Nives Šikanić Dugić
22. 07. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Imam 13 godina i prvu menstruaciju sam dobila u novembru sto znaci da nije proslo jos ni godinu dana od prve menstruacije.menstruacija mi je isla normalno sve dok se odjednom nije pokvarila.
Isla mi je na svakih 2 nedelje i pre ili posle nje mi se pojavljivao braon isecak. Mnogo mi smeta jer mi ostavlja trag na gacicama. Nemam bol pri mokrenju i boja mi je normalna. Mnogo mi smeta taj isecak i plasim se da nije nesto opasno(kako sam citala na internetu) Moja mama kaze da to nije nista opasno i da su to hormoni.Ako mozete molim vas da kazete da li je to opasno i sta trebam da uradim.

Ukoliko se poremeti menstruacijski ciklus najbolje je napraviti bezbolan ultrazvučni pregled preko trbuha, s punim mjehurom, da se dobije uvid u građu jajnik i isključi ev.prisustvo cistica, koje nisu rijetke u mladih djevojaka. Ukoliko je to uredno onda se radi o hormonskom poremećaju koji se da vrlo lako izregulirati tabletama i da ponovo budu uredne menstruacije. Neka te majka odvede ginekologu na ultrazvuk, a onda će ginekolog prepisati tablete za regulaciju ciklusa. Ništa nije opasno, ali specijalist mora pregledati i dati potrebnu terapiju za regulaciju menstruacije

Postavi pitanje našim stručnjacima

Loši odnosi u braku i moguća rastava


15. 12. 2013.
AUTOR:
Igor Garić
dipl.iur.

Našla sam se u stvarno teškoj situaciji i treba mi vaš savjet. Imam 17 godina i dijete od 7 mjeseci. U braku sam 9 mjeseci, udala sam se malo prije rođenja sina. Roditelji su bili jako protiv da rodim i protiv toga da se udam, ali sam ipak dobila dozvolu za sklapanje braka makar sam bila maloljetna. Muž je bio super prema meni i bili smo u vezi godinu dana, ali nakon što sam rodila potpuno se promijenio, samo izlazi i nije ga briga ni za mene ni za dijete. Rekao je da bi bilo bolje da se nismo ni vjenčali. S roditeljima ne pričam već skoro godinu dana jer su još uvijek jako ljuti na mene i misle da sam si uništila život. I meni se sad čini da se nisam trebala udavati i razmišljam o tome da se rastanem. Problem je u tome što ne radim, školu sam prekinula radi trudnoće. Ako se sad i rastanem, ne znam od čega ćemo sin i ja živjeti. Imam li kao maloljetna mama prava na kakvu pomoć, i da li moj sin ima pravo na alimentaciju ako se rastanem od muža. Puno hvala.

Poštovana, iz gore pročitanog vidim da ste u teškoj situaciji no nije sve crno kako se čini. Na samom početku htio bih razdvojiti određene pojmove koje ste gore naveli, te ukazati Vam kako da postupate s obzirom na vašu situaciju. Prvenstveno vam savjetujem da ozbiljno porazgovarate sa suprugom te da probate riješiti novonastalu situaciju na miran način. Ukoliko nije moguće riješiti međusobnim dijalogom preostaju Vam dvije situacije da se rastanete sporazumno ili da pokrenete tužbu radi rastave braka. To što ste maloljetni za Obiteljski Zakon (koji regulira većinu vase opisane sitacije) ne predstavlja nikakav dodatnu okolnost budući da Obiteljski zakon ne pravi razliku između osoba koje su maloljetne sklopile brak i postale roditelji te na taj način stekle poslovnu sposobnost prije navršenih 18 godina i onih osoba koje su sklopile brak nakon 18. godine života.

Pročitaj više

© Mama je mama 2019