Nives Šikanić Dugić
14. 06. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Dobar dan. Imam 20 godina. Dobila sam 2012. i ponekad mi ne redovna menstruacija ponekad nije, ove godine nisam dobila 3 mjeseca i odlucila sam da odem doktoru.
Isla sam prije 2 mjeseca ginekologu i UZV mi je ustanovljeno da imam sindrom policisticnih jajnika da sam rođena sa takvim jajnicima. Unazad 2 godine sam imala upalu mokracnih kanala i doktorica mi je rekla da odem na pregled ginekologu UZV i rekao je da je sve okej. Dobila sam tablete utrogestan 100mg da pijem 10 dana 2x1 pa opet 10 dana 2x1 nakon 16 dana I menstruacije. Popila sam to prvi put mi je isto bas puno, vec evo drugi put mi nema toliko puno pomalo svaki dan. Propisala mi je i folnu kiselinu da pocnem piti. Doktorica takodjer kaze kad mi je vidjela ruke da imam vise muskih nego zenskih hormona i da imam ppjacanu dlakavost. Imam 100kg i pokusavala sam da skinem na razne nacine i isharom i treningom ali nista stomak se odjednom napuse. Sta da radim, da li da idem nekom drugom doktoru ili da nastavim sa ovom terapijom? Hvala.

Doktorica ti je prepisala utrogestan radi regulacije menstruacijskog ciklusa. S obzirom na tvoju kilažu, pojačanu dlakavost, neredovite menstruacije preporučam ti pregled endokrinologa ( specijalist za sve žlijezde, pa tako i za jajnik) i koji će napraviti cijelu obradu, a isto tako, uz upute, pomoći ti i u redukciji težine.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Imam li pravo na uzdržavanje (alimentaciju) kćeri koja prima rodiljnu naknadu?

Ines Bojić
10. 09. 2014.
AUTORICA:
Ines Bojić
mag.iur.
Majka sam dvije kćeri s kojima živim i primam za njih uzdržavanje od bivšeg muža (koji ima administrativnu zabranu za uzdržavanje). Jedna kćer ima punih 18 godina, još uvijek je na redovnom školovanju, trudna je i treba roditi krajem rujna. Kćer će otvoriti rodiljni dopust i primati rodiljnu naknadu (kao nezaposlena osoba ili na redovnom školovanju). Imam li ja kao majka i dalje pravo na uzdržavanje za kćer od strane bivšeg muža i što treba po tom pitanju poduzeti ili mijenjati?
 

Sukladno Obiteljskom zakonu, roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi odnosno polazi sveučilišni ili stručni studij najdulje do dvadeset šeste godine života djeteta, pod uvjetom da ono ispunjava redovito i uredno svoje obveze, a što se predmnijeva i u slučaju kad učenik odnosno student nije uspio ispuniti obveze tekuće školske odnosno akademske godine zbog opravdanih razloga, u koju kategoriju ulazi i trudnoća.

Međutim, ovdje je važno spomenuti da bračni i izvanbračni drugovi najprije ostvaruju uzdržavanje međusobno, a potom od srodnika. Dakle, obzirom da će u konkretnom slučaju djevojka koja ima pravo na uzdržavanje roditi krajem rujna, prije svega je važno utvrditi u kakvom je ona odnosu s ocem djeteta, a obzirom da je prema definiciji Obiteljskog zakona izvanbračna zajednica – životna zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca koja traje najmanje tri godine te kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete. Navedeno je važno iz razloga što bi u slučaju da je djevojka u životnoj zajednici s ocem djeteta, obveza uzdržavanja bila prvenstveno na ocu djeteta odnosno izvanbračnom drugu, što bi značilo da njezin otac više ne bi bio u toj obvezi. Ako to nije slučaj, tada je otac i dalje u obvezi plaćati uzdržavanje, sve dok su ispunjeni gore navedeni uvjeti vezani uz školovanje punoljetnog djeteta. 

Pročitaj više

© Mama je mama 2019