Nives Šikanić Dugić
31. 10. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 

Poštovanje! Da li postoji mogućnost trudnoće? U februaru ove godine bila sam na ginekološkom pregledu i ustanovljene su mi ciste na oba jajnika promjera 40mm. Ciklus mi inače traje 28 do3 0 dana. Zadnja mjesečnica je bila 15.09. 17. I 18.dan ciklusa sam imala smeđi iscjedak. 25.dan ciklusa sam imala žućkasti iscjedak na vešu koji je trajao samo jedan dan 16.10 sam napravila test na trudnoću koji je bio negativan.
Postoji li mogućnost da sam trudna iako ne osjećam nikakve simptome kao npr. bol u grudima, stomaku i slično?

Da bi bila potpuno sigurna da nema trudnoće, napravi još jedan od osjetljivijih testova na trudnoću

Postavi pitanje našim stručnjacima

Kako se ponašati prvi put?

Helena Rajčić
22. 07. 2014.
AUTORICA:
Helena Rajčić
mag. psihologije
Za dva dana imam dogovoreno s momkom da imamo odnos. Meni je prvi put, njemu nije. Interesira me za zaštitu, je li dovoljno samo da ima kondom on ili trebaju i pilule? Bit će mi 14. dan ciklusa. Ima li šanse da dođe do neželjene trudnoće?
I što i kako da se ponašam prvi put?
 
Nijedna metoda kontracepcije nije 100 posto sigurna. Ako se ispravno koristi, postotak sigurnosti kondoma je 97%, pilule 99%, pri čemu jedino kondomi pružaju zaštitu od spolno prenosivih bolesti. Uz to, 14. dan ciklusa jedan je od najplodnijih dana, za detaljnije informacije o plodnim i neplodnim danima konzultiraj članak na našoj stranici pod nazivom:
Kalendarska ili ritmična metoda izračunavanja plodnih i neplodnih dana
 
U tvom pitanju kako se ponašati prvi put primjećujem nesigurnost i dileme vezano uz stupanje u spolni odnos. Važno je da si postaviš pitanje jesi li uistinu spremna. Jako je pohvalno da brineš o kontracepciji, što pokazuje tvoju zrelost, ali je uz to važno i da možeš o svojim dilemema (koje su uobičajne za prvi put) razgovarati s dečkom, izraziti mu svoje osjećaje i potrebe, što želiš, a što ne.
 
 

© Mama je mama 2019