Nives Šikanić Dugić
22. 07. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovani, Možda paničarim bez razloga, ali bolje da Vas pitam za mišljenje da budem barem malo mirnija.
Naime, prošli mjesec (9.6.) kad sam već imala klasične simptome PMS-a, imala sam odnos bez zaštite. U roku 48 h sam popila pilulu Escapelle i dobila menstruaciju idući dan. Trajala je možda dan-dva duže nego inače (sve skupa oko 8 dana). Inače imam 22 god., dobivam svaki mjesec menstruaciju, ali mi je razmak između nekad 28 dana, nekad 25, 26, pa 30, 35 pa do 40 itd.
Danas, 16.-17. dan nakon završetka te zadnje menstruacije sam primijetila malo tamnije krvi na ulošku. Nemam nikakve simptome, osjećam se dobro, kao i inače. Nikad prije mi se to nije dogodilo, ne znam dal je uzrok pilula ili nešto drugo?
Unaprijed hvala na odgovoru. Lp

S obzirom na ciklus od 25-40 dana i pojavu oskudog krvarenje 16/17.dc. moguće je da se javilo ovulatorno krvarenje koje obično traje nekoliko dana, ali je puno oskudnije nego normalna menstruacija.Ukoliko se radi o takvom krvarenju trebala bi dobiti menstruaciju za 2 tjedna od tog krvarenja. Prati obilnost ovog krvarenja i ako se produži ili postane obilnije ili ako ne dobiješ mnstruaciju za 2 tjedna, javi s svom ginekologu da napravi ultrazvuk.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Problemi s roditeljima

Silvija Stanić
14. 12. 2013.
AUTORICA:
Silvija Stanić
dipl.psih.

Imam 17 godina i trudna sam 5 mjeseci. Ovo mi je užasno teško razdoblje jer sam s roditeljima u lošim odnosima i svaki dan su nove svađe i napetosti. Oni nikako ne prihvaćaju to da ću ja roditi, ne sviđa im se moj dečko, čak ne smije doći u kuću. Kažu da nam oni neće čuvati dijete i da smo premladi da bi znali što znači imati dijete. Kako da ih uvjerim da ćemo se brinuti o djetetu i da ni nama nije sad lako?

Ovo je situacija u kojoj izgleda nikome nije lako. Ti i dečko suočavate se s velikim promjenama koje donosi trudnoća i roditeljstvo, osobito u tako mladoj dobi, i potrebna vam je podrška. Pokušajte razgovarati s roditeljima, iznesite svoj plan. Recite im točno kako biste željeli da stvari funkcioniraju, uključujući planove gdje biste mogli živjeti, tko će raditi, što će biti s tvojom školom (ako još ideš u školu). Ako na taj način pristupite, pokazujete da ste odgovorni i da razmišljate o tome kako će stvari funkcionirati u budućnosti. I recite im koliko vam je njihova podrška važna.
Jednako tako, koliko ti sad prolaziš velike promjene u životu, toliko se i tvoji roditelji suočavaju s velikim promjenama i to im zasigurno nije lako. Spoznaja da postaju baka i djed (a još jučer su bili mladi), često nije laka i potrebno je neko vrijeme da prihvate novu situaciju. Oni su itekako svjesni kakve sve izazove nosi roditeljska uloga pa su stoga čini se i zabrinuti. Ukoliko im ti i tvoj dečko pristupite odgovorno, ali i s razumijevanjem da i njima nije lako, vjerujem da ćete lakše pronaći zajednički jezik. Uvijek se možete javiti i u naše savjetovalište i dogovoriti termin da osobno dođete.

 

© Mama je mama 2019