manje zbog toga što ste spavali zajedno. Važno je da to učiniš tek onda kada se osjećaš spremna, s onom osobom s kojom to želiš napraviti. Nipošto zbog toga da bi udovoljila dečku ili vršnjacima koji kažu da „svi to rade, pa moraš i ti“ jer bi se kasnije mogla osjećati loše zbog takve odluke.

Drugo, smatraš da ne znaš dovoljno o tome, a ne znaš od koga bi mogla dobiti više informacija. Preporučam da razgovaraš sa starijom osobom od povjerenja: majkom, ginekologinjom, školskom liječnicom ili psihologinjom. Također, možeš posjetiti web stranicu SEZAM-Seksualna Edukacija ZA Mlade na kojoj ćeš pronaći odgovore na pitanja o seksu koja muče mlade osobe.
Za mnoge mlade teško je odlučiti i prepoznati kada su spremni za “prvi put”. Ja  bih rekla da je pravo vrijeme onda kada se oba partnera osjećaju spremnima, žele to napraviti, mogu razgovarati o seksu jedno s drugim, izraziti svoje osjećaje i potrebe, zajednički su donijeli odluku da će to učiniti te su se pobrinuli oko kontracepcije.

 

 

© Mama je mama 2019