Spolne bolesti i druge ginekološke smetnje

Dubravko Lepušić
31. 10. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Pozdrav, Izvinjavam se na smetnji, htjela bih da Vas upitam ako mi možete pomoći. Bila sam kod ginekologa prošle sedmice, ali me zanima ako mi možete dati svoje mišljenje. Prošle sedmice sam bila na pregledu kod doktora jer sam u zadnje vrijeme počela imati bolne odnose. Ta bol se pojavljuje pri samoj penetraciji i nepodnošljiva je. Doktor je ustanovio da imam jaku upalu prepisao mi vaginalete i medazol tablete meni i partneru. Papa test sam radila i uredan je. Terapiju sam potrošila i nemam vise iscjetka i neugodnog mirisa. Partner i ja smo nakon toga imali 2 normalna odnosa s malom neugodnošću a treći je već opet bio bolan. Doktor nije mogao vidjeti niti naći nikakvu promjenu na sluzokozi. Zanima me da li mi možete reci u čemu bi mogao biti problem. Čitala sam da postoji vaginizam, pa ne znam da li je to u pitanju. Hvala

S obzirom na sve navedeno trebalo bi učiniti dodatne pretrage. Prvenstveno briseve na bakterije i viruse, pa kada se isključi upala (koju vam je doktor već konstatirao) nakon toga krenuti dalje u terapiji( kao npr estrogeske kreme) 

 

Dubravko Lepušić
31. 10. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Bok saznala sam danas da sam pozitivna na HPV 16 i 33 i niz koji već ide.. ali na HPV 18 je negativan. Imam i klamidiju. Prije 7 dana dala mi je antibiotik i vaginalete pa me zanima jel to izlječivo. Taj HPV 16? I može li se liječiti antibioticima.

Infekcija HPV- om može biti samo sa jednim tipom a može biti i kombinirana. Sprječava se cijepljenjem a ako osoba nije bila cijepljena i pozitivna je na HPV bitne su redovite kontrole PAPA testa ( barem jednom godišnje a ovisno o nalazu i češće). Dakle nema specifičnog liječenja. U vašem slučaju očito vam je liječnica dala antibiotik radi Chlamidije koja se liječi antibioticima. HPV infekcija je problem ako se žena redovito ne kontrolira inače se može bez problema držati pod kontrolom .

Nives Šikanić Dugić
31. 10. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 

Zdravo, Dobila sam od ginekologa da pijem panklav, ciprosinal i mac miror vaginalete.
panklav sam popila, 2 dan već pijem ciprocinal.
imala sam odnos jučer sa zaštitom prvi put od početka terapije.
koristila sam i lubrikant, jako me je peklo i boljelo dole.
u posljednja 3 dana osjećam i svrab s vremena na vreme, a dok piškim nemam ni bolove ni peckanje. Nisam u srbiji pa ne mogu da odem kod ginekologa. hvala

S obzirom na trošenje dva antibiotika, vjerojatno se poremetila vaginalna flora. Uz antibotsku terapiju preporuča se uvijek terapija mikonazol ili klotrimazol- vaginaletama i kremom  za svrbež, radi smirivanja simptoma. U nastavku terapije traba obnoviti vaginalnu fiziološku floru te se koriste vaginalete koje u sebi sadrže laktobacil.

Nives Šikanić Dugić
31. 10. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 

Bok, nadam se da će te mi moći pomoći objasniti. :)
Kada sam imala 12 godina, dječji ginekolog mi je postavio dijagnozu policisticnih jajnika i povišenih testosterona. Nikada nisam imala menstruaciju. Kada sam napunila 16, nisam mogla živjeti vise sa svojim dlakama pa sam počela uzimati kontracepcijske pilule. Sada ih pijem već šest godina. Super mi je s njima i nemam nikakve nus pojave osim vječite nadutosti (ako se nadutost uopće može pripisati tome) jer se trbuh možda dva puta u mjesecu stavi u normalu. Sa pilulama došla je i menstruacija, a dlake su sad svijetle i rijetke. Doktorica kaže da moja dijagnoza policisticnih jajnika vise nije aktualna sto znaci da su nestale, ali da me ne želi skinuti sa tableta. Mene samo zanima onda ako je to sve prošlo, zašto i dalje nemam bez pilula menstruaciju!? Želim rješenje, a doktori mi na svako moje pitanje kao odgovor serviraju TABLETE! Razmišljam si, već je to dug period koji ih uzimam i za koju godinu se naravno želim ostvariti kao majka. Doktorica kaže da postoje tablete koje potiču kontra efekt od ovih pilula i da potiču ovulaciju. Meni apsolutno ništa nije jasno jer kojem god sam liječniku išla, ponovo mi gura samo te tablete. Kada sam imala pauzu kratku od pilula (dva mjeseca) svejedno menstruaciju nisam imala. A oni uporno kažu da je sve uredu. Ima li kakvo objašnjenje za ovo?

Korištenjem hormonske kontracepcije reguliraju se hormoni jajnika. Da bi se vidjelo da li su hormoni uredni, treba napraviti  pauzu od hormonske kontracepcije i izvaditi hormonske nalaze, koji su onda najobjektivniji pokazatelji  funkcije jajnika.

Nives Šikanić Dugić
31. 10. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 

Imam dosta veliki problem koji me muči zadnjih godinu dana. Naime imam žućkasto-zelenkasti iscjedak koji je obilan i neugodnog mirisa. Svaki dan ga imam, a posebno je obilan nakon odnosa i nakon mokrenja, kao nekakva sluz. Radila sam Papa test koji je pokazao HPV i nakon toga briseve nakon čega je ustanovljeno da imam ureaplazmu. Popila sam doksicklin i stavljala geonistin vaginalete. Što se tiče HPV-a idem na premazivanja i ginekolog kaže da i dalje imam crvenilo. I dalje je problem taj iscjedak koji je stalno prisutan. Prema podacima s interneta žuto-zeleni iscjedak upućuje na gonoreju, trihomonas ili gardanerellu. Također moram napomenuti da ponekad osjetim bol u donjem dijelu leđa i bol prilikom spolnog odnosa, a nakon odnosa i peckanje prilikom mokrenja. Znate li vi možda što bi to moglo biti? Unaprijed hvala na odgovoru.

S obzirom na perzistenciju simptoma potrebno je učiniti sve cervikalne briseve da bi se točno vidjelo o kojem uzročniku se radi i onda ciljano provela terapija.

Nives Šikanić Dugić
31. 10. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 

Poštovana, Nemam se kome obratiti pa pišem Vama posto termin kod svoje gin imam tek krajem mjeseca. Danas su me zvali telefonom i rekli da su mi na papa testu otkrivene promjene drugog stupnja. Ništa vise mi nije htjela reci osim da krajem mj moram doci raditi briseve. Možete li mi reci barem neki primjer sto bi moglo biti?
Unaprijed hvala na odgovoru!

Ukoliko se na PAPA testu nađu promjene i znakovi upale, uobičajeno je da se naprave  cervikalni brisevi i prvo liječi upala, što je i najčešći razlog promjena na nalazu. Iza liječenja ponavlja se PAPA test i onda će se dobiti pravi uvid u nalaz, a što će ti onda i tvoj ginekolog objasniti.

Nives Šikanić Dugić
31. 10. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 

Poštovanje, imam 19 godina prije 3 dana radila sam ginekološku intervenciju spaljivanje ranice na maternici, poslije toga počela sam da imam jako pojačan sekret i neprijatan miris. Moje pitanje za vas je da li je to normalno ili imam razloga za strah? Unaprijed hvala.

To je normalna reakcija sluznice na spaljivanje ranice i  spontano će proći .Ukoliko ne prođe nakon desetak dana od zahvata javi se svom ginekologu na pregled.

Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Imam 20 godina i seksualno sam aktivna već godinu ipo dana. Do sad nije bilo nikakvih problema, no sinoc se desilo nesto. Naime, u toku samog odnosa desilo se da sam dodirom osetila kako mi je vagina natekla. Odnos smo prekinuli istog trenutka. Da napomenem da je odnos bio grub i smatram da nisam dovoljno ovlažila. Na internetu sam čitala da može doći do upale ukoliko žena nije dovoljno vlažna i ako je odnos grub, tj. da može doći do toga da muški organ zakači ili okrni zid i dolazi do upale.
Ipak mislim da, iako je možda upala u pitanju, da je neka jača jer mesto gde je oteklo je mnogo nateklo ,dužeg oblika, debelo, zaboli na dodir i ljubičasto-modre je boje. Mnogo sam se zabrinula.
Trenutno nisam u mogućnosti da odem kod ginekologa, bar ne još 2-3 dana. Molim Vas, ukoliko ste u mogućnosti da mi odgovorite sto pre i kažete sta Vi mislite i sta treba da uradim.  Hvala unapred. Veliki pozdrav.

Preporučam ti svakako pregled ginekologa da vidi kako izgleda mjesto ozljede i da ti prepiše terapiju za njezino cijeljenje.
Nives Šikanić Dugić
22. 07. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovani, Imam 25 godina, prije dvije godine dijagnosticiran mi je niskorizični HPV (imala sam bradavice, ali sam ih riješila laserski) te neki tipovi visokorizičnog također koji nisu specificirani. Test je bio negativan na HPV 16 i HPV 18 te sam se cijepila protiv istih. Sada imam ozbiljnu vezu, ali sam bradavice imala prije nje. Mene zanima sljedeće: Što se tiče seksualnog života, trebaju li postojati kakva ograničenja u smislu suzdržavanja od oralnog seksa i sl.? (budući da on može uzrokovati rak grla)

Zna se da visokorizicni tipovi HPV-a mogu uzrokovati tumore glave i vrata. S obzirom da su kod tebe dokazani i neki visokorizicni tipovi, kako si navela, potrebno je koristiti zastitu, kondom, kod svih oblika spolnih odnosa.
Nives Šikanić Dugić
22. 07. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Dobro jutro . U vaginalnom i cervikalnom brisu mi je izolovana bakterija Staphylococcus aureus....dr mi je prepisao vaginalete polyginex..da li je terapija adekvatna? Ili mozda treba jos nesto...nikakav antibiotik nije ukljicen. inace imam dosta vag. Sekreta..promenljive boje i mirisa

U vaginaletama koje koristis nalazi se i antibiotik. Nakon provedene terapije napravi pauzu 2 tjedna da vidis da li su prestale smetnje. Ukoliko imas i dalje smetnje onda se radi kontrolni bris.
Nives Šikanić Dugić
22. 07. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Javili su mi se simptomi svraba u vaginalnom području. 19.06. bris je pokazao prisustvo kandide u velikom broju. Uspješno je izliječena, ali kontrolni bris 10.07. pokazuje Ešerihiju coli u velikom broju. Ne želim da pijem antibiotike jer sam ih dosta popila od početka godine zbog upala krajnika i oštetili su mi imunitet. Postoje li neke vaginalete kojima bih mogla da djelujem na ovu bakteriju? Takođe, imam sitne kondilome oko vaginalnog otvora. Ginekolog kaže da ne preduzimam ništa već da čekam da se povuku. Da li imate neki savjet, iritiraju me i ometaju odnose..

Ukoliko nemas pojacan iscjedak, ne treba odmah terapija za E. colli. Ona je crijevna bakterija i cesto se moze naci u rodnici, ali se moze i spontano povuci. Ukoliko radi upalne promjene, provodi se terapija prema antibiogramu.
Sto se tice kondiloma, ukoliko su asimptomatski mogu se nekada spontano povuci, ali ako perzistiraju i rade smetnje moze se provesti lokalna tarapija, u dogovoru s ginekologom
Nives Šikanić Dugić
14. 06. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Imam 19 godina. Danas mi je dečko nakon spolnog odnosa uočio bijeli prištić veličine i oblika sezama na malim stidnim usnama pored ulaska u rodnicu. Nije bolan na dodir i niti ga ne osjetim. Zanima me što bi to moglo biti i trebam li se brinuti? Papa test sam radila prije mjesec i po dana i nisam još dobila nikakav poziv. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Vjerojatno se radi o zacepljenju kanala cistice koje se inace nalaze u tom podrucju, ali pitaj svog ginekologa da pogleda i tocno vidi gdje se nalazi.
Dubravko Lepušić
27. 06. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, zamolila bih Vas za pomoć. Naime izgleda da imam upalu Bartulijeve žlijede. Natekla mi je lijeva stidna usna i boli me dok hodam i sjedim. Bila sam kod doktora, rekao je da pricekam jos dan ili dva i ako ne prođe, naručim se za pregled. Imate li kakav savjet da uplazim bolove, tablete, mast? Hvala lijepa

Vrlo jednostavno. Treba svakako uzeti antibiotik - Klavocin Bid ( ako niste alergicni na penicilin, inace neki drugi) 2x1 kroz 7 dana te mazati sa Afloderm kremom dvaput dnevno. Ako ne prodje kroz tjedan dana ili bude ne bitno bolje ,tada ce trebati uciniti zahvat marsupielizacije ( ekscizija - urezivanje i praznjenje gnojnog sadrzaja ... naravno uz anesteziju). Ako se uz terapiju ev pogorsa stanje tada doci i prije kod lijecnika.

 

Nives Šikanić Dugić
09. 05. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, išla sam na papa test i ustanovljeno mi je ostecenje (nema HPV-a) te sam zatim isla na briseve i nasli su mi ureaplasmu. Lijecila sam se doksiciklinom te kontrolni bris je bio u redu. Unatoč tome i dalje imam povećani iscjedak zućkaste boje bez mirisa. Nemam svrab, iritaciju koze, pečenje i sl. Mozete li mi dati informacije zbog cega imam takav cudan iscjedak? Lijep pozdrav

Pojačan obojen iscjedak može nastati i umnažanjem bakterija koje su normalni stanovnici u rodnici, ali i zbog bakterija u okolini, poput crijevnih, kožnih bakterija te   specifičnih bakterija, poput klamidije, mikoplazme i dr.Potrebno je ponoviti bris i vidjeti o čemu se radi te prema nalazu provesti terapiju.

Dubravko Lepušić
09. 05. 2019.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovani, molim Vas za mišljenje. Nalazim se u 11. tjednu trudnoće (10+4) te mi je od početka trudnoće (6tj) utvrđena cista na jajniku. DO=pretvoren u hipoehogenu cistu 4,1X4,0 cm. LO=pretvoren u bilokularnu cistu 7,7x4,9 cm. Oba ovarija bez pat.detekt.protoka. Nema sl.tekućine u C.Douglasi. Sa 6 tjedana su mi vađeni markeri CA125 koji su iznosili 61 dok su sa 10 tjedana trudnoće isti iznosili 54. Novim ultrazvukom u 11 tjednu trudnoće cista je smanjena na 7,6x4,7cm. Zanima me da li je za navedeno preporučljivo napraviti operativni zahvat?ako da u kojem tjednu je preporučljivo navedeno napraviti?unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Bilo bi preporucljivo maknuti cistu s obzirom na velicinu te nalaz Ca125 ,operativno i to vec sada u ranoj trudnoci.
Nives Šikanić Dugić
09. 05. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Pozdrav. Imam 22 godine. U petak (prije 4 dana) osjetila sam laganu temperaturu, pojacaj iscjedak i povecane limfne cvorove u preponama. Preko vikenda su se simptomi pogorsali. Da ne duljim, jucer sam bila kod svog ginekologa koji je utvrdio da je rijec o genitalnom herpesu i gljivicama u rodnici. Dobila sam herplexim tablete i kremu. Te da se ispirem acidi boricima. Sve to koristim. Moje najvece pitanje za koliko smatrate da ce herpesi nestati? Jedan je sigurno velicine 1cm a sve po spolovilu su mi plikovi koji su puknuli. Jako me boli , pece i svrbi. Neizdrzivo je. A kad kremu namazem , bol mi se prosiri do stopala. Ne znam koliko cu ovo jos izdrzati. Zanima me samo kada se ocekuje povlacenje simptoma i kako da ih ublazim? I samim time me zanima je li moguce da se herpes prenio samo spolnim putem? (Antibiotike sam popila na isti dan tj petak kada sam osjetila simptome , rijec je bila o gnojnoj angini). Stalnog partnera imam vec pola godine a isto tako prije njega nisam mjenjala partnere. Prvo sam ja dobila herpes pa je partner 3 dana nakon mene. Je li moguce da sam ja uzrocnik? Hvala i veliki pozdrav

Herpes simplex-virus tip 2 (HSV-2) povezuje se s oštećenjem genitalne sluznice (sluznice spolnih organa) i prenosi se spolnim kontaktom.Simptomi se javljaju 1 do 2 tj nakon kontakta sa zaraženom osobom. Tople kupke mogu ublažiti bol genitalnog herpesa,a ponekad i korištenje mlačnog zraka iz fena, na daljinu, može smnjiti pečenje. Terapija aciclovir tabletama neće izliječiti bolest, ali će ublažiti simptome. Aciclovir krema se može stavljati na spolovilo svakih 1-2 sata, osobito početkom mazanja, a onda smanjiti na 5 puta dnevno, kao i i tablete. Nakon 7-10 dana najčešće se znatno smanjuju simptomi i povlače ulceracije.
HSV-2 se također prenosi bez prisutnosti ikakvih simptoma, pogotovo kod žena.
Kako se u određenom postotku u genitalnom području može naći i Herpes simplex virus tip1 (HSV1),koji se inače nalazi na usnama i licu te da bi točno znala o kojem se tipu virusa radi potrebno je napraviti dodatne pretrage.
Nives Šikanić Dugić
10. 04. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovana, papa nalaz mi je IIIb, HPV test pozitivan na neki od visokorizičnih tipova (nije navedeno koji, ali nisu 16 ili 18), biopsija nije pokazala kancerogene promjene, pretpostavljena je infekcija medjutim svi brisevi su mi uredni. Ginekolog ne daje objašnjenje i navodi da je sve uredu, ali ja sam veoma zabrinuta zbog tako lošeg papa nalaza. Možete li mi dati savjet šta da radim?

Ginekolog je napravio sve što se radi u slučaju takvog PAPA nalaza ( tipizaciju HPV-a, biopsiju).Pretpostavljam da je rađena i kolposkopija prije biopsije. S obzirom da nema upale (brisevi su negativni) treba sačekati dva mjeseca da zarastu mjesta bopsije i onda se radi kontrolni PAPA test i tada će se dobiti pravi uvid u nalaz, nakon biopsije. Do tada trebaš podizati svoj imunitet, s obzirom da je dokazan visokorizični HPV.
Nives Šikanić Dugić
10. 04. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovanje,imam 23 godine i nisam jos imala odnose.Naime,vec zadnjih 7 mjeseci imam jake upale koje me izbacuju iz takta.Pojacan gusti žut iscjedak,i ne podnosljiva bol vagine(bol nije praćen pri mokrenju)dovode do ludila.Tih zadnjih 7 mjeseci i mjesecni ciklus je postao neredovit,kasni,traje dan ili ga nema nikako.Obratila sam se ginekologu,koji mi je dao da uradim nalaz hormona i inzulnemije(iste nalaze cekam).Rekao je da imam polucisticne jajnike te mi dao Infolic prasak(dodatak prehrani)i duphaston(da regulise menstruaciju.To sam pocela koristit i 01.02.19 imala sam normalnu prvu menstruaciju nakon svih ovih neredovitih ,ali bol vagine je ne podnosljiv.Pila sam razne cajeve,toplim se i ne znam odkud tolike upale.Sad me vec bol navodi na plač,nemam volje ni za čim te sam prije 5 dana ponovo otisla ginekologu drugom da se posavjetujem,te je rekao da je gljivicna infekcija i dao mi nifuran i flunazol tablete međutim ne osjecam nikakvo poboljsanje.Šta da radim? Hvala unaprijed

Očito da imaš dva problema, s menstruacijama ,ali i upalnim promjenama u rodnici koje se manifestiraju bolovima. Što se tiče ciklusa izvadila si hormonske nalaze i oni će pokazati da li se radi o policističnim jajnicima te ćeš dobiti terapiju za regulaciju hormona. Do tada Duphaston ti regulira menstruaciju.
Što se tiče obuilnog obojenog iscjetka i bolova ,potrebno je napraviti vaginalne briseve koji će onda pokazati o kojoj vrsti bakterija se radi i prema tome ćeš dobiti ciljanu antibiotsku terapiju.
Nives Šikanić Dugić
27. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Postovani.. mozete li mi pojasniti nalaz papa testa. Cistoca 3 ,grupa 2
Opis : U razmazu su mnogobrojini hranulociti superficijalne intermedijalne i rijetke parabazqlne plocaste epitalne celije kao i endocervikalnecelije bez citroloskog atipizma.

PAPA test grupe 2 ukazuje na uredne stanice, ali sa znacima upale koju mogu uzrokovati virusi ili bakterije.Tvoj ginekolog će ti ordinirati terapiju te ev. ponoviti nalaz, ukoliko smatra da je potrebno.
Nives Šikanić Dugić
27. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Poštovani, osjetivsi tupu bol primjetila sam kao cir izmedju malih usana...te opipavanjem shvatila da se proteze u kanal vagine. Cir je pukao i iscurio se gnoj ili sekret..medjutim i dalje je ostala izraslina koja be boli te kod opipavanja vagine sam osjetila zadebljanje na gornjoj strani te kao cista izgleda na ogledalu unutra.u dubini na vrhu prsta osjetim takodjer nesto. Zanima me dali je to nedaj Bože rak ili se radi o necem drugom bezopasnom?

Prema opisu, a bez pregleda teško je govoriti o čemu se radi. S obzirom da se u tom području nalaze žlijezde, vjerojatno je došlo do upale, a što je rezultiralo začepljenjem kanala žlijezde i stvaranjem gnojnog sadržaja. Javi se svakako svome ginekologu da točno vidi gdje se promjena nalazi i da ti da potrebne informacije.
Nives Šikanić Dugić
27. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Pozdrav, Pocetkom 1. mjeseca ove godine sam dva dana imala obilan iscjedak, svrbez,intnenzivan miris i peckanje prilikon mokrenja, te mi menstruacija kasnila 7 dana. Pocetkom 2.mj pojavila mi se krv u urinu, a dokt.obiteljske medicine poslala me na pretrage koje su pokazele bakterije u mokraci i upalu mjehura. U meduvremenu sam bila na redovnom ginek.pregledu te me je ginek. Obavijestila kako imam ureaplasmu. Moje pitanje je koje je vrijeme inkubacije ureaplazme? I dali su ta dva dana u kojima sam imale naveden simptome zapravo pocetak zaraze. Spolni odnos je bio nekoliko dana ranije od simptoma. Hvala i lp

Ureaplasma urealiticum je spolno prenosiva infekcija koja je često puta asimptomatska i može biti u genitalnom traktu, a da ne izaziva nikakve simptome. Kako si u isto vrijeme imala i uroinfekciju, antibiotska terapija može pokriti obadva uzročnika, ukoliko se zna koji je uzročnik infekcije mokraćnog mjehura. Inače, antibiotska terapija ureaplasme provodi se istovremeno kod oba partnera.
Nives Šikanić Dugić
14. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
 
Postovana, Imam 20 god i prestala sam sa koristenjem yasmin pilula pre mesec dana, razlog je bio jer su mi dojke bile veoma nadute. Sada sam primetila da na bradavicama imam nesto belo, ali nije iscedak, javlja mi se kada su mi bradavice skupljene (kada mi je hladno i tome slicno). Kada su mi bradavice opustene to se ne vidi i nije primetno cak uopste. Radila sam samopregled dojki i nisam osetila nista neobicno, takodje grudi su mi u ovulaciji dosta osetljivije. Da li trebam napraviti UZV jer sam se pomalo zabrinula sta moze biti? Takodje, pilule sam pila godinu dana a pre toga nisam primetila tako nesto. Hvala

Prema opisu mislim da se ipak radi o oskudom bijelom iscjetku koji se može povremeno javljati. Ukoliko ga možeš toaletom bradavica maknuti, a on se ponovo javi, preporuča se napraviti ultrazvuk dojke da se isključe ev. cistice na dojkama, a iza toga, ovisno o nalazu ultrazvuka, može se napraviti hormon prolaktin (PRL) da se isključi da nije povišen.
Nives Šikanić Dugić
04. 02. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Da li je moguce da partner nema ureaplazmu ako imam ja? I da li je moguce da su mu nalazi iz laboratorije pogresno pokazali negativne nalaze na ureaplazmu ? Ja sam se uspjesno izlijecila. Nakon toga smo imali jedan seksualni odnos. Ako ipak ima ureaplazmu , da li mi je tim jednim odnosom ponovno mogao prenjeti ? Pozdrav.

Ureaplasma urealyticum je spolno prenosiva parazitska bakterija. Kao takva uvijek se provodi terapija oba partnera, po mogućnosti istovremeno,  bez obzira kod koga je dokazana. Kako kod partnera  nije dokazana  bakterija, preporučan ti da, nakon 1mj od nezaštićenog spolnog odnosa,   ponoviš  bris na Ureaplasmu da budeš sigurna da nema infekcije.

 

Nives Šikanić Dugić
23. 01. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Pregledom je ustanovljena cista 6X4cm na desnom jajniku mješovitih odjeka?Što znači mješovitih odjeka? Rekli su mi da ću vjerojatno morat na operaciju. Dobila sam duohaston za krvarenje i uputnice za tumorske markere(to sam obavila i uredu su) i za gin.onkologa u roku mjesec dana.Molim vas mišljenje

Cista na jajniku je nešto veća, a „mješoviti odjeci“ znači da nije samo čista tekućina već da ima jos sadržaja poput tračaka, kao što imaju ciste prije menstruacije. S obzirom da su tumoski markeri uredni i da si dobila Duphaston za  izazivanje krvarenja, učinit će se kontrolni ultrazvuk iza menstruacije da se provjeri da li je cista prsnula. Ukoliko ne prsne  ili ako još raste, to je indkacija za operaciju.

 

Nives Šikanić Dugić
23. 01. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Dobar dan, imam 18 godina. I nisam se susretala sa ovakvim situacijama do sada. Zato i panicim. Osjetila sam bol blizu klitorisa i kada sam pogledala uocila sam da sa lijeve strane ima mali otok i crvenilo. Opipala sam, u unutrasnjosti kao da je kuglica i prilicno je bolna. Djeluje mi poput nekog upalnog procesa kod zlijezda. Da li je moguce tako nesto i imam li razloga za brigu?


Moguće  je da je upaljena žlijezda  ili cistica. Ukoliko ti je bolno javi se ginekologu za pregled  da  vidi o čemu se radi te ev. prepiše  antibiotik.

 

Nives Šikanić Dugić
21. 12. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Imam redovne menstruacije.Proslog meseca mi je kasnila menstruacija 4dana i kad sam dobila bila je vrlo obilna kad se zavrsila posle dva dana sam dobila vanmenstrualno krvarenje 5 dana je trajalo.Ginekolog mi je ustanovio veliki polip na grlicu i reko da ga sto pre uklonim.Ovog meseca nisam dobila menstruaciju i pet dana po kasnjenju menstruacije uradjena mi poliektomija ,dan posle intervencije imam blage bolove u jajnicima i materici i boli me leva dojka. Da li je to normalno? Da li mi je izostala menstruacija zbog tog polipa i da li ce se posle uklanjanja polipa i menstruacija vratiti i normalizovati ciklus i kad bi trebalo to da se desi?

Polip na vratu maternice može izazvati produženo krvarenje ili ponovno oskudnije krvarenje nakon prestanka menstruacije. Polip na vratu maternice ne utječe na dolazak menstruacije,jer se to događa pod utjecajem hormona jajnika. Bolovi u dojkama i donjem trbuh mogu biti znakovi predstojeće menstruacije.Kako ćete vjerojatno ići na kontrolu ginekologu zbog histološkog nalaza izvađenog polipa vidjet ćete da li će do tada doći menstruacija. Ukoliko ne dođe menstruacija, ginekolog tada može  napraviti i ultrazvuk.

 

Nives Šikanić Dugić
29. 11. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Zdravo, redovnu menstruaciju sam imala 11. novembar, juce i prekjuce sam imala malo krvarenje. Pored toga imam povremene jake bolove u donjem delu stomaka. Sta to moze biti? Unapred hvala.

Bolovi u donjem  dijelu  trbuha mogu biti od jajnika, mjehura ili crijeva i preko meila je teško reći gdje je problem.  Moraš se javiti svome liječniku da se naprave laboratorijski nalazi, a za isključenje  jajnika kao uzroka bolova, moraš se javiti svome ginekologu koji će ti, nakon pregleda, reći kakav je nalaz.

 

Nives Šikanić Dugić
15. 11. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovanje! Nedavno sam radila nalaz krvi i urina. U.Leukociti su mi 1-2* /0-5, a Urea 2.1*/ 2.8- 8.3. S tim da mi je MCV 81.9*/ (83-90), a MCH 27,0*/ (27,4). Zanima me vaše mišljenje. Da li je u pitanju upala ili nešto drugo? Imam učestalo mokrenje, ponekad osječaj peckanja. Čitala sam da niska urea ima veze sa trudnoćomm, ali ja sam imala odnose sa dečkom u julu i poslije toga redovne menst., pa ne znam da li je i ona moguća poslije svega.Imam 21 god.Unaprijed hvala! Lijep pozdrav.

Nalazi krvi i mokraće su dobri i ne moraju uvijek značiti bolest ukoliko nisu u potpunosti u granici normale. Ukoliko imaš učestalo mokrenje i pečenje kod mokrenja  treba napraviti urinokulturu da se vidi da li postoji upala i ako da, koja je bakterija prisutna i  koji  lijek treba prepisati da se riješi upala. Niža vrijednost uree ne mora biti zabrinjavajuća, a može nastati zbog pretjeranog pijenja tekućine ,hidracije, siromašne prehrane proteinima i dr. Niže vrijednosti mogu biti i u trudnoći , ali to nije znak za potvrdu  trudnoće.

 

Nives Šikanić Dugić
15. 11. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani u sedmom mesecu trudnoce sam i u vag.brisu mi je nadjena bakterija klebsiella,ginekolog mi je dao da stavljam vaginalete poliginax ali na uputstvu pise da ne sme.Da li ipak smem da ih koristim?

Ukoliko vaš ginekolog smatra da je to nabolja terapija za vas, a odabrao ju je vjerojatno prema antibiogramu uzimajući u obzir i trudnoću,  trebate  mu vjerovati.

 

Nives Šikanić Dugić
24. 10. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Dobro večer,imam 19 god.Ginekologica mi je napravila papa test u 1 mj,a tek u 5 mj sam počela koristit polygnax,te mi je rekla da je uzrok toga sto sam koristila polygnax CIN 1,puno sam čitala o tome na internetu i svugdje se spominje sa HPV-om,pa sam potom kontaktirala ordinaciju i rečeno mi je da nemam HPV.Zanima me dali je CIN 1 spolno prenosiv(zarazan),te koji može biti uzrok CINU1? Unaprijed hvala

Polygynax vaginaleta je lokalni antibiotik koji se stavlja u rodnicu radi liječenja upale.CIN1 su blaže promjene na stanicama vrata maternice koje mogu uzrokovati bakterije i virusi i posljedica su upale i iritacije stanica vrata maternice.Jedan od uzročnika  može biti i HPV ,ali i umnožene bakterije u rodnici.Ukoliko je uz CIN 1 nađena upala  onda se ona liječi vaginaletama i nakon tog se ponavlja PAPA test. Ukoliko nema upale radi se samo kontrolni PAPA test za 4mj što preporučuje i citolog, specijalist koji pregledava bris sa vrata maternice.

Nives Šikanić Dugić
04. 09. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovanje, vec tri mjeseca borim se s upalom odnosno bijelim iscjetkom koji ima neugodan miris koji mene NE podsjeca na ribu. Ginekologica mk pripisuje tablete no nakon 2, 3 tj mi se vrati...sto treba poduzeti i o cemu se zapravo radi?

Ukoliko se  ponavlja vaginalni iscjedak nakon provedenih terapija, preporuča se uzimanje cervikanih briseva te prema dobivenom nalazu provede ciljana terapija nađenog uzročnika.

 

Dubravko Lepušić
27. 08. 2018.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, prije otprilike 5 godina radila sam bris na HPV, jer sam bila u kontaktu s osobom koja je bila pozitivna na HPV, te je i moj nalaz bio pozitivan. Tada nisam imala nikakvih promjena na papa testu te se nisam zbog toga zabrinjavala.
Prije godinu, nakon poroda, papa je prvi put pokazao CIN 1 no nije liječen jer je doktor rekao da je moguće ''od hormona''. Sad, nakon godinu dana je papa opet pokazao CIN 1/CIN 2 te upalu te mi je doktor uz terapiju antibiotika vaginaleta dao i uputnicu za tipizaciju HPV-a no nalazi su rekla da je bris na HPV u potpunosti negativan. (zavod Štampar) Moje pitanje je da li bih trebala ići na još jedan bris negdje drugdje ili je moguće da se povukao HPV i ako je moguće otkud onda CINovi i upale?
Pročitala sam vjerojatno cijeli internet već ali zanima me mišljenje i savjet stručnjaka. Unaprijed hvala.

CIN-ovi su sigurno od HPVa koji ste već imali dijagnosticiran Moguće da se sada pokazao negativan jer ga organizam trenutno "drži pod kontrolom" (povećao se imunitet) ali to ne znači da ga nema više. Ovaj čas Vam nije bitno ponavljati HPV bris jer je dokazano da je bio pozitivan, već treba , s obzirom na CIN, učiniti kolposkopiju te prema tom nalazu odrediti terapiju i daljnje pretrage (ponoviti PAPA kroz neko vrijeme ili učiniti ev biopsiju)

 

Nives Šikanić Dugić
27. 08. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Dobar dan. Suprug i ja imamo pitanje. Suprug je imao kondilome, uspesno smo ih uklonili tecnim azotom pre oko 3 meseca. Ja sam isla na kontrolu kod ginekologa i nemam nikakvih problema. Zanima nas koliko je bezbedan oralni seks, tj. da li je moguce virus preneti na predeo usne duplje? I posle koliko je oralni seks u redu? Hvala

Kondilomi su posljedica infekcije humanim papiloma virusom i može se  prenositi  bilo kojom vrstom spolnog odnosa-vaginalnim, analnim ili oralnim.

 

Nives Šikanić Dugić
29. 06. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, Imam 24 godine, prije mjesec dana sam došla u Njemačku, i kako ne znam još jezik ne znam kome se ovdje obratiti, te se stoga vama javljam radi stručnog mišljenja. Dakle, od negdje 4.mj. moj iscjedak je zelenkaste boje. Jačina iscjedka i gustoća mu je jednaka kao i prije (ovisi o danima u mjesecu, uglavnom normalna kao i prije), bez mirisa je, dakle samo je boja problem. Nemam nikakvih drugih simptoma, ni peckanja, ni crvenila. Menstruacija mi je normalna, i nikad nisam imala nekih problema, te se prvi put susrećem sa ovim. Znam da bi trebala napraviti ginekološki pregled, ali to mogu tek kada se vratim nazad u Hrvatsku za koji mjesec. Pa me zanima dali mi ikako možete pomoći, tj. o čemu bi otprilike moglo biti riječ? Jer sada kako mi ne prolazi, počinjem se brinuti. I dali postoji nešto u ljekarni što bi mogla uzeti, čisto da probam s tim, dok se ne pregledam (pregled ću svakako obaviti čim se vratim)? Ako vam treba još informacija, od 4.mj. nisam spolno aktivna, ne mijenjam partnere često, uvijek koristim zaštitu (prezervativ). Zadnji put sam bila sa jednim partnerom u 4.mj., te smo jednom spavali bez zaštite za vrijeme menstruacije, pa se bojim da nije zbog toga došlo do ovog problema (jer poslije toga mi je krenuo problem sa iscjedkom). Zadnji ginekološki pregled sam obavila sredinom prošle godine, i sve je bilo u redu. Unaprijed hvala na odgovoru. Lp


Pojačan zelenkasti iscjedak znak je upale i trebao bi se obaviti ginekološki pregled i uzeti brisevi vrata maternice da se vidi o kojem se uzročniku  radi, pogotovo ako si imala spolni odnos bez zaštite. S obzirom da ne možeš doći do ginekologa  zamoli nekoga da ide s tobom u ljekarnu i objasni im kakve smetnje imaš pa će ti onda oni preporučiti vaginalete koje ćes stavljati u rodnicu. Po povratku u Hrvatsku  javi se ginekologu radi pregleda.
 

 

 

 

 

Nives Šikanić Dugić
27. 06. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Zdravo! Imam 26 god i vec neko vrijeme Imam problem koji me muci! Svaki put nakon seksualnih odnosa, dobijem herpes na usnama. Ranije sam mislila da je to samo slucajnost ali sam sada sigurna da ima neku povezanost. Imam istog partnera vec dvije godine, nemamo genitalni herpes a i takodje smo prestali upraznjavati oralne odnose jer sam mislila da ce mozda to rijesiti problem, ali i dalje nista. Mozete li mi reci sta moze biti uzrok ovom problemu? Srdacan pozdrav

Pojava herpesa na usnama, ždrijelu, licu, oku je uzrokovna herpes simplex virusom (HSV)tip 1, dok je herpes  siplex virus tip 2 vezan za spolni način prijenosa. Virus se primarno prenosi kroz sluznicu i kožu kod osoba s aktivnim lezijama ili preko sekreta kod osoba koje imaju aktivnu HSV-infekciju. Očito je da imaš oralni, HSV1 tip koji se ponovo  može aktivirati već  kod ljubljenja , a na pojavu recidiva inačemože utjecati i izloženost kože zračenju, kožna iritacija, kirurška trauma, stres.

 

Nives Šikanić Dugić
08. 06. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog


Dobar dan. Imam 20 godina i imala sam odnos sa deckom i bilo je malo agresivnije ali me nije boljelo tijekom odnosa. Inace nismo koristili kondome na pocetku i dobila sam menstruaciju (nisam trudna) a ovaj put smo koristili kondome i odnos je bio i oralan. Sad je proslo dva dana od tog i pocela sam osjecati bol i pece me dok pisam. Zato sam isla pogledat sto nije u redu i izlazi mi neka bijela malo kruca tekucina van (izgleda kao da se ljusti koza iznutra, sto je moguce da je imao dulje nokte pa me s njima oljustio). Posto je sutra subota ne znam dali negdje ginekolog radi, pa me zanima da li je nesto ozbiljno?


Ne moraš se brinuti, jer nije ništa hitno, samo ti je pojacan iscjedak. Javi se svome ginekologu radi pregleda i terapije, a ukoliko i dalje imas pečenje kod mokrenja napravi nalaz urinokulture.

 

Nives Šikanić Dugić
10. 04. 2018.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Postovani. Prije 10 dana sam primjetila manju upalu vagine,koza izmedju anusa i otvora vagine mi je bila iritirana i malo popucala. Lijecila sam vaginaletama a kroz par dana dobila i menstruaciju. U zadnjih par dana sam primjetila bijele tackice na tom istom podrucju poput bradavica. Nemoguce je da imam HPV jer nisam mijenjala partnera vec 2 godine i nikakvih promjena do sad nije bilo. Eh sad, moje logicno pitanje je da li je moguce da sam dobila hpv na neki drugi nacin ili mozda to uopste nije hpv? Velika hvala na odgovoru unaprijed

Da bi riješila dilemu o tome da li se radi o običnim virusnim bradavicama ili spolnim bradavicama (kondilomima) ili samo o zadebljanoj koži  nakon iritacije, najbolje je da se javiš ginekologu koji će pregledom već  vidjeti  o čemu se radi.

 

Dubravko Lepušić
14. 12. 2016.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovani, imam 18 godina. Primijetila sam kod ulaza u vaginu bijele točkice, te imam povremeno peckanje/svrbež. Da li da koristim octenisept, ili canestil kremu i tablete?
 
Za početak Canesten kremu pa ako ne prođe javite se na pregled.
Dubravko Lepušić
14. 12. 2016.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovani, imam 20 godina i prije mjesec i pol ginekologica mi je rekla da imam gljivice, te propisala terapiju, stanje je bolje no počeo mi se pojavljivati strašan svrab po tijelu, rukama, nogama i najviše grudima, s tim da mi izađe sitna točkica poput prištića koja jako svrbi. Zanima me da li to možda ima veze sa gljivičnom infekcijom ili je možda neka obična alergija i da li da se obratim svome liječniku opće prakse?
 
Svakako se trebate javiti liječniku jer je malo vjerojatno da je to od genitalne gljivične infekcije. Mogao bi biti svrab (scabies), a može biti i neka alergijska reakcija.

 

Dubravko Lepušić
14. 12. 2016.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovani, imam 17 godina. Primijetila sam vanjske kondilome i tri dana sam bila na spaljivanju kondiloma radiovalovima. Doktor mi je rekao da pijem palitrex, isoprinosine dva tjedna  4x1, nakon toga jos dva tjedna 3x1 i obavezno pranje nakon svakog odlaska u wc, kao i ispiranje povidon jodom. Sve primjenjujem kako mi je doktor rekao. Imam bolove, ne mogu  sejediti kako hoću već tražim odgovarajući položaj, hodanje je također otežano. Oko ranica se pojavljuje nešto bijelo-žuto u vidu gnoja, samo na par mjesta imam malo krvarenja i jako peče. Dakle, mene zanima, je li to uobičajeni oporavak nakon spaljivanja radiovalovima i je li potrebno da koristim još nešto, recimo neku kremu koja ce pomoći u zarastanju ranica?
 
Možda je trebalo nakon spaljivanja kondiloma samo špricati Bivacyn sprayom. No i ovako je dobro s tim da se kod nekih kao kod vas može javiti pečenje. Preporučam da ipak pređete na neki od antibiotskih sprejeva (kao npr Bivacyn).

 

Nives Šikanić Dugić
29. 07. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Imam 17 godina i spolno sam aktivna oko  8 mjeseci. Prije dva tjedna sam primijetila crvenilo, svrbež i oticanje rodnice, zatim sam to namazala beloderm kremom jer piše da ima antibakterijski i antigljivični učinak. Simptomi su nestali ali su se javili prije dva dana, ali bez oticanja, samo svrbež, te sirast iscjedak, pomalo žut, neugodnog mirisa. Zanima me što da kupim u ljekarni bez da idem liječniku?
 
Vjerojatno se radi o miješanoj infekciji rodnice, umnoženih gljivica, ali i drugih bakterija koje u rodnici nalaze. Ukoliko ne želiš ići liječniku, otiđi u ljekarnu i reci im za svoje smetnje, te će ti oni savjetovati koje vaginalete i kremu možeš koristiti.

 

Nives Šikanić Dugić
29. 07. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Dobar dan, već 8 dana osjećam bol u oba jajnika, nekad me oba bole u isto vrijeme, nekad samo jedan i tako već danima. Osim jajnika još veću bol osjećam u nogama, točnije u butovima s prednje strane. Uz to primijetila sam da imam i mekšu stolicu. Nemam problema s mokrenjem, niti me boli rodnica.
Bol je slična onoj koju imam tokom menstruacije, nikada nisam imala sličnih problema. Bol se javi jednom do dva puta na dan i kada popijem tabletu protiv bolova prođe, ali se svejedno svaki dan javlja. S obzirom da sada trenutno nisam u mogućnosti posjetiti doktora nadam se da ćete me Vi možda moći uputiti. Je li moguće da imam upalu jajnika već 8 dana, kako da smanjim bolove, trebam li paničariti i slično. Hvala Vam u naprijed. Maloljetnica sam i nisam trudna, ali zbog ovih navedenih problema imam poteškoća u različitim spolnim aktivnostima sa svojim partnerom. 
Zanima me samo mogu li to biti simptomi infekcije, upale ili još gore neke spolne bolesti? Sada stvarno nisam u mogućnosti posjetiti ginekologa i treba mi hitan odgovor jer nikad nisam imala sličnih problema i strah me je.
 
Jako je teško postaviti dijagnozu bez pregleda i laboratorijskih nalaza. U donjem dijelu trbuha nalazi se više organa- jajnici, ali i mjehur i crijeva. Ukoliko ne možeš do ginekologa, javi se obiteljskom liječniku da se naprave barem osnovni  laboratorijski nalazi krvi i mokraće i time isključi ili potvrdi  infekcija i ev. provede liječenje.

 

Dubravko Lepušić
13. 07. 2016.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog
Dobar dan,
Interesira  me da li se smanjuje rizik prenošenja spolno prenosivih bolesti ukoliko partner ne ejakulira u vaginu ili je ista vjerojatnost zaraze u bilo kojoj fazi odnosa, makar on trajao i minutu bez prezervativa?
Hvala unaprijed.
 
Moguć je prijenos bez obzira na ejakulaciju i dužinu trajanja spolnog odnosa. Dakle, makar i minutu kao što navodiš, do prijenosa spolnih bolesti može doći i samim kontaktom kože na kožu, sluznice na sluznicu, bez pravog spolnog odnosa.

 

Dubravko Lepušić
13. 07. 2016.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog
Imam klamidiju već godinu dana pa me zanima da li se ta bakterija može odraziti na oči, muti mi se vid u zadnje vrijeme.  Imam često crvenilo oka i udebljala sam se u bokovima i trbuhu a jedem kao prije. Da li i ona može biti uzrok tome?
 
Nije Chlamydija uzrok tome, bez brige, i ne muti ti se vid od toga. Svakako posjeti okulistu a što je tiče debljanja moguće je da previše jedeš a manje se krećeš a moguć je i hormonalni problem.

 

Nives Šikanić Dugić
30. 05. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Jako sam pod stresom zbog problema koji imam. Prije mjesec-dva primijetila sam da imam preobilan iscjedak iz vagine (tada bijele boje, normalnog mirisa) i mislila sam da je to normalno, onda kako je vrijeme prolazilo iscjedak je postajao sve obimniji, do sada, kada je jako obiman i postao je zučkaste boje. Vodim redovno higijenu i odnose imam sa sadašnjim dečkom s kojim sam izgubila nevinost prije manje od godinu dana, on je također tada izgubio nevinost. Ciklusi su mi uredni. Vodimo strogo higijenu oko genitalija, ali imamo seks bez zaštite. Zadnji put smo imali prije oko 3 tjedna, a meni izgleda da se moje stanje pogoršava, da je iscjedak sve obimniji i čudne boje, isto tako je i neugodnog mirisa. Također stalno imam jaki svrab. Tokom mokrenja je sve uredno. Ne znam je li ovo relevantno, ali da spomenem da imam proteinouriju već 4 godine. Ostalih simptoma nema. Hvala Vam unaprijed, nadam se da ćete što prije odgovoriti.
 
Pojačan iscjedak iz rodnice najčešće je uzrokovan porastom bakterija koje se normalno nalaze u rodnici, iz bilo kojeg razloga, npr. iza menstruacije, ukoliko si bolesna, pod stresom i dr. Trebala bi se javiti svome ginekologu koji će napraviti ginekološki pregled i uzeti briseve i točno znati o čemu se radi, a prema nalazima i ordinirati terapiju.

 

Nives Šikanić Dugić
16. 05. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovani, imam policistične jajnike i ginekolog mi je objasnio da su vodene koje pucaju u vrijeme menstruacije te da su mi menstruacije i zbog toga bolne. Unazad zadnja 2-3 mjeseca bolovi su postali sve jači i jači. Imam osjećaj kao da mi netko jajnike rukama gnječi i imam pritisak na debelo crijevo. Da li je to zbog tih cista uobičajeno ili je ipak nešto ozbiljno posrijedi? Imam li razloga za zabrinutost i paniku? Hvala unaprijed na odgovoru.
 
Policistični jajnici je naziv za hormonski poremećaj koji obuhvaća najčešće neredovite cikluse, povišene hormone jajnika, ultrazvučnu sliku jajnika, ali to nisu “vodene ciste“, a rezultat takvog hormonalnog problema je izostanak ovulacije. “Vodene ciste“ su funkcionalne ciste koje se često nađu kod mladih djevojaka i koje najčešće s menstruacijom spontano prsnu, tako da često niti ne znamo da su bile prisutne na jajnicima. Ti opisuješ zapravo bolnu menstruaciju koju ima veliki broj djevojaka i samo treba pronaći vrstu lijeka koji će pomoći da nemaš bolove kada krene menstruacija. Ima više vrsta tih lijekova pa se dogovori sa svojim ginekologom da ti ih prepiše.

 

Dubravko Lepušić
28. 04. 2016.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, na ginekološkom pregledu u studenom mi je rečeno da imam papilomatozu (na nalazu piše- Papilomatosis introiti vag.). Zanima me što je zapravo papilomatoza, kako se dobiva i je li opasna za mog dečka? Odrađen je kompletan pregled i svi ostali rezultati i brisevi su bili u redu. S dečkom imam nezaštićen odnos jer pijem kontracepcijske pilule. Imam 19 godina. Svaki put, otprilike 7-10 dana pred menstruaciju osjećam svrab, a nakon nje prestane. Prošla je bila crvenkasto-smeđe boje uz prethodno blago pojačan iscjedak. Dali su mi vitamine da pijem 4 mjeseca (Zinkosel, folna kiselina, vitamin C), pa me zanima na koji način se liječi, pošto nakon popijene terapije i dalje imam problem s tim. Unaprijed zahvalna.

Radi se o upalnoj reakciji za koju nije dovoljna sam terapija vitaminima već i trapija protivupalnim vaginaletama kao npr. Rojazol ili Canesten. Svakako da do konačnog rješenja upale treba koristiti kondom kao zaštitu. Isto tako svakako se mora i dečko pregledati kod urologa ili dermatologa jer će se upala i dalje prenositi ako se oboje ne liječite.

Nives Šikanić Dugić
16. 04. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovani, nakon menstruacije sam primijetila „kvržicu“ oko vaginalnog otvora, točnije na sluznici. Isključila sam mogućnost urasle dlake, ali mislila sam da je to izazvala iritacija zbog menstrualnih uložaka. Pojavilo mi se još sitnih kvržica, blijedo ružičaste boje, ispupčene su i veličine 1 mm. No ima jedna kvržica, veličine 3 mm koja je bolna na dodir i na pritisak prsta promijeni boju u bijelu - tu kvržicu sam ja otrgnula i istekla je samo krv, bez gnoja. Nisam u financijskoj mogućnosti posjetiti ginekologa pa Vas molim za savjet. Što bi to moglo biti? Postoji li šansa da su to kondilomi? Zadnji spolni odnos sam imala prije točno 6 mjeseci. Lijep pozdrav.
 
Jako je teško ovako postaviti dijagnozu o čemu se radi, s obzirom da se na tom području nalaze i sitne žlijezde, može biti iritacija iz rodnice, mogu biti i sitni kondilomi i dr. Javi se svome ginekologu, jer se jedino pregledom može vidjeti o čemu se radi i gdje se promjene točno nalaze.

 

Dubravko Lepušić
15. 03. 2016.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, u urinu mi je pronađena bakterija Escherichia coli. Pila sam antibiotike od 22.2. do 2.3. Menstruaciju sam dobila 29.2. Krvarenje je trajalo pet dana, a od tada imam krvav iscjedak. Na kontracepcijskim sam pilulama Yazz skoro tri godine jer su mi dijagnosticirani policistični jajnici. Da li ima razloga za brigu i o čemu bi moglo biti riječ?

Očito se radi o hormonskom poremećaju iz nekog razloga. Možda i radi upale. Preporučio bih vam UZV pregled.

Dubravko Lepušić
15. 03. 2016.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Pozdrav, imam 19 godina i od malena se borim s herpesom na usnama koji imam i sada. Nedavno sam osjetila peckanje, nelagodu i primijetila crvenilo na spolovilu, izgleda poput upale ili iritacije. Ovo sam primijetila tijekom menstruacije. Zanima me je li moguće da je to herpes? Znam da postoje dvije vrste herpesa i da se genitalni herpes prenosi spolnim odnosom koji još uvijek nisam imala niti sam imala bilo kakav spolni kontakt s drugom osobom. Zanima me je li moguće da sam sama sebi prenijela herpes s usana na spolovilo tijekom brige o menstruaciji ili se takav herpes prenosi isključivo spolnim odnosom?

Herpes se može prenijeti i kontaktno, dakle da nije spolni odnos u pitanju. No preporučio bih da se učini pregled i pregledom potvrdi da se doista radi o herpesu. Kada se potvrdi taj nalaz, tada bi se dali virostatici u terapiji.

Nives Šikanić Dugić
20. 02. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Na vagini mi se pojavila neka bradavica, ne znam kako bih to drugačije rekla, pa me zanima što je to, je li opasno i zarazno pošto imam dečka?
 
Jako je teško ovako reći o čemu se radi i gdje je točno smještena „bradavica“. S obzirom da imaš dečka i da si vjerojatno imala spolne odnose, najbolje je da se javiš svom ginekologu  koji će na pregledu vidjeti točno o čemu se radi i dati ti objašnjenje.
 
Nives Šikanić Dugić
09. 02. 2016.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, prije par dana sam radila bris i pozitivna sam na ureaplasmu. Dobila sam Sumamed (3 dana) i Vibramycin (5 dana) te poslije 3 tjedna da ponovo uradim bris. Moj partner je dobio samo Sumamed. On je trenutno u inozemstvu i nećemo u isto vrijeme početi terapiju. Ja sam već završila sa Sumamedom i krenula na Vibramycin, a on će tek 14.og krenuti s terapijom. Sada mene zanima koliko ne smijemo imati odnos poslije njegove završene terapije? Jer ne bih voljela da mi prenese opet ako sam već izliječena pomoću ovih antibiotika. Koliko moramo čekati da bismo imali odnos? Hvala unaprijed.

 

Za vrijeme korištenja terapije ne preporučuju se spolni odnosi. S obzirom da si ranije krenula s terapijom od svog dečka, provedi ju do kraja i nakon 3 tjedna napravi kontrolni bris. Ukoliko biste imali spolni odnos prije rezultata kontrolnih nalaza, obavezno koristite kondom

 

Dubravko Lepušić
31. 12. 2015.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovanje, imam problema s gljivičnom infekcijom. Probala sam i vaginalete i Canesten, ali ništa mi od toga nije pomoglo. Natečen mi je vanjski dio vagine, ali gore iznad klitorisa. Možete li mi dati neki savjet jer ovaj svrab nije više normalan. Hvala unaprijed.

Svakako treba učiniti ginekološki pregled te uzeti briseve i na taj način procijerniti o kojoj se infekciji radi i kakvu terapiju treba dati.

Nives Šikanić Dugić
31. 12. 2015.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, treba mi Vaša pomoć. Prije 3 godine mi je pronađena ranica na grliću materice. Liječila sam je raznim vaginaletama, ali nije nestala. Bila sam upućena na spaljivanje. 08.12. mi je urađena elektrokoagulacija. Danas mi se pojavilo blago krvarenje roze boje pa me zanima je li to normalno poslije intervencije? Brine me i sljedeće - pijem kontracepciju već tri godine bez prestanka zbog policističnih jajnika i sad se brinem da li korištenje kontraceptivnih tableta utječe na oporavak grlića maternice poslije intervencije jer mi je na zadnjem pregledu prije spaljivanja rečeno da ranica ne može nestati jer koristim kontracepciju. Ginekolog nije ništa govorio o tome, pijem je redovno i ovog mjeseca i kad sam bila na intervenciji. Zaboravila sam ga pitati za to i sad ga nikako ne mogu kontaktirati. Hvala Vam unaprijed.

Sukrvica nakon spaljivanja ranice (elektrokoagulacija) je češća pojava nakon zahvata koja spontano prolazi. Korištenje kontracepcijskih pilula zbog policističnih jajnika ne utječe na oporavak vrata maternice nakon zahvata, one imaju svrhu regulirati hormone i uspostaviti, nakon prestanka korištenja pilula, uredan ovulatorni cikus.

 

 

Nives Šikanić Dugić
31. 12. 2015.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovani, nalaz papa testa mi je pokazao da imam Gardnerella vaginalis. Što je to točno i kako liječiti? Ima li to i moj dečko i kako bi to mogao provjeriti? Hvala.

Gardnerela vaginalis je bakterija koja se nalazi u vagini i debelom crijevu, kao i mnoge druge bakterije i najčešće ne daje nikakve simptome bolesti. Ukoliko se umnoži (stres, viroze, bolesti, pad imuniteta i dr.) izaziva tzv. bakterijsku vaginozu, kada djevojka može imati simptome poput bijelo-sivkastog iscjetka neugodnog mirisa (poput ribe), ponekad pečenje i bol kod mokrenja, osjetljivost kod spolnog odnosa. Međutim, veliki broj djevojaka nema nikakve simptome. S obzirom da se radi o upali, liječenje se provodi antibioticima u obliku tableta ili lokalno vaginalnom kremom i vaginaletama, koje će ti prepisatin tvoj ginekolog. Ne smatra se spolno prenosivom bolesti i u većini slučajeva nije potrebno liječiti partnera, ali se preporučuje suzdržavanje od spolnih odnosa za vrijeme provođenja liječenja.

 

 

 

Nives Šikanić Dugić
31. 12. 2015.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovani, spolno sam aktivna i imam stalnog partnera već neko vrijeme. Moram ići na redovite preglede jer su mi obje bake imale rak maternice. U drugom mjesecu ove godine mi je papa test bio „papa ascus“ zbog upale i abnormalnih stanica. Ginekolog mi nije dao nikakvu terapiju, rekao je da je to zbog stresa i da će upala proći. Na zadnjem pregledu mi je uočio ranicu na grliću maternice i uzeo je bris za papa test, ali ultrazvuk nije mogao ni smio zbog ranice kako je rekao. Rekao mi je i da imam gljivicu Candidu i da je upala jaka. Dobila sam 3 vrste vaginaleta- Polygynax, Vagisan i Betadine. Poslao me na testiranje za HPV (zbog prošlog papa testa valjda) i na sve briseve. Nemam HPV niti nisu pozitivni nikakvi brisevi. Nalazi papa testa su pokazali jaku upalu i Gardnerellu u nastajanju, zbog čega mi je dao Medazol za partnera i meni još ubacio još Arilin rapid vaginalete nakon Vagisana. Mene zanima koliko je sve ovo opasno jer mi tako djeluje? Hoću li imati posljedice jednog dana jer očito imam neliječenu upalu već neko vrijeme? Što se najgore može dogoditi? I zanima me koliko sad vremena treba proći da upala prođe? Valjda hoće uz sve te silne vaginalete. Ja nisam znala da moram liječiti upalu i vjerovala sam liječniku kad je rekao da će upala proći i nisam imala nikakve simptome. Jako sam zabrinuta, molim vas pomozite.
 
Tvoj ginekolog je napravio svu obradu (cervikalni brisevi, HPV tipizacija) nakon nalaza ASCUS-a na PAPA testu i provedena je sva potrebna terapija. Ne trebaš se bojati posljedica upale, jer si provela terapiju i kontrolni PAPA test će pokazati da li je nalaz uredan ili još treba nešto dodati od terapije. Imaj povjerenje u svog ginekologa jer se dobro brine o tebi i samo ga slušaj i redovno se kontroliraj i ništa loše se neće dogoditi.
 
 
 
Dubravko Lepušić
20. 08. 2015.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovani, je li moguće prenijeti Beta hemolitički streptokok grupe B u krv na način da je osoba koja je popravljala zub (dakle, vjerojatno je negdje otvorena rana) imala oralni spolni odnos te se nakon toga ljubila s partnerom? Što učiniti? Hvala!
 
Moguće je prenijeti na taj način.

 

 

 

 

 

 

 

Dubravko Lepušić
20. 08. 2015.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovani, već godinu i pol imam problema s infekcijama rodnice. Naime, imala sam Candidu s kojom sam se borila više od godinu dana, a zatim su mi otkrili i ureaplasmu. Nakon liječenja ureaplasme, ponovno se javio svrab i bijeli iscjedak te osjetljivost vagine. Posumnjala sam na Candidu zbog uzimanja antibiotika te sam otišla ginekologu. Doktor mi je uzeo bris za ureaplasmu, Candidu (bris bakteriološki aerobno) te chlamydiu trachomatis. Svi nalazi su negativni i sad mi nije jasno otkuda ti simptomi. Doktor mi je na godišnjem do daljnjeg i ja ne znam više što da radim. Dosad sam mazala kremom Rojazol i biljnim preparatom Aromara. Ne znam u čemu je problem više. Postoji li mogućnost da mi se javila neka preosjetljivost nakon godine dana tretiranja s vaginaletama i kremama? Unaprijed hvala i srdačan pozdrav.
 
Očito se radi o smanjenom imunitetu vaginalne sluznice iz nekog razloga. Nisi navela jesi li spolno aktivna i ima li tvoj partner (ako ga imaš) nešto od simptoma upale. U svakom slučaju ja bih učinio antibiogram brisa rodnice. Od terapije za početak bih ostavio sluznicu da se smiri bez terapije kroz barem jedan ciklus, a tada proveo kuru terapije adekvatno nalazu brisa antibiograma. Vrlo vjerojatno je poremećen i tzv pH rodnice (taj faktor bitno štiti radonicu od infekcija) pa bih uljučio u terapiju i preparate koji to reguliraju (ima ih u apotekama).
 
 
 
Dubravko Lepušić
10. 07. 2015.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog
Poštovanje, ustanovljena mi je candida VI stupanj iscjetka. Koristila sam Nistatin i Lomexin vaginalete, ali ništa ne pomaže jer se opet vraća. Zanima me može li se liječiti i kako?
 
S obzirom na danu terapiju preporučio bih ti Rojazol vaginalete 1x1 kroz sedam dana te Rojazol vaginalnu kremu izvana prije stavljanja vaginaleta isto kroz sedam dana. Ako ta terapija ne pomogne, tada preporučam da se uzme vaginalni bris. Inače važno je da se i partner liječi i to Rojazol kremom kroz nekoliko dana.
 
 
 
 
 
 
 

 

Dubravko Lepušić
30. 04. 2015.
AUTOR:
Doc.dr.sc.
Dubravko Lepušić
dr.med. spec.ginekolog

Poštovanje,
trudna sam 17 tjedana i ginekologinja mi je uzimala briseve iz rodnice. Nalaz je pokazao da imam ureaplazmu, ali ne piše u kojoj mjeri. Moja ginekologinja kaže da to ne treba liječiti, a ja čitam da ta bakterija može biti loša za trudnice. Molim vas recite mi svoje mišljenje o toj bakteriji i da li da tražim drugog ginekologa. Hvala.

Ne znam zašto nije napisano koja je koncentracija te bakterije. Inače naravno da treba liječiti. Za sada uzmite Rojazol vaginalete 1x1 kroz 7 dana. Za mjesec dana ponovite bris samo na Ureaplasmu. Nemojte mijenjati ginekologa :) Lijepi pozdrav.

 

 

 

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Prijava prebivališta novorođenčeta

Bojan Krsnik
18. 03. 2014.
AUTOR:
Bojan Krsnik
aps.soc.rada

Državljnaka sam RH, rodit ću dijete u RH ali mijenjam boravište privremeno u BiH, gdje moram prijaviti prebivalište djeteta?


Poštovana, pošto ćete roditi u RH samim time ćete i poduzimati sve potrebne radnje vezane uz dokumentaciju i prijavu novorođenog djeteta u RH. Da biste dobili MBG djeteta i prijavili mu prebivalište jedno od roditelja treba otići u nadležnu policijsku upravu, odnosno postaju prema mjestu prebivališta. Tu ćete prijaviti adresu prebivališta djeteta i za njega dobiti matični broj građana (MBG). 

Ako roditelji ne žive na istoj adresi, roditelj na čiju se adresu dijete ne prijavljuje mora dati izjavu o suglasnosti da se dijete prijavi na adresu drugog roditelja.

Potrebna dokumentacija:
•    izvadak iz matice rođenih djeteta
•    domovnica djeteta

Ukoliko se u budućnosti selite trajno ili privremeno iz RH, u novom mjestu boravka ili prebivališta prijavit ćete kako sebe, tako i Vaše dijete u nadležnoj policijskoj postaji.

 

© Mama je mama 2019