Nives Šikanić Dugić
23. 01. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Dobar dan, imam jedno važno i hitno pitanje. Dermatolog mi je prepisao Raoccutan 20mg zbog akni. Popila sam 4 tablete pred novu godinu. Tu noc dočeka sam imala odnos sa suprugom i sad sam saznala da sam trudna. Radila test. Njega sam pila 28,29,30 i 31 decembar. Od tad ne pijem. Recite mi molim vas da li mogu da zadržim trudnoću ili ne? Hvala unapred!


Kada dermatolozi određuju terapiju akni Roaccutanom uvijek se koristi i hormonska kontracepcija radi zaštite od trudnoće, jer Roaccutan ima teratogeno,štetno djelovanje na plod. Javi se svome ginekologu da, prema zadnjoj menstruaciji i vremenu začeća, izračuna kada si koristila tablete i dade konačni savjet vezan za trudnoću.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Kći se odselila dečku - što trebamo napraviti?

Ines Bojić
25. 04. 2019.
AUTORICA:
Maja Sammsa
dipl.iur.

Imam 16,9 g staru kćer koja je u vezi s dečkom od 24g, prije nekoliko dana odselila se kod njega bez naše suglasnosti.Zanima me što mi kao roditelji moramo poduzeti,da li nas se može krivično goniti zbog njihovog zajedničkog života,moramo li prijaviti na socijalnu skrb njen odlazak od kuće i da li postoji kazneno djelo s njegove strane budući da je on punoljetan i stariji od nje 7g.

Dijete se smatra osoba mlađa od 18 godina i roditelji su ti koji određuju mjesto stanovanja djeteta. Budući se se radi o djetetu - djevojci 17 godina njezino se mišljenje uzima u obzir ovisno o dobi i zrelosti. Ukoliko postoje problemi u ponašanju na strani djeteta roditelji se mogu obratiti centru (odjel PUP) i zatražiti savjet o načinu na koji postupati s djetetom. Kaznena prijava se podnosi protiv roditelja ako postoji sumnja na počinjenje kaznenog djela. Ukoliko je djevojka od 17 godina dobrovoljno s mladićem od 24 godine nema elemenata kaznenog djela.

© Mama je mama 2019