Nives Šikanić Dugić
22. 07. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovani, Možda paničarim bez razloga, ali bolje da Vas pitam za mišljenje da budem barem malo mirnija.
Naime, prošli mjesec (9.6.) kad sam već imala klasične simptome PMS-a, imala sam odnos bez zaštite. U roku 48 h sam popila pilulu Escapelle i dobila menstruaciju idući dan. Trajala je možda dan-dva duže nego inače (sve skupa oko 8 dana). Inače imam 22 god., dobivam svaki mjesec menstruaciju, ali mi je razmak između nekad 28 dana, nekad 25, 26, pa 30, 35 pa do 40 itd.
Danas, 16.-17. dan nakon završetka te zadnje menstruacije sam primijetila malo tamnije krvi na ulošku. Nemam nikakve simptome, osjećam se dobro, kao i inače. Nikad prije mi se to nije dogodilo, ne znam dal je uzrok pilula ili nešto drugo?
Unaprijed hvala na odgovoru. Lp

S obzirom na ciklus od 25-40 dana i pojavu oskudog krvarenje 16/17.dc. moguće je da se javilo ovulatorno krvarenje koje obično traje nekoliko dana, ali je puno oskudnije nego normalna menstruacija.Ukoliko se radi o takvom krvarenju trebala bi dobiti menstruaciju za 2 tjedna od tog krvarenja. Prati obilnost ovog krvarenja i ako se produži ili postane obilnije ili ako ne dobiješ mnstruaciju za 2 tjedna, javi s svom ginekologu da napravi ultrazvuk.

Postavi pitanje našim stručnjacima

Brak sa stranim državljaninom

Bojan Krsnik
18. 02. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Imam skoro 17 godina i trudna sam mjesec dana. Želim se vjenčati sa svojim dečkom koji je punoljetan, ali ne i državljanin Lijepe naše već bi to postao našim vjenčanjem. U potrazi je za poslom i već ima neke ponude, tako da će se najvjerojatnije zaposliti. No moj otac tvrdi da on kao stranac ne može sa mnom sklopiti brak, i da ne želi ići na sud i ništa potpisivati, nego da ja odem kod njega, pa me zanima postoji li ikakva mogućnost da sklopimo brak u RH ili u BiH bez mojih roditelja jer mi želimo i bebu i brak ali mi otac ne želi pomoći? Hoće li meni centar uzeti bebu jer sam maloljetna i jer se izgleda ne možemo još vjenčati?


Da bi sklopila brak kao maloljetna osoba moraš samostalno od suda zatražiti poslovnu sposobnost o kojoj smo već dosta pisali, a sud svoju odluku temelji na mišljenju centra za socijalnu skrb, saslušavanju tvojih roditelja/skrbnika i tebe same, kako bi procijenio jesi li svjesna značenja i obaveza braka. U Republici Hrvatskoj brak mogu sklopiti i stranci, dakle to vam neće biti prepreka, ali moraju ispunjavati iste uvjete za sklapanje braka kao i hrvatski državljani. Za sklapanje braka strani državljani prilažu:
•    izvadak iz matice rođenih izdan u državi rođenja sukladno međunarodnim ugovorima i konvencijama uz prijevod na hrvatski jezik,
•    potvrdu o slobodnom bračnom stanju stranca izdana sukladno međunarodnim ugovorima i konvencijama uz prijevod na hrvatski jezik,
•    potvrdu da nema zapreka za sklapanje braka stranog državljanina u Republici Hrvatskoj i da će taj brak bit priznat u državi čiji je državljanin uz prijevod na hrvatski jezik (ova potvrda može biti sastavni dio potvrde o slobodnom bračnom stanju),
•    identifikacijsku ispravu (sa slikom) i
•    dokaz o državljanstvu (putovnica)

Pročitaj više

© Mama je mama 2019