Nives Šikanić Dugić
30. 05. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Zadnja menstruacija bila mi je 7. svibnja s tim da mi ciklusi traju do 25 dana. S dečkom sam imala spolni odnos 18. svibnja, ali s kondomom i mislim da je s kondomom sve bilo u redu, ali sumnjala sam na trudnoću i nakon 48 sati popila sam ellaOne tabletu. Sada, dva dana nakon odnosa osjećam bol u trbuhu i umor. Postoji li mogućnost trudnoće?
 
Prerano je govoriti o trudnoći. S obzirom da si popila hitnu kontracepciju moraš samo imati dodatnu zaštitu kondomom do slijedeće menstruacije. Ukoliko ti bude kasnila više od desetak dana, tada se radi test na trudnoći ili UZV, da se isključi trudnoća.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Je li predomišljanje od svadbe pred udaju veliki blam?

Martina Trbus
23. 09. 2016.
AUTORICA:
Marina Trbus
prof.psih.
Pozdrav,
je li premišljanje od svadbe pred udaju veliki blam? Kako bi to okarakterizirali?
 
Predomišljanje pred svadbu nije veliki blam niti za to postoji neko jednostavno objašnjenje na razini karaktera. Pokazuje jedino da razmišljaš o posljedicama svog ponašanja, kratkoročno i dugoročno.
Ukoliko imaš nekih sumnji oko udaje, trebaš imati na umu da je to ozbiljna obveza, dapače, to je službeni ugovor te da bi ga razvrgnula, potrebna je pravna procedura - razvod koji nije samo tehničko pitanje, već kao što zasigurno znaš, nosi sa sobom puno teških emocija.
Da zaključim, dobro razmisli što ti želiš, razgovaraj s partnerom što i kako on vidi vaš brak, kako ga ti vidiš, koja su vam očekivanja i strahovi...možda i on ima neke dileme, ali se boji razgovarati da te ne povrijedi. U svakom slučaju, razgovor o tome što ti želiš, ali i čuti što on želi, je dobar temelj za svaki odnos, a posebno za odnos u braku.
Sretno!

© Mama je mama 2019