Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Nisam dobila mjesecnicu vec 100 dana i to me pocinje zabrinjavati.Imam 14 godina(uskoro 15) i zadnju sam mjesecnicu imala u 3.mjesecu,a prvu u 1.mjesecu.Svi govore da je u pocetku normalno kasnjenje ali nisam sigurna je li 100 dana jos uvijek normalno i nr znam trebam li otici doktoru.A i bojim se da mr ne posalje ginrkologu jer se bojim tamo ici i neugodno mi je.Imam 38 kilograma i ne jedem puno,ali dosad sam uvijek dobila.Unaprijed hvala!

Prvih nekoliko godina od prve menstruacije(menarha) ciklusi mogu biti neredoviti, najčešće s kašnjenjem ili izostancima menstruacije. Ne znači da nešto nije uredu, jer uvijek moramo uzimati u obzir sazrijevanje organizma koje ne prestaje dobivanjem menstruacije, ali i zbog drugih razloga, kao prekomjerna ili niska tjelesna težina, bolesti, stresovi (kraj škole, promjena klime, putovanja i dr.). Preporučila bih ti da s ipak javiš ginekologu da se napravi bezbolan ultrazvučni pregled preko trbuha, s punim mjehurom da bi se vidjela uredna građa jajnika. Ukoliko je sve u redu pokušaj se dobro odmoriti i opustiti preko ljetnih praznika, jer nekada dođe, i zbog toga, spontana menstruacija.Uz toga, svakako moraš potražiti savjet endokrinologa i nutricioniste radi podizanja tjelesne težine.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Maloljetna sam, a imam dečka od 30 godina


31. 03. 2015.
AUTORICA:
Biserka Tomljenović
mag.act.soc.
Imam 16 godina, a moj dečko 30. On je bio oženjen i ima dijete. Roditelji su mi nedavno saznali za vezu s njim i brane mi da se viđamo, njega stalno zovu, prijete mi da ću ja u popravni dom, a da će njega tužiti policiji. Ja sam u vezi s njim samovoljno i nema prisile. Mogu li se ja slobodno viđati s njim, a da ga oni ne tuže i da nemamo probleme s policijom ili da završim u popravnom domu? Mogu li ja ako želim živjeti kod njega?
 
Tvoje pitanje koje se možda čini jednostavno u stvari je prilično osjetljivo i komplicirano i može mu se pristupiti iz nekoliko smjerova: 1. Tvog odnosa s roditeljima 2. Odredaba Kaznenog i Obiteljskog zakona i 3. Tvog sazrijevanja i pitanja zrelosti za donošenje tako važnih životnih odluka.
 
Pa krenimo redom:
1.Tvoji roditelji su vjerojatno vrlo prestrašeni i u želji da te zaštite od pogrešnih životnih odluka pokušavaju riješiti problem prijetnjama i zastrašivanjem. Takav pristup gotovo sigurno neće uroditi plodom. Očito je da je negdje došlo do značajnog razilaženja između tebe i tvojih roditelja po pitanju kako bi trebao izgledati tvoj život i koji bi trebali biti tvoji prioriteti. Tvoj dečko je dvostruko stariji od tebe i ima već jedan brak iza sebe, u današnje doba takva ljubavna kombinacija nije uobičajena i zato se tvoji roditelji boje za tebe. Pretpostavlja se da je za ženu najbolje da prvo završi školovanje i stekne svoju ekonomsku samostalnost kako ne bi u potpunosti ovisila o muškarcu. Vjerujem da tvoji roditelji djeluju iz želje da te zaštite i zbog toga što im je stalo do tebe. No, malo su pogriješili u pristupu. Vama bi najkorisnije bilo da kao cijela obitelj potražite pomoć stručnjaka (psihologa, socijalnog radnika) da vam pomogne razriješiti ovaj sukob u obitelji. Preporučila bih ti da se javiš školskom psihologu ili centru za socijalnu skrb ili našem savjetovalištu u Udruzi roditelja Korak po korak.
Pročitaj više

© Mama je mama 2019