Nives Šikanić Dugić
23. 01. 2019.
AUTORICA:
Prim.mr.sc.
Nives Šikanić Dugić
dr.med. spec.ginekolog

Pregledom je ustanovljena cista 6X4cm na desnom jajniku mješovitih odjeka?Što znači mješovitih odjeka? Rekli su mi da ću vjerojatno morat na operaciju. Dobila sam duohaston za krvarenje i uputnice za tumorske markere(to sam obavila i uredu su) i za gin.onkologa u roku mjesec dana.Molim vas mišljenje

Cista na jajniku je nešto veća, a „mješoviti odjeci“ znači da nije samo čista tekućina već da ima jos sadržaja poput tračaka, kao što imaju ciste prije menstruacije. S obzirom da su tumoski markeri uredni i da si dobila Duphaston za  izazivanje krvarenja, učinit će se kontrolni ultrazvuk iza menstruacije da se provjeri da li je cista prsnula. Ukoliko ne prsne  ili ako još raste, to je indkacija za operaciju.

 

Postavi pitanje našim stručnjacima

Mogu li obveznici uzdržavanja biti roditelji/bake i djedovi?

Ines Bojić
25. 04. 2019.
AUTORICA:
Maja Sammsa
dipl.iur.
 

Zovem se Marija i maloljetna sam majka kćeri Nike. Otac je također maloljetan. Skrbnik malene Nike je moja majka koja je nezaposlena. Zanima me,dali je druga strana (deda i baka) dužna financijski pomagati za unuku Niku? Pokušali smo dogovorom ali ne uspijeva nam bas, kome da se obratimo kako bi trajno ostvarili prava za Niku.? Zanima me jos dali moja majka kao skrbnik ima prava na financijsku pomoc od centra za soc.skrb ili neke druge ustanove?.

Roditelji su prvi dužni uzdržavati svoje mlt. dijete, ukoliko uzdržavanje od roditelja izostane kao u ovom slučaju može skrbnik u ime djeteta podići tužbu protiv bake i djeda s očeve strane te tražiti uzdržavanje od njih.
Što se tiče ostvarivanja prava iz sustava socijalne skrbi najbolje je obratiti se nadležnom centru.

© Mama je mama 2019