Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Nisam dobila mjesecnicu vec 100 dana i to me pocinje zabrinjavati.Imam 14 godina(uskoro 15) i zadnju sam mjesecnicu imala u 3.mjesecu,a prvu u 1.mjesecu.Svi govore da je u pocetku normalno kasnjenje ali nisam sigurna je li 100 dana jos uvijek normalno i nr znam trebam li otici doktoru.A i bojim se da mr ne posalje ginrkologu jer se bojim tamo ici i neugodno mi je.Imam 38 kilograma i ne jedem puno,ali dosad sam uvijek dobila.Unaprijed hvala!

Prvih nekoliko godina od prve menstruacije(menarha) ciklusi mogu biti neredoviti, najčešće s kašnjenjem ili izostancima menstruacije. Ne znači da nešto nije uredu, jer uvijek moramo uzimati u obzir sazrijevanje organizma koje ne prestaje dobivanjem menstruacije, ali i zbog drugih razloga, kao prekomjerna ili niska tjelesna težina, bolesti, stresovi (kraj škole, promjena klime, putovanja i dr.). Preporučila bih ti da s ipak javiš ginekologu da se napravi bezbolan ultrazvučni pregled preko trbuha, s punim mjehurom da bi se vidjela uredna građa jajnika. Ukoliko je sve u redu pokušaj se dobro odmoriti i opustiti preko ljetnih praznika, jer nekada dođe, i zbog toga, spontana menstruacija.Uz toga, svakako moraš potražiti savjet endokrinologa i nutricioniste radi podizanja tjelesne težine.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Dečko nema povjerenja u mene

Marina Ecimović
18. 05. 2016.
AUTORICA:
Marina Ecimović
mag. .psych.
Poštovanje, dečko i ja imamo problem u vezi. Zajedno smo već godinu i 5 mjeseci. On se nikako ne može pomiriti s mojom prošlosti. Naime imala sam dva dečka prije njega s kojima sam imala seksualne odnose i to sam mu rekla, ali on nikako da se pomiri s tim. Jedno vrijeme bude dobro i onda svađa: „Ti si ovakva. ti si onakva, imala si ih više, sve lažeš...“ I tako često. Pa ne znam što da učinim i kako da postupim u vezi toga? Pozdrav.
 
Poštovana, čini se da ti i dečko imate problem s povjerenjem u vašoj vezi. Točnije, tvoj dečko je taj koji teško uspostavlja povjerenje, a koje je nužno u zdravoj i stabilnoj ljubavnoj vezi. Ukoliko partneri ne vjeruju jedno drugome, uvijek se javlja nekakva sumnja na bilo kakve postupke druge osobe te stoga posljedično stalno izbijaju nove svađe. U takvom odnosu bilo kakva sitnica može biti povod za svađu. Također je i u velikoj mjeri zastupljena ljubomora te će dečko na svakog drugog dečka u tvom životu gledati kao na potencijalnu prijetnju. Ono što možeš napraviti je da iskreno razgovaraš sa svojim dečkom. Reci mu kako se osjećaš zbog njegovih stalnih vraćanja na tvoju prošlost i koliko te to boli što ti ne vjeruje u potpunosti. Pojasni mu da prošlost ostaje prošlost, a da bi vaša veza imala budućnost reci mu da ti mora vjerovati, jer na ovaj način vaša veza ne može puno napredovati te je opterećujuća i tebi i njemu. Pokaži mu da voliš samo njega i da želiš samo njega. Ako sve to ne uspije te ti on i dalje ne bude vjerovao, onda razmisli je li on pravi dečko za tebe odnosno možeš li se nositi s njegovim manjkom povjerenja u tebe. Sretno!
 

© Mama je mama 2019