Nives Šikanić Dugić
30. 05. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Zadnja menstruacija bila mi je 7. svibnja s tim da mi ciklusi traju do 25 dana. S dečkom sam imala spolni odnos 18. svibnja, ali s kondomom i mislim da je s kondomom sve bilo u redu, ali sumnjala sam na trudnoću i nakon 48 sati popila sam ellaOne tabletu. Sada, dva dana nakon odnosa osjećam bol u trbuhu i umor. Postoji li mogućnost trudnoće?
 
Prerano je govoriti o trudnoći. S obzirom da si popila hitnu kontracepciju moraš samo imati dodatnu zaštitu kondomom do slijedeće menstruacije. Ukoliko ti bude kasnila više od desetak dana, tada se radi test na trudnoći ili UZV, da se isključi trudnoća.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Što ako moram otići od kuće?


17. 12. 2013.
AUTORICA:
Vesna Šugar
mag.act.soc.

Prije dva tjedna rekla sam mami da sam trudna jer više nisam mogla izdržati. Ona je odmah rekla tati i sad je kod kuće velika napestost i svađe. Meni kažu da sam ih iznevjerila i da nikad neću završiti školu, a tata mi je rekao da oni neće brinuti za dijete jer ne žele prihvatiti mojeg dečka i da najbolje da negdje otiđem. Sve u svemu, situacija je jako napeta i mislim da ću morati otići iz kuće. Čula sam da trudnice mogu biti smještene u dom dok se situacija ne sredi.  Mogu li ja biti smještena u dom, ako sam imam 17,5 a rodit ću malo prije nego napunim 18 godina. Gdje se i kako se ostvaruje smještaj u dom. Može li me tamo mama posjećivati (jer s mamom je sve u redu, samo su odnosi s tatom jako loši). Kome da se javim? Puno hvala

Draga trudnice, dobro je da si skupila snage i rekla svojima za trudnoću. Na vijest o trudnoći, roditelji vrlo često reagiraju kao tvoji, ali to može biti samo privremeno tako. Zbog novonastale situacije u kući, dobro je da privremeno budeš smještena izvan obiteljskog doma.

Pročitaj više

© Mama je mama 2018